Iohannis si Orban, opinii diferite in cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice"/ "Partidul nu-l poate obliga sa-si dea demisia"

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 12:05
3449 citiri
Iohannis si Orban, opinii diferite in cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice"/ "Partidul nu-l poate obliga sa-si dea demisia"
Foto: Hepta (Arhiva)

"Persoane urmarite penal sau penali nu au ce cauta in functii publice," a fost transant, marti seara, presedintele Klaus Iohannis. El s-a referit la cazul sefului CJ Iasi, Costel Alexe (PNL), cercetat penal de DNA pentru luare de mita si instigare la delapidare, fapte care ar fi fost facute in perioada in care acesta ocupa functia de ministru al Mediului.

"Insa daca dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranta eu m-as astepta cel putin sa se autosuspende din functiile pe care le detine", a punctat Iohannis.

Declaratiile vin dupa ce Ludovic Orban declara luni seara ca in cazul lui Costel Alexe nu exista nicio constrangere legala care sa-l impiedice sa-si exercite mandatul de presedinte al CJ Iasi. "Cum sa impuna partidul ca cineva sa-si dea demisia din functia de presedinte al Consiliului Judetean sau de primar? Aici e o relatie directa, pentru ca presedintele Consiliului Judetean nu a mai fost ales ca in 2016, prin negociere, printr-o majoritate in Consiliul Judetean, ci a fost ales prin votul cetatenilor", declara Orban.

In aprilie 2016, cand Ludovic Orban a fost pus sub acuzare de DNA, politicianul s-a retras din cursa electorala pentru Primaria Capitalei si din functiile din partid. Dupa doi ani de procese, Ludovic Orban a fost achitat definitiv si si-a reluat activitatea politica.

Istoricul dosarului lui Alexe

4 ianuarie- DNA cere ridicarea imunitatii ministeriale.

5 ianuarie- Klaus Iohannis incuviinteaza urmarirea penala.

7 ianuarie- DNA il pune sub acuzare pe fostul ministru al Mediului.

11 ianuarie- Orban declara ca PNL nu-l poate obliga pe Alexe sa demisioneze.

12 ianuarie- Klaus Iohannis: "Persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice."

Reactia Ralucai Turcan

Marti seara, Raluca Turcan, ministru si prim-vicepresedinte PNL, a raspuns afirmativ cand a fost intrebata daca asteapta ca Alexe sa ia o decizie in sensul renuntarii la functia pe care o detine.

"Cred ca se va intampla lucrul acesta. Din momentul in care a inceput acest scandal, cu un om pe care il cunosc si cu care am lucrat foarte bine in Guvern am avut aceasta asteptare, ca va lasa partea juridica sa isi urmeze cursul si sa nu interfereze cu activitatea domniei sale publica", a mai afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Declaratiile lui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, referindu-se la cazul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, urmarit penal de DNA, ca persoane urmarite penal nu au ce cauta in functii publice.

"Cred ca aceasta discutie trebuia sa aiba loc demult si sa fie mult mai scurta. Am spus dintotdeauna ca persoane urmarite penal sau penali nu au ce cauta in functii publice. Nu stiu daca trebuia sa discute PNL mai repede sau nu.

Insa daca dl Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranta eu m-as astepta cel putin sa se autosuspende din functiile pe care le detine", a declarat Iohannis

Declaratiile lui Orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, considera ca presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, care este urmarit penal intr-un dosar instrumentat de DNA, isi poate continua mandatul la sefia CJ, intrucat nu exista nicio prevedere legala care sa arate contrariul.

"Inca nu am luat (o decizie - n.red.) astept sa vedem exact care este situatia, ce calitate are domnul Alexe, si in functie de asta vom lua deciziile statutare", a afirmat Ludovic Orban, luni seara, intr-o emisiune la B1 Tv, intrebat fiind daca s-a luat vreo decizie politica dupa ce Costel Alexe a devenit subiectul unei anchete a procurorilor anticoruptie.

In ceea ce priveste solicitarile unor politicieni ca fostul ministru al Mediului sa demisioneze din functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, in care a fost ales in urma scrutinului din 27 septembrie 2020, Ludovic Orban considera ca partidul nu ii poate solicita acest lucru, intrucat Alexe a fost ales prin votul cetatenilor.

"Domnul Alexe a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean, a fost ales cu un scor peste 40% si nu exista, in momentul de fata, nicio constrangere legala care sa-l impiedice sa-si exercite acest mandat de presedinte al Consiliului Judetean. Asta e o decizie pe care poate sa o ia domnul Alexe.

Cum sa impuna partidul ca cineva sa-si dea demisia din functia de presedinte al Consiliului Judetean sau de primar? Aici e o relatie directa, pentru ca presedintele Consiliului Judetean nu a mai fost ales ca in 2016, prin negociere, printr-o majoritate in Consiliul Judetean, ci a fost ales prin votul cetatenilor", a mai afirmat Ludovic Orban.

Acuzatiile DNA

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita si instigare la delapidare. In acelasi dosar este urmarita penal si o persoana cu functie de conducere intr-o societate din siderurgie, pentru dare de mita si delapidare.

Alexe ar fi pretins de la acea persoana produse din tabla, pentru a aloca gratuit acelei fabrici certificate de emisii de gaze cu efect de sera si a monitoriza masurile de inchidere a unei halde de zgura. Costel Alexe ar fi primit acele produse, in cantitate de 22 de tone si in valoare de 103.000 lei, la o firma administrata de o ruda.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#ludovic orban alexe, #klaus iohannis alexe, #raluca turcan alexe, #Costel Alexe DNA , #DNA