Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marturii din procesul lui Secureanu: Cum falsificau documentele de achizitie "sclavii de pe plantatia" de la Spitalul Malaxa

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 10:03
24789 citiri
Marturii din procesul lui Secureanu: Cum falsificau documentele de achizitie "sclavii de pe plantatia" de la Spitalul Malaxa
Foto: Arhiva Hepta.ro

O angajata de la departamentele Achizitii si Contabilitate din spitalul Malaxa a povestit la tribunal cum fostul manager Florin Secureanu dadea contractele unitatii medicale unor apropiati si modul in care acesta se comporta cu subalternii.

"Florin Secureanu injura pe toata lumea, indiferent daca era medic, asistent sau daca era vorba de noi. In opinia mea, si medicii semnau tot ce li se punea in fata, tot de frica injuraturilor acestuia. Imi este si rusine sa spun cum vorbea cu directoarea medicala. Murise mama directoarei Carmen Obilisteanu de 3 zile si el o injura de morti. Daca vreti, va scriu pe o hartie ce spunea si transcrie doamna grefier, este foarte vulgar".

Femeia face un pas in spate, incearca sa arate judecatorului ca era ceva de neconceput sa faca asta ditamai managerul de spital bucurestean. Scena are loc intr-una din salile Tribunalului Bucuresti.

Personajul principal este o angajata de la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa" din Bucuresti, care este audiata ca martor. Nicoleta Ciobanu lucreaza si in prezent la unitatea medicala. Ea a povestit magistratului Vlad Andriescu cum era sa stai la serviciu timp de 8 ore cu managerul Florin Secureanu, cum se faceau achizitii fictive si afaceri pe spatele pacientilor.

Imbracat elegant, cu un costum negru si camasa alba, Secureanu sta in primul rand, langa boxa arestatilor. Analizeaza atent declaratiile fostei subordonate, se sfatuieste cu avocatul si se foieste in banca. Arunca priviri indiferente catre martora. Este preocupat sa-si sustina nevinovatia, in procesul de coruptie in care este acuzat de infractiuni grele: delapidare si luare de mita.

Teama de a face denunturi

Nicoleta Ciobanu povesteste cu nonsalanta traseul facturilor fictive, cum erau sifonati banii spitalului si cum institutiile statului nu vedeau coruptia de la Malaxa. Spune ca i-a fost teama sa faca denunturi - isi risca locul de munca si sa si-l faca dusman pe atotputernicul Secureanu.

"Ce sa-i spun eu? Nu fura ca nu-i frumos?", ridica din umeri femeia.

O femeie cocheta, parul frumos aranjat, pantofi la moda. Vorbeste mult in fata instantei. Vrea sa termine mai repede cu declaratiile. S-a saturat sa tot depuna marturii, sa fie chemata ba la Parchet, ba la instante. Nu-si explica cum nimeni nu a vazut coruptia de la Malaxa, la cate falsuri se faceau.

Autoritatile erau oarbe

"Asteptam cu interes cand venea Curtea de Conturi, care venea la fiecare doi ani. Dar nu a gasit nimic, nici auditul de la Primarie, nici de la Curtea de Conturi. De ce un simplu angajat sa faca plangere impotriva managerului? M-am gandit ca poate aceste nereguli ar trebui sesizate de organele competente, pentru ca acolo sunt oameni pregatiti.

De pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice - n.red.) se putea vedea ce cumparam, erau CPV-urile (codurile de achizitii publice- n.red.), de ce sa fac eu sesizare?

Actele erau aceleasi pe care le vedeam si noi, facturile zilnice pentru toner si imprimanta, dar totusi nimeni nu s-a sesizat. M-am gandit ca, daca in urma acestor controale nu s-a intamplat nimic, de ce ar trebui eu, un simplu angajat, sa-mi iau raspunderea de a face astfel de sesizari?", isi spune martora punctul de vedere.

Afacerea

Doar afacerea cu tonerul si imprimanta, pe care a pomenit-o Nicoleta Ciobanu, i-ar fi adus lui Secureanu banii de utilitati. Teoretic, in fiecare zi, spitalul cumpara un toner si achita reparatia unei imprimante. Sigur era ca se achitau banii.

In realitate, spitalul avea un contract cu o firma IT care se ocupa de mentenanta computerelor, iar tonerele care se foloseau erau cumparate prin achizitie directa.

De emiterea facturilor se ocupa un coleg de la IT, Traian Nica, finul lui Florin Secureanu. Un numar de 20 de facturi pe luna.

"Am dedus ca le intocmea el, deoarece, daca se intampla sa fie gresita suma din factura, el revenea in 5 minute cu o factura corecta. Nu avea cum, evident, sa se duca la societatea respectiva", explica femeia. Banii erau ridicati de la casierie de Secureanu, iubita acestuia sau de cineva din anturajul sau.

"Cand lua banii Secureanu, ii baga in buzunar. Nu semna de primire", povesteste femeia.

Acte intocmite retroactiv

Afacerea cu tonerele si imprimantele era insa un mizilic, dupa cum explica Nicoleta Ciobanu. Ea povesteste judecatorului un adevarat circuit, in care totul era invers. Intai, firmele emiteau facturile, spitalul achita rapid banii, apoi se facea documentatia de acoperire a cheltuielilor. Toate referatele de achizitie erau intocmite retroactiv.

Ar fi fost vorba despre achizitii supraevaluate sau fictive. "Cum adica fictive?", intreaba judecatorul.

"Bunuri care nu erau livrate, servicii care nu erau efectuate. Acest lucru s-a intamplat de mai multe ori, pe o perioada mai mare de timp", explica femeia.

Ea aminteste numele a doi afaceristi care erau implicati, Mihai Mesner si Cristian Ionita. Le stie firmele si ce achizitii au facut cu Malaxa. "Cred ca erau amici", ofteaza femeia.

Mesner si Ionita stau in sala de judecata langa avocati si urmaresc cu atentie pledoaria.

"Ne ameninta"

De aceste facturi si documentatii stiau toti angajatii de la compartimentele Administrativ, Contabilitate si Achizitii. Nimeni n-a avut curaj sa sufle un cuvant sau sa se opuna.

"Ni se spunea ca trebuie sa facem actele din spatele facturii. Domnul manager Secureanu ne-a spus. Daca vrem sa avem salariu. Ne ameninta in mod explicit cu pierderea locului de munca. Acesta este motivul pentru care am fost de acord cu acest circuit fictiv", explica Nicoleta Ciobanu.

Spaghetti la suprapret

Martora da detalii incredibile. S-ar fi furat inclusiv din banii de hrana ai pacientilor. Da exemplul firmei Forever Danism: "Livra marfa, dar preturile erau foarte mari. Pacientii trebuiau sa manance".

"Cand am spus ca punga de spaghetti de 1 kilogram furnizata de aceasta societate era mai scumpa decat cea de 5 kilograme de la Metro, am fost injurata de domnul Secureanu. Mi-a zis sa-mi vad de treaba mea", povesteste femeia.

In plus, societatea care livra oficial mancare ajunsese sa factureze chiar si servicii IT.

Sedintele cu Secureanu

Pentru acoperirea neregulilor din acte, Secureanu ar fi organizat mai multe sedinte. "Nu se opunea nimeni, pentru ca altfel ar fi fost injurat si umilit. Eu nu ma simt bine, sunt deja in tratament medical. Ma simt rau, am luat un Xanax. Eram injurati, umiliti, cum am fost si eu cand m-a facut tiganca", aminteste martora.

Cere o gura de apa. Povesteste un episod in care Secureanu ar fi injurat-o, pe ea si pe mama ei. I-ar fi cerut sa-si dea demisia, pentru ca nu a vrut sa fotocopieze niste documente.

"Sclavi pe plantatie"

"Acesta avea diverse manifestari, ne adresa jigniri, tipa, ne umilea, aspecte care aveau loc de mai multe ori, nefiind niste episoade izolate. Eram niste sclavi pe plantatie", povesteste cu obida Nicoleta Ciobanu.

Repeta de mai multe ori cuvantul asta: "sclavi pe plantatie". Pune eticheta asta si pe un alt angajat al spitalului, despre care a cerut detalii judecatorul. "Facea totul la ordin, tot un sclav pe plantatie era si el. Gen: Du-te sa faci 20 de referate de necesitate pentru asta si asta, daca nu le indeplinea era umilit si injurat", povesteste martora.

Judecatorul Vlad Andriescu este interesat de alta firma abonata la banii Malaxa, Vetigraph. Cum erau emise facturile?

"Similar. Aveau acelasi model si aceleasi glume. Noi glumeam asupra acestei situatii", explica usor amuzata Nicoleta Ciobanu.

Cand se bucurau angajatii

Femeia spune ca vorbele circulau intre cele trei departamente, care erau lipite. Povesteste despre masinile lui Secureanu, despre iubita sau soferul acestuia. Da detalii despre achizitiile de bijuterii sau despre cadouri:

"De la Borealy Gifts se luau diverse cadouri de Sarbatori. Pentru cei de la Casa de Sanatate, de la Directia de Sanatate Publica, pentru angajatii spitalului, pentru toata lumea. Nu erau in regula, erau tot contracte de prestari servicii, nu puteam scrie ca noi cumparam cadouri. Nu mai tin minte ce treceam".

"Era singurul moment in care se bucurau angajatii", spune martora.

Bijuteriile, luate pe contract

Da detalii si despre celebrele inele care au fost achitate in baza unui contract de servicii de curatare instrumentar medical. Era vorba de un inel barbatesc cu insemne masonice, dar si un alt inel de dama pentru iubita acestuia, Cristina Eugenia Chiriac, cunoscuta ca "Vrabi".

"Nu ne presta noua, spitalului, nimic! Nu au efectuat serviciile de curatare a instrumentelor medicale, este totul fictiv.

Se auzea ca firma i-ar fi facut un inel iubitei managerului. Erau balade, se vorbea. S-a auzit ca Secureanu ar fi cumparat un inel de la aceasta societate, nu stiu daca era un inel sau altceva", a mai declarat Nicoleta.

Martora arata ca a plecat de la Contabilitate, deoarece raspunderea era foarte mare: nu vreau sa mai semnez acte.

In timpul audierii, ea s-a aratat deranjata de mai multe intrebari puse de avocatul lui Secureanu. Povesteste despre achizitia unui pupitru care valora 80.000 de lei sau de modul in care matusa lui Vrabi s-a operat la spitalul Monza. Factura de 25.000 de lei ar fi platita-o spitalul Malaxa.

"Ne-a facut infractoare"

Nicoleta povesteste si cum a ajuns sa inregistreze sedintele.

"Arat ca niciuna de la noi din birou nu s-a gandit sa facem asa ceva, decat foarte tarziu, la un moment dat, cand domnul Secureanu ne-a facut infractoare, exista inregistrarea, si ne-a amenintat ca ne preda", a povestit ea.

Finul managerului, Traian Nica, ar fi inregistrat si el discutiile, ca proba, din ordinul lui Secureanu.

"De la el am invatat si noi sa inregistram. Era: cine apasa mai repede pe buton".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Florin Secureanu Malaxa, #Secureanu Vrabi, #martor Secureanu, #Vrabi Malaxa , #DNA