Morar: Au "votat" in localitatile de domiciliu morti, detinuti si militari din Afganistan (Video)

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 21:32
6523 citiri
Morar: Au "votat" in localitatile de domiciliu morti, detinuti si militari din Afganistan (Video)
Foto: RealitateaTV

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat ca la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au votat in localitatile de domiciliu militari aflati in Afganistan, detinuti care se aflau in penitenciar sau persoane decedate.

"Din primele investigatii, verificand bazele de date sau acele declaratii date prin sate sau prin localitati ale tarii, s-au constatat alte aspecte, ca exista liste cu fantome, persoane care nu exista. Seria si numarul de buletin sau CNP nu au fost identificate in bazele de date.

Exista persoane care nu au votat. Ele erau plecate in strainatate, la munca, dar ele apar ca ar fi votat, si in mod corespunzator buletinele ar fi fost introduse in urne.

Morar: Nu se fac condamnari politice la DNA. Basescu nu a dat niciodata o dispozitie

Exista persoane din teatrele de operatiuni care au votat in localitatile locale in conditiile in care erau in Afganistan. Exista persoane care erau in peniteciar. Exista persoane decedate, care figureaza ca au votat, sau care se aflau in penitenciar in acea zi, in executarea unor pedepse si care au votat iarasi in localitatile lor natale. Toate acestea duceau la ideea unei fraude", a spus seful DNA, duminica seara, la Realitatea TV.

Morar a dezvaluit ca procurorii au metodele lor de investigare si de observatie, dand exemplul a 2.800 de sectii de vot unde se comunica numarul persoanelor care au votat, din doua in doua ore.

Dragnea: Dosarul de la DNA e 100% politic. La parlamentare ii batem mar!

"Daca cineva isi inchipuie ca procurorii s-au dus la intamplare atunci cand au verificat sau si-au orientat activitatea catre aceste sectii se inseala. Exista niste indicii. Din cele 18.000 de sectii, conform unei decizii a BEC-ului, aproximativ 2.800-3.000, mi se pare, au fost sectii pilot, sectii alese sa comunice din trei in trei ore, sau din doua in doua ore prezenta la vot.

Procurorii au niste metode de investigatie, iar prima este observatia. S-a putut vedea ca intr-o sectie rurala, cu 1.000 de votanti, 400 au votat in ultimele trei ore, intre orele 20 si 23. Au fost sectii rurale in care au votat 600 de persoane, afirmativ, conform evidentelor, intre opt si unsprezece, adica au votat 40% dintre votanti in trei ore fata de 60% in 11 ore, era o chestiune de imposibilitate fizica.

Toate aceste indicii date de o prezenta peste firesc, peste medie, s-au confirmat apoi in cercetarile efectuate", a explicat procurorul sef al DNA.

Acesta a mai spus ca, in urma referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, au existat sesizari ale unor persoane fizice, ONG-uri, dar si ale unor partide si ale unor observatori, sesizari in urma carora procurorii DNA si ai Parchetului General au format dosarele penale. Totodata, Morar a precizat ca nu este cercetata indemnarea populatiei de a merge la vot, ci modalitatea in care s-a votat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Daniel Morar vot referendum, #Daniel Morar ancheta vot referendum, #DNA ancheta vot referendum , #DNA