Ordonanta pentru migratia primarilor: DNA incepe urmarirea penala dupa o plangere a lui Iohannis

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 10:35
11087 citiri
Ordonanta pentru migratia primarilor: DNA incepe urmarirea penala dupa o plangere a lui Iohannis

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput vineri urmarirea penala in rem, cu privire la faptele sesizate de PNL in plangerea penala depusa marti impotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pe care liberalii il acuza de abuz in serviciu.

Procurorii au raspuns astfel plangerii penale, care vizeaza initierea de catre Dragnea a ordonantei de urgenta, care permite in precampanie electorala migratia primarilor timp de 45 de zile, prin suspendarea unei legi aflate in vigoare.

Desi plangerea depusa de Klaus Iohannis era indreptata impotriva lui Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat de abuz in serviciu, procurorii DNA au decis sa nu inceapa urmarirea penala impotriva acestuia, ci in rem, cu privire la fapta sesizata.

Iohannis l-a reclamat pe Dragnea la DNA

Primarul Sibiului a depus marti o plangere penala in numele formatiunii pe care o conduce, pe numele vicepremierului Dragnea, pentru abuz in seviciu.

Liberalii au sustinut ca ordonanta care le permite alesilor locali sa treaca de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatul este de natura sa afecteze egalitatea de sanse a candidatilor la alegerile prezidentiale din noiembrie.

PNL a acuzat ca prin aceasta ordonanta s-a urmarit de catre PSD obtinerea sprijinului din partea cat mai mulor edili in campania electorala.

"Prin fapta descrisa au fost aduse vatamari tuturor celorlalti candidati la alegerile prezidentiale si in general interesului public, care vizeaza desfasurarea alegerilor in conditii de egalitate de sanse si de legalitate. Totodata, in speta este indeplinita conditia obtinerii unui folos necuvenit", se arata in textul plangerii penale, citat de Mediafax.

Totodata, in documentul trimis procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, Iohannis arata ca ordonanta de urgenta initiata de Liviu Dragnea "are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, in lipsa unei urgente reale si este de natura a afecta procesul electoral, fiind de natura sa conduca la sustinerea unui anume candidat".

Iohannis a explicat atunci ca a depus aceasta plangere penala impotriva lui Dragnea, insa DNA poate extinde cercetarile.

Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta

"Eu m-am indreptat impotriva initiatorului acestei ordonante, iar daca DNA constata ca este o fapta penala care implica mai multi, atunci din oficiu se va autosesiza si va extinde cercetarile. Noi nu avem date, nu reusim sa aflam ce se intampla in interiorul Guvernului, nu intelegem motivatiile pentru care Guvernul, cu toate avertizarile si de la noi si de la altii, a procedat totusi la aprobarea acestei ordonante. Si atunci trebuie sa intervina cineva care prin lege are dreptul sa mearga si sa verifice concret cum si de ce", a mai spus Iohannis.

Presedintele executiv al PSD este initiatorul proiectului privind migratia alesilor locali, permisa timp de 45 de zile, iar proiectul de lege a fost adoptat prin ordonanta de urgenta a Guvernului 55/2014.

Traseismul, legalizat Dragnea a prezentat ordonanta si a dat replica Ambasadei SUA

Ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial pe 2 septembrie, intrand astfel in vigoare. Timp de 45 de zile, orice primar, consilier local sau consilier judetean poate trece la orice partid doreste, in ciuda votului dat de alegatori in 2012. Dupa expirarea termenului stabilit de Guvernul Ponta, va intra din nou in vigoare legea 393/2004, iar primarii care vor trece la alt partid isi vor pierde mandatul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#migratie primari DNA, #plangere penala DNA migratie primari , #DNA
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Un abuz grosolan al procurorilor. Cum să cercetezi penal un act