Fostul ministru Stelian Fuia, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Joi, 29 Mai 2014, ora 12:14
3097 citiri
Fostul ministru Stelian Fuia, trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Foto: gornistul.ro

Fostul deputat PDL si ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu obtinerea de foloase necuvenite.

La data comiterii faptelor, Stelian Fuia ocupa functia de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea. Impreuna cu el au mai fost trimisi in judecata pentru complicitate cumnatul sau, Daniel Statel, asociat la firma SC PROCERA AGROCHEMICALS, Dragos Paraschivoiu, director la o societate specializata in agricultura si executorul judecatoresc Constantin Oprisan, pentru complicitate.

Procurorii DNA arata in rechizitoriu ca in perioada 2005-2007, calitatea sa de director al statiunii de cercetare, Stelian Fuia, "cu stiinta si in intelegere" cu ceilalti inculpati, a omis indeplinirea unui act de serviciu, respectiv "nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta ca proprietar al unor bunuri era statul roman, in cadrul unei proceduri de executare silita derulata in perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului".

DNA considera ca in acest mod s-au obtinut foloase necuvenite pentru firma mentionata mai sus, de 174.631 lei, iar Dragos Paraschivoiu a fost improprietarit fraudulos.

"Prejudiciul adus statului roman si nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalent 358.228 euro). Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. (...)

Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca la activitatile mentionate a participat, in calitate de complice, si inculpatul Paraschivoiu Dragos Alin, care a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, prin licitatie, platind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Aceasta suma insa i-a fost virata in cont, la data de 21 decembrie 2005, de catre Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virata de Paraschivoiu Dragos Alin in contul executorului judecatoresc Oprisan Constantin, in vederea distribuirii acesteia catre creditori.

Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan Constantin a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea", sustin procurorii DNA.

Concret, Stelian Fuia este acuzat ca "desi cunostea ca impotriva statiunii de cercetare pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului".

Stelian Fuia a respins acuzatiile la postul Digi 24, precizand ca activele respective fac parte din domeniul public, la Ministerul de Finante. "Ma voi prezenta in justitie, nicio problema", a mai declarat Fuia, precizand ca acest dosar a fost "de doua ori inchis".

"Am primit de doua ori neinceperea urmaririi penale, in 2011, si 2012. In mod subit, in 2013 a fost redechis. Acum sper sa sa fie inchis definitiv. (...) Am dat declaratii in 2008, 2009, dosarul a fost inchis si apoi redeschis fara sa stiu. Vom vedea in justitie", a afirmat acesta.

Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal. Ce spune fostul sef de la Agricultura (Video)

DNA a anuntat in data de 23 aprilie 2014 faptul ca fostul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este urmarit penal inca din 8 ianuarie 2014 pentru abuz in serviciu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Stelian Fuia trimis judecata, #Stelian Fuia DNA Fundulea , #DNA