Fosta sefa a AEP a recunoscut ca a primit un apartament si o masina, dar spune ca erau cadou, nu mita

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 15:36
12720 citiri
Fosta sefa a AEP a recunoscut ca a primit un apartament si o masina, dar spune ca erau cadou, nu mita
Foto: AEP (Arhiva)

Presedintele demisionar al Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, a recunoscut in fata procurorilor DNA ca a primit un apartament si un autoturism, dar spune ca bunurile primite au fost "un cadou, nu o conditionare" din partea prietenei Irina Socol, se arata in motivarea instantei care a decis definitiv arestarea preventiva a lui Patru.

" (Avocatul Anei Maria Patru - n.red.) solicita a se aprecia in sens pozitiv pozitia inculpatei de a recunoaste aceste fapte. Inca de la prima declaratie data in 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut ca a primit acel apartament si acel autoturism. Pozitia acesteia a fost constanta de a colabora si a recunoaste faptele asa cum s-au intamplat in realitate", se arata in motivarea arestarii preventive, redactata de Curtea de Apel Ploiesti care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele Anei Maia Patru de catre instanta de fond, Tribunalul Prahova.

Conform aceleiasi surse, Ana Maria Patru a invocat, in apararea sa, faptul ca "era tanara, avea 27 de ani, era singura in Bucuresti, nu avea o locuinta si a legat o stransa relatie de prietenie" cu Irina Socol, care a dat acum declaratii impotriva sa.

Avocatul sau spune ca Irina Socol "a abordat-o (pe Ana-Maria Patru, n.red.), intreband-o daca nu doreste acest apartament". Totodata, Patru a recunoscut si circuitul financiar prin care acel apartament a ajuns in proprietatea firmei administrate de catre sotul sau.

Ana Maria Patru sustine, totodata, ca nu a conditionat oferirea acelui apartament de castigarea sau derularea vreunui contract, intrucat, in calitate de vicepresedinte al AEP, nici nu avea atributii care sa poata influenta derularea contractelor.

Avocatii lui Patru sustin, de asemenea, ca in schimbul bunului primit "nu s-a cerut nimic la schimb, si nici macar Parchetul nu a depus vreo proba care sa arate in ce consta acel ajutor sau vreo alta interventie".

"Referitor la autoturism, din actele de vanzare-cumparare ale masinii se poate observa ca acesta a fost oferit in preajma zilei de nastere a inculpatei. (...) Era o persoana publica, era casatorita, a vrut sa inlature orice suspiciune cu privire la provenienta acestui bun. (...) Nu exista niciun dubiu cu privire la relatia lor. Sotul doamnei... locuia in... iar relatiile dintre ei erau iremediabil vatamate, singurul argument pentru care au inteles sa ramana impreuna a fost acela ca au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emotional daca ar fi intervenit divortul", precizeaza motivarea Curtii de Apel Ploiesti.

In replica, reprezentantul DNA a aratat in fata instantei ca sustinerile acesteia sunt nefondate intrucat Patru a primit apartamentul la a doua intalnire cu Socol, "fiind astfel exclusa o relatie de prietenie la acel moment" si ca sefa de la AEP locuia in apartamentul mamei sale, asa cum ea insasi a declarat.

DNA mai arata ca apararea Anei Maria Patru conform careia masina este un cadou este contrazisa de catre martori, dar si de alte probe.

Ana Maria Patru a fost arestata pe 16 noiembrie, iar ulterior Curtea de Apel Ploiesti i-a respins apelul. Mandatul de arestare preventiva este valabil pana pe data de 15 decembrie.

De altfel, fostul sef al companiei Siveco Romania, Irina Socol, este cercetata pentru cumparare de influenta in dosarul fostului presedinte al AEP, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ana Maria Patru apartament masina, #Ana Maria Patru arest preventiv , #DNA