Premiera: Fiscul verifica la Arhiepiscopia Tomisului cum sunt cheltuiti banii alocati de stat pentru salariile preotilor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 17 Martie 2018, ora 13:31
5374 citiri
Premiera: Fiscul verifica la Arhiepiscopia Tomisului cum sunt cheltuiti banii alocati de stat pentru salariile preotilor
Foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului

Fiscul verifica cum s-au alocat banii pentru salariile de la Arhiepiscopia Tomisului, in conditile in care 60% din fonduri provin de la bugetul de stat.

O echipa de inspectori de la Fisc verifica modul in care sunt cheltuiti banii destinati salariilor angajatilor Arhiepiscopiei Tomisului, condusa de IPS Teodosie. Motivul, 60% din aceste fonduri sunt suportate de bugetul de stat.

Potrivit unor surse citate de "Stirile Pro TV", controlul ar fi pornit de la o sesizare penala venita de la procurorii DNA, care au suspiciuni privind modul in care sunt cheltuiti banii destinati salariilor.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis in judecata pe 9 martie de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, pentru marturie mincinoasa, abuz in serviciu in forma continuata si inducere in eroare a organelor judiciare. Este cel de-al doilea dosar in care este implicat inaltul prelat.

Jurnalistii de la Stirile Pro TV au filmat vineri descinderea inspectorilor de la Antifrauda. Verificarea inspectorilor ANAF este, potrivit unor surse, prima de acest fel in Romania si a pornit de la o sesizare penala.

Potrivit sursei citate, sunt foarte multi angajati ai Arhiepiscopiei care nu si-au mai primit lefurile de mai bine de trei luni, desi au fost pusi sa semneze cum ca au primit salariile.

Surse: Sunt vizate 6 protoierii

Potrivit Mediafax, surse apropiate anchetei au precizat ca exista informatii potrivit carora preotii din sase protoierii de pe raza judetului Constanta nu si-ar luat salariile in ultimele trei luni, statele de plata fiind semnate in fals.

Inspectorii au mers, vineri, la sase protoierii din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului: Constanta, Constanta 2, Altinum, Callatis, Medgidia, Carsium, au mentionat sursele citate.

Inspectorii Antifrauda vor sa afle in fel sunt folositi banii publici pe care Arhiepiscopia ii primeste pentru salariile angajatilor si preotilor. Institutia are zeci de angajati, iar numarul preotilor pe care ii are in subordine trece de 300.

Nu au vrut sa faca declaratii

Echipa de control de la ANAF a iesit din Arhiepiscopie fara sa faca declaratii. Arhiepiscopia Tomisului nu a vrut sa comenteze situatia pe motiv ca informatiile despre control nu pot fi facute publice.

La randul lor, reprezentantii Patriarhiei Romane sustin ca: "Nu pot comenta o situatie care implica o ancheta in curs de desfasurare si ca respecta riguros autonomia eparhiala si libertatea conducerii eparhiale de a-si gestiona problemele".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Arhiepiscopul Tomisiului DNA ANAF, #Arhiepiscopia Tomisului Fisc, #Arhiepiscopia Tomisului DNA , #DNA