DNA, veriga solida a unui lant ruginit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:40
4796 citiri
DNA, veriga solida a unui lant ruginit (Opinii)

Investitorii americani nu vin in Romania din cauza coruptiei, ne atragea atentia, din nou, in urma cu cateva saptamani, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Opozitia nu pierde nicio ocazie sa vorbeasca despre actele de coruptie ale Puterii, care capuseaza in toate felurile banul public. Actuala putere zicea la fel cand era in opozitie si zice la fel.

Dar cine comite aceasta coruptie, oameni buni? Caci corupti nu prea avem cu exceptia catorva controlori de bilete, catorva medici mai lacomi si catorva politisti mai fraieri.

De fiecare data cand DNA mai agata cate un politician prins cu mana in borcanul cu miere, in jurul suspectului se creeaza o alianta transpartinica, indiferent de partidul din care el face parte. Politicieni din toate partidele si ziaristii aserviti nu mai stiu ce sa inventeze si cum sa intoarca faptele pentru a-l scoate pe suspect o victima a ticalosului DNA, care actioneaza numai, dar numai la comanda politica.

Nici Ridzi, nici Nastase, nici Miki Spaga, nici Nicolescu, nici Banias, nici Falca, nimeni nu a facut nimic rau si toti sunt niste victime politice.

Evident ca nici Laszlo Borbely nu poate fi corupt. Nu ca nu e, nu poate fi. Este nu prezumat nevinovat, ci declarat nevinovat. De cand a inceput scandalul in jurul sau, n-am auzit la televiziunile de stiri macar un ziarist sau un politician care sa aiba macar o indoiala in privinta aceasta. Macar unul care sa acorde si DNA o minima, minuscula prezumtie de corectitudine.

Toti stiu cu o certititudine dezarmanta ca ne aflam in fata unei actiuni politice. Pentru ca UDMR nu a vrut regionalizarea. Pentru ca Lazlo Borbely e prea cinstit, curat si uscat, iar imaginea lui dalba trebuie maculata. Pentru ca s-a certat cu Elena Udrea. Sau cu Dorin Cocos. Pentru ca UDMR sa fie scos de la guvernare ca sa castige PDL voturi in Ardeal.

Pentru a face partie noului partid maghiar.

Si in general pentru ca asa vrea Traian Basescu, chiar daca nu-l avantajeaza cu nimic. Sau poate ca DNA lucreaza pentru USL si forteaza spargerea Coalitiei. Si, apoi, ce politician care se respecta accepta 20 de mii de euro mita fara sa se simta jignit? E clar, nu? Niciun duiu macar nu incape ca totul este politizat.

Toate partidele si ziaristii lor sunt cu tunurile pe DNA. Ba recent, dupa scandalul Mironescu, chiar si Traian Basescu s-a stropsit la procurorii care fac jocuri politice prin arestarea unor oameni care apoi, mititeii nevinovati!, sunt eliberati de judecatorii binefacatori.

Desi, in cele mai multe dintre cazuri, scandaloase nu sunt arestarile, ci eliberarile, tergiversarile si achitarile decise de instante.

E drept, detractorii DNA se sprijina pe lipsa de condamnari pentru coruptie. Dar asta e ca si cum ai da unui om un picior in fund si apoi l-ai intreba de ce alearga. Condamnarile nu le pronunta Parchetul, ci instantele, dupa si daca politicianului ii este ridicata imunitatea, instantele corupte si permeabile la presiuni de toate felurile, instantele impanate cu fosti securisti si unelte ale acestora.

Nu cred ca DNA este o institutie perfecta, fara pata, infailibila. Nu cred ca tot ceea ce face este inatacabil. Dar cred ca in aceasta tara chinuita de coruptie si injustitie, Parchetul in general este cel mai solid dintre inelele din lantul ruginit al Justitiei.

Este, de altfel, ceea ce citim in fiecare raport de monitorizare pe Justitie intocmit la Bruxelles. Si tocmai pentru ca este asa, departamentul anticoruptie si seful sau sunt atat de detestati de intreg spectrul politic. Inelul care rezista trebuie rupt cu orice chip.

Dar daca nu este asa si toti cei anchetati si apoi scapati basma curata in instante sunt niste victime ale unor abuzuri nerusinate ale unor procurori ticalosi, spuneti-mi si mie unde sunt si cine sunt marii corupti ai Romaniei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Laszlo Borbely dna, #DNA coruptie Romania, #DNA ancheta politie politica , #DNA