Inalta Curte il reabiliteaza pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, condamnat pentru o spaga de 50.000 de euro. Decizia nu este definitiva

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 21:11
13776 citiri
Inalta Curte il reabiliteaza pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, condamnat pentru o spaga de 50.000 de euro. Decizia nu este definitiva
Foto: Facebook/ Antonie Solomon

Inalta Curte a decis reabilitarea fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, condamnat la 3 ani de inchisoare dupa ce a primit mita 50.000 de euro de la omul de afaceri din Pitesti Cornel Penescu. Decizia Inaltei Curti nu este definitiva.

"Admite cererea de reabilitarea judecatoreasca formulata de petentul Solomon Antonie. Dispune reabilitarea judecatoreasca a petentului Solomon Antonie cu privire la condamnarea la pedeapsa de 3 ani inchisoare, dispusa prin sentinta penala nr. 701 din data de 11 iulie 2013 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala in dosarul nr. 6618/121/2010, ramasa definitiva prin decizia nr. 178 din data de 20 februarie 2013 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie- Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4166/1/2013.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii de reabilitare se fac mentiuni despre aceasta pe hotararea prin care s-a pronuntat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cererii de reabilitare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie in termen de 10 zile de la comunicare," este minuta Inaltei Curti din 19 iunie.

Demersul de reabilitare in justitie a lui Antonie este legat de faptul ca acesta intentioneaza sa candideze la Primaria Craiovei. Initial el s-a inscris in partidul lui Victor Ponta, Pro- Romania, dar in martie 2020 a anuntat ca este candidat al Partidului Ecologist Roman.

Un politician care in ultimii 15 ani a schimbat pe rand mai multe partide: PSD, PDL, UNPR si PP-DD, Solomon a fost arestat din fotoliul de primar al Craiovei, in 2010, si incarcerat din fotoliul de senator in Parlamentul Romaniei, in 2013.

Fostul edil a fost implicat in doua dosare de coruptie, intr-unul din acestea a fost condamnat pentru mita, iar in cel de-al doilea judecatorii au schimbat incadrarea acuzatiilor, din abuz in serviciu (fapta mai grava) in neglijenta in serviciu, si au constatat ca faptele s-au prescris.

A stat 775 zile dupa gratii

Antonie Solomon s-a eliberat conditionat din penitenciarul Pelendava in seara zilei de 10 decembrie 2014. Executase aproape 21 de luni de inchisoare, 775 de zile.

El sustinea atunci ca a spus adio politicii si nu mai voia sa auda nici macar de televizor, dar si ca a fost mai greu in primarie decat in puscarie "de o mie de ori".

"Vreau sa fiu un om normal. Sa nu va asteptati sa ma vedeti in nu stiu ce partid sau lupte electorale. Am pus punct, fiindca, repet, mi-a adus numai si numai necazuri. Cine eram eu cand am intrat in politica si cine sunt acum? Un fost detinut", declara Antonie Solomon la eliberarea din inchisoare.

Din partid, in partid

Politicianul a fost ales primar in 2004 pe listele PSD, iar ulterior a migrat la PDL. A fost retinut in 2010, cand era primar al Craiovei.

Dupa eliberarea din arest, in 2012, Solomon a schimbat PDL-ul cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea, si s-a inscris in lupta pentru Primaria Craiovei, dar a fost invins de Olguta Vasilescu (PSD). La alegerile din 2012 a prins un mandat de senator pe listele PP-DD.

A primit condamnarea la inchisoare cu executare cand ocupa fotoliul de membru al Parlamentului Romaniei.

"Condamnatul s-a reintegrat social si arata ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni," scria judecatorul de la Tribunalul Dolj, in motivarea eliberarii conditionate.

Potrivit acestuia, Solomon a participat in penitenciar la noua programe educative, din care a absolvit trei, respectiv cursul de literatura romana, cel de educatie civica si cel de adaptare la viata institutionalizata.

Coruptia

Fostul primar al Craiovei a fost condamnat la 3 ani de inchisoare dupa ce a primit mita 50.000 de euro de la omul de afaceri din Pitesti Cornel Penescu.

In schimbul banilor, trebuia sa-i elibereze autorizatia de constructie pentru un nou hypermarket PIC si pentru racordarea magazinului la reteaua de transport in comun din Craiova.

In acest caz, Antonie Solomon a "picat" practic pe interceptarile lui Cornel Penescu, milionarul era monitorizat de procurorii DNA intr-un caz de coruptie.

"Protocolul" pentru edil

Nu numai interceptarile l-au infundat pe fostul primar. Penescu tinea o evidenta stricta a tuturor sumelor platite unor oficiali ai statutului, inclusiv a celor cu titlu de mita care insa se regaseau cu mentiunea "comision" sau "protocol". O adevarata evidenta contabila paralela care era salvata pe un memory-stick, gasit de procurorii DNA la perchezitii.

Astfel de mentiuni erau trecute si in dreptul lui Solomon. In plus, Penescu discuta mult la telefon cu apropiatii sai: "lasa ca ma duc eu maine la el, la primar si o rezolv eu."

"Fa-mi rost de 10.000 euro, ca trebuie sa dau la astia de la Craiova sa-mi bage autobuze si alea," ii ordona Penescu unuia dintre directorii din subordine.

Dupa ce i-a dat banii fostului edil, Penescu ii povestea fratelui sau: "Vorbii cu Solomon, fusei, ii dadui aia si ii spusei ca maine ii trimit p-astia sa-i spuna exact ce vrea".

Probe: Agenda spagii si interceptarile

Antonie Solomon a negat acuzatiile DNA si a refuzat testul poligraf. Inalta Curte a respins apararile politicianului.

"Existenta unei situatii contabile paralele tinuta de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, unde sunt mentionate sumele date cu titlu de comision la Primaria Craiova, convorbirile telefonice dintre inculpatul Penescu Gheorghe Cornel si Ungureanu Vasile, Stancu Dragos George si Penescu Ilie, declaratii martori Miulescu Nicoleta sunt probe evidente de vinovatie, astfel ca apreciaza Inalta Curte ca apararile formulate de inculpatul Solomon Antonie, in sensul achitarii pentru inexistenta faptei, sunt lipsite de fundament," a motivat Inalta Curte.

Judecatorii au explicat de ce l-au condamnat pe Solomon la 3 ani cu executare: "Inalta Curte va avea in vedere in procesul de individualizare a pedepsei natura infractiunilor comise, modalitatea de comitere a faptelor, calitatea in care acesta a comis faptele, respectiv aceea de ales local, calitate in care trebuia sa apere interesele cetatenilor si nu sa foloseasca o institutie a statului pentru interesele proprii."

Acuzatiile, prescrise

Intr-un alt dosar, Antonie Solomon a fost trimis in judecata, in decembrie 2014, pentru retrocedarea ilegala a unui imobil. Acuzatiile: abuz in serviciu. In prima instanta, Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe edil.

Inalta Curte a decis, in martie 2018, incetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor. Asta dupa ce magistratii au schimbat acuzatia din infractiunea de abuz in serviciu in neglijenta in serviciu.

Pe de alta parte, judecatorii au decis restabilirea situatiei anterioare comiterii infractiunii, fiind anulata dispozitia semnata in 2007 de Antonie Solomon de restituire in natura a unui imobil din Craiova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antonie Solomon DNA, #Antonie Solomon coruptie, #Antonie Solomon spaga , #DNA