DNA: Dosar facut cu Eurojust si OLAF pentru o mita de 2 milioane de euro. Banii au ajuns in campania din 2012

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 20:03
18494 citiri
DNA: Dosar facut cu Eurojust si OLAF pentru o mita de 2 milioane de euro. Banii au ajuns in campania din 2012
Foto: Arhiva Ziare.com

Un fost consilier al ministrului Transporturilor in Guvernul Ponta si inca doua persoane au fost puse sub control judiciar de DNA intr-un dosar care priveste o mita de 2 milioane de euro in schimbul deblocarii unei plati a statului pentru lucrarile de reabilitare a tronsonului Bucuresti-Constanta.

Ulterior, o parte din bani au fost folositi pentru plata unor servicii de publicitate din campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

Mihaela Vasilica Szechely, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, sotul ei, Favino Roberto Pasquale, asociat al firmei Team Delta Proiect, si administratorul societatii, Alexandra Mocanu, au fost pusi luni sub control judiciar de procuruorii anticoruptie, pentru 60 de zile, pentru trafic de influenta si instigare la spalare de bani, in cazul primilor doi si pentru spalare de bani, in cazul administratorului firmei, transmite DNA intr-un comunicat.

Dosarul s-a constituit la parchetul anticoruptie din Romania dupa ce autoritatile belgiene au facut o cerere de asistenta juridica. Investigatia a fost realizata cu sprijinul OLAF si al Eurojust. Ancheta se desfasoara in cadrul unei echipe comune de investigatii (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciara internationala in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA si autoritati de aplicare a legii din Belgia.

Cauza priveste imprejurarile si destinatia unor comisioane de peste 2 milioane de euro incasate in schimbul deblocarii unor plati datorate de statul roman unei companii pentru lucrari de reabilitare a unor tronsoane de cale ferata de pe ruta Bucuresti - Constanta, finantate in proportie de 75% din fonduri europene si 25% din bugetul de stat, transmite sursa citata.

Potrivit procurorilor, in contul lucrarilor efectuate, compania constructoare avea de incasat de la statul roman, prin intermediul beneficiarului lucrarilor, Compania de Cai Ferate, 15 milioane de euro, plati restante la nivelul lunii mai 2012.

In cursul anului 2012, in exercitarea atributiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela Szechely a pretins bani de la un reprezentant al companiei de constructii, iar in perioada 2012 - 2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect, pe care o controla, 9.410.375,7 lei, spun procurorii DNA. In schimbul banilor, Szechely a promis ca, datorita conditiei sale de consilier personal al ministrului transporturilor, va face astfel incat ministerul sa aloce CFR SA banii datorati companiei, mai spun procurorii anticoruptie.

O parte din comisionul incasat, adica 1.011.550 euro, a fost transferat in contul unor firme belgiene de consultanta, dupa care banii au fost folositi pentru plata unor servicii de publicitate prestate in cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012, spun procurorii DNA.

In ceea ce-l priveste pe sotul consilierei, Favino Roberto Pasquale, procurorii anticoruptie spun ca acesta a intermediat discutiile dintre consilier si reprezentantul companiei de constructii, cu privire la conditiile si la modul de plata a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely administrarea firmei prin care s-au platit comisioanele dupa ce aceasta a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a transferat suma de 1.011.550 euro in conturile firmelor belgiene, desi - spun procurorii - cunostea ca banii proveneau dinsavarsirea unei infractiuni.

Controlul judiciar impus de procurori celor trei impune o serie de obligatii, intre care si aceea de a nu parasi tara decat cu incuviintarea procurorului si de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane mentionate in continutul ordonantei.

In aceeasi cauza s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana juridica Team Delta Proiect, petru spalare de bani.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#DNA dosar OLAF mita Romania campanie , #DNA