Doi judecatori de la Inalta Curte, achitati definitiv in procesul de coruptie

Joi, 03 Mai 2018, ora 16:40
4944 citiri
Doi judecatori de la Inalta Curte, achitati definitiv in procesul de coruptie
Foto: Arhiva Pixabay

Judecatorii Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu au fost achitati definitiv, joi, de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar in care erau acuzati de DNA de mai multe infractiuni, printre care si luare de mita.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a respins apelul DNA, fiind mentinuta decizia de achitare data de un alt complet in noiembrie 2016.

In acelasi dosar au fost achitati Anton Pandrea (fost judecator la Inalta Curte si fost membru al CSM), Corina Corbu (judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti), avocatii Radu si Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac si Florian Ionescu, soferul Gabrielei Birsan. Florian Ionescu a ramas cu obligatia de a plati o amenda administrativa de 500 de lei.

A existat si o opinie separata a unui magistrat din Completul de 5, in sensul admiterii apelului DNA si condamnarea a doi dintre inculpati, Iuliana Pusoiu (pentru uz de fals) si Claudia Silinescu Gherbovan (pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata).

Trimiterea in judecata

In iulie 2014, Gabriela Birsan si Corina Corbu au fost suspendate din functie de CSM. Gabriela Birsan este sotia fostului judecator CEDO Corneliu Birsan.

Gabriela Birsan, presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul ICCJ la data faptelor, a fost trimisa in judecata in iulie 2014 pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice; luare de mita; folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si trafic de influenta. Iuliana Pusoiu, judecator la aceeasi sectie, era acuzata de doua infractiuni de luare de mita si uz de fals.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Anton Pandrea (fost presedinte al sectiei penale a ICCJ si fost membru al CSM), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a faptuitorului, si Corina Corbu (judecator la sectia de contencios administrativ si fiscal), acuzata de complicitate la favorizarea faptuitorului.

De asemenea, au fost trimisi in judecata avocatii Radu si Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac si Florian Ionescu, soferul Gabrielei Birsan, angajat la ICCJ.

Acuzatiile DNA

DNA sustinea ca cercetarile penale efectuate in prezenta cauza fata de cei opt inculpati vizeaza perioada ianuarie 2010 - mai 2011 si, din probele administrate in cursul urmaririi penale, a rezultat un tablou infractional complex, la care au participat, pe de o parte, judecatori si, pe de alta parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocati ai acestora.

Procurorii aratau ca judecatorii s-au folosit de prerogativele lor in scopul rezolvarii unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversarile proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucuresti, vacante si calatorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion si obtinerea altor bilete conform dorintelor, cazare in apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Persoanele din a doua categorie au oferit avantajele materiale magistratilor si au obtinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul Instantei supreme, stramutarea ori promisiunea traficului de influenta in perspectiva unor solutii favorabile.

Conform DNA, cei patru judecatori si avocatii Radu si Claudia Silinescu Gherbovan au asigurat asistenta juridica pentru cinci firme, din care doua apartineau omului de afaceri Gabriel Chiriac, beneficiare ale admiterii stramutarilor, suspendarii judecarii cauzelor pana la solutionarea stramutarilor, traficului de influenta, favorizarii faptuitorului.

DNA mai arata ca, pe un alt palier, probele releva relatia dintre Gabriela Birsan si soferul Florian Ionescu, acesta din urma fiind un om in casa aflat la dispozitia personala a judecatoarei.

"Practicile infractionale s-au bazat pe o retea de cereri de stramutare, concomitent cu suspendarea judecarii cauzelor de fond pana la solutionarea stramutarii, in scopul tergiversarii flagrante in favoarea firmelor beneficiare.

Aceasta activitate infractionala a fost facilitata de catre presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, inculpata Birsan Gabriela Victoria, chiar si in situatii in care nici macar nu s-a solicitat suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea stramutarii.

O a doua modalitate a constituit-o solutionarea unor dosare de catre judecatoarea Pusoiu Iuliana in mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de catre avocatul Gherbovan Silinescu Radu", mai sustineau procurorii.

Anchetatorii notau ca Birsan si Pusoiu au primit, in schimbul acestor servicii judiciare, excursii, bilete de avion, cadouri provenind de la omul de afaceri Gabriel Chiriac si cei doi soti avocati Gherbovan.

In cazul lui Birsan, foloasele au fost date direct ori prin intermediul soferului Florian Ionescu, care a dat declaratii mincinoase in favoarea "sefei sale".

Procurorii mai aratau ca descoperirea relatiei infractionale dintre judecatoare, avocati si omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost ingreunata, favorizata si chiar zadarnicita de Anton Pandrea.

Astfel, judecatorul Anton Pandrea ar fi autorizat, la data de 5.04.2011, interceptarea si inregistrarea audio-video pe o durata de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecatoarele Pusoiu, Birsan si Claudia Gherbovan, precum si inregistrarea de imagini.

El i-a relatat despre aceste inregistrari judecatorului Corina Corbu, iar aceasta, in calitate de "prietena", a atentionat-o pe avocata Claudia Gherbovan, informatia ajungand apoi la Birsan si Pusoiu.

De altfel, dupa ce "au aflat despre cercetarile efectuate in cauza", preocuparea majora a lui Pusoiu si Birsan a fost de a-si constitui probe, alibi, justificari, revendicand cu un plus de tenacitate corectitudinea relatiei dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuala, mai preciza DNA.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Gabriela Birsan Iuliana Pusoiu achitate, #Gabriela Birsan Iuliana Pusoiu coruptie , #DNA