Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva

Luni, 03 Iulie 2017, ora 09:57
9238 citiri
Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva
Foto: captura video Realitatea TV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, ca asteapta rapoartele Inspectiei Judiciare, sesizata in legatura cu managementul DNA si Ministerului Public, dar si in cazul inregistrarilor de la DNA aparute in spatiul public si a subliniat ca masurile care vor fi dispuse la final vor fi proportionale cu problemele constatate.

Intr-o scurta conferinta de presa sustinuta luni dimineata, Tudorel Toader a spus ca lupta impotriva coruptiei nu inseamna "numai aplicare de pedepse", ci si prevenirea posibilelor fapte, iar prin pachetul de legi privind justitia, care va fi adoptat in urmatoarea perioada, va propune "masuri de consolidare a luptei impotriva coruptiei".

"Cred ca oarecum a venit vremea clarificarilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarma vizavi de activitatea DNA si am subliniat nevoia imperativa ca activitatea DNA sa se desfasoare in limite constitutionale. Dvs stiti ca am sesizat Inspectia Judiciara (IJ) a CSM pentru a face evaluari de fond privind activitatea manageriala la DNA pe de o parte, la Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte, pe de alta parte.

De ce? Pentru ca la cele doua autoritati n-au fost facute evaluari de fond privind activitatea manageriala din 2007, adica de 10 ani. 10 ani o institutie sa nu fie verificata, evaluata, nu stiu daca e tocmai in regula. Am sesizat IJ, verificarile sunt in curs de desfasurare, astept cu interes bilantul, rezultatul, concluziile", a declarat Tudorel Toader, precizand ca evaluarile nu vor viza solutionarea cauzelor, deoarece procurorii de caz sunt independenti, ci va fi evaluat managementul celor doua institutii vizate.

Tudorel Toader s-a aratat suspicios cu privire la felul in care se rezolva dosarele, dar si nemultumit de faptul ca exista justitiabili trimisi in judecata si chiar condamnati, pentru ca "ulterior sa se constate ca sunt nevinovati".

"Sper sa se constate ca nu avem o justitie selectiva. Sper sa se constate faptul ca sesizarile, cauzele depuse spre urmarile penala au fost puse pe rol, solutionate, cu celeritate, pe de o parte (...) Mai sper ca sa se respecte si cronologia solutionarii in functie de cronologia inregistrarii. Avem nevoie de o justitie dreapta.

Sustinem prevenirea, combaterea faptelor de coruptie, dar ca ministru al Justitiei sunt obligat sa nu vad numai partea pozitiva, faptul ca multi inculpati sunt descoperiti si condamnati, ci si partea negativa: multi cetateni, multi romani sunt urmariti penal, trimisi in judecata, eventual condamanti, ca ulterior sa se constate ca sunt nevinovati, ceea ce este o tragedie pentru cel in cauza, o pata neagra pentru justitia din Romania", a declarat ministrul Tudorel Toader.

Cat despre efectele acestor controale, "cand avem rezultatele, vom propune masurile legale", a anuntat ministrul.

Pe de alta parte, Inspectia Judiciara a fost sesizata si cu privire la inregistrarile de la o sedinta operativa a DNA din luna martie, care au aparut in presa si despre care DNA a transmis ca sunt falsificate.

"Cu privire la recentele dezvaluiri, actiuni din cadrul DNA, dvs stiti ca am sesizat IJ cu privire la acele inregistrari care au aparut in spatiul public. Eu personal, ca ministru al Justitiei, nu pot spune daca sunt adevarate, nu sunt expert tehnic si nici organ de ancheta. Inspectia are in curs procedura de verificare", a punctat ministrul.

Tudorel Toader a fost intrebat si despre scandalul demiterii celor doi procurori care au refuzat sa se supuna probei cu detectorul de minciuni, explicand de ce nu a discutat cu Laura Codruta Kovesi pe acest subiect.

"Faptul ca sunt aceste discutii in interiorul DNA are o parte pozitiva: sunt scoase la suprafata eventualele disfunctionalitati, masuri pe care unii sau altii le subliniaza (...) Cel putin pe moment nu (am vorbit, n.red.), ar insemna sa ma substitui eu IJ, ceea ce nu am voie sa fac (...) Ministrul Justitiei nu ii cheama pe cei reclamati, pentru ca s-ar duce in zona controlului (...).

Vom avea raportul IJ, vom face evaluarea si va asigur ca masurile propuse vor fi proportionale cu disfunctonalitatile constatate", a mai declarat Tudorel Toader.

Citeste mai multe despre:

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Tudorel Toader evaluari DNA, #Tudorel Toader justitie selectiva , #DNA