Procurorul Lucian Papici cere CSM sa ii apere reputatia

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 14:18
7387 citiri
Procurorul Lucian Papici cere CSM sa ii apere reputatia

Procurorul Lucian Papici, inlaturat brusc miercuri din functie si acuzat de premierul Victor Ponta ca este "basist" si a facut dosare politice, a adresat o solicitare oficiala Consiliului Superior al Magistraturii pentru apararea reputatiei.

In solicitarea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala", se arata in comunicatul remis presei de Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA.

In cererea adresata CSM, procurorul Papici mai sustine ca, prin afirmatiile facute de primul ministru - din care reproduce textual "Papici a facut dosare politice" si "De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?" - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens.

Totodata, conform comunicatului DNA, in sustinerea cererii sale catre CSM, procurorul Papici mai subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

CSM va sesiza Inspectia Judiciara, care va analiza acuzatiile lansate de premier la adresa lui Lucian Papici si va intocmi un raport in maximum 45 de zile in care va spune daca reputatia profesionala a procurorului a avut de suferit.

Conform Realitatea TV, daca premierul Victor Ponta va fi gasit vinovat, el va trebui sa retracteze declaratiile facute si sa publice un comunicat in acest sens in trei ziare nationale.

CSM, solicitat sa se sesizeze cu privire la imixtiunea politicului in justitie

De asemenea, mai multe ONG-uri au cerut CSM sa se sesizeze si sa sanctioneze imixtiunea politicului in justitie.

"Demiterea fara niciun fel de motive de la conducerea Sectiei I a DNA a unora dintre cei mai performanti procurori - Lucian Papici si Mariana Alexandru - si afirmatiile grave si defaimatoare ale premierului Victor Ponta privind 'dosare politice', 'procuror basist, morarist, macovist' reprezinta o imixtiune grava a puterii politice in actul de justitie.

Lucian Papici tocmai finalizase si inaintase Procurorului Sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, dosarul 'frauda la Referendum' cu propunerea de trimitere in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea. Cateva ore mai tarziu a fost demis fara explicatii de Procurorul General Tiberiu Nitu, desi, cu doar noua zile inainte, acelasi procuror general il delegase pe Lucian Papici pe aceasta functie pentru inca trei luni.

Ca sef al celei mai importante sectii din DNA, cea de combatere a coruptiei, Lucian Papici a confirmat solutia de trimitere in judecata a unor nume sonore din politica sau magistratura: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Catalin Voicu, Gigi Becali, Traian Remes. Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, intre altele, cazurile Adrian Nastase si Monica Iacob Ridzi. Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar si magistratilor, ca perioada 2000-2004 nu a apus definitiv si ca justitia (Parchetul in mod special) poate fie subordonata din nou politicului.

Pe de alta parte, delegarea in aceste functii a altor procurori, fara consultarea Procurorului Sef al DNA, asa cum impune Regulamentul institutiei, produce instabilitate, forteaza mana Presedintelui Romaniei si arata acelasi dispret pentru lege, proceduri si statul de drept manifestat de actuala putere in vara anului trecut.

Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa ia atitudine cu privire la aceste interventii brutale in justitie si sa apere independenta procurorilor", se arata in comunicatul semnat de Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman de Politici Europene si Grupul pentru Dialog Social.

De asemenea, Alianta DA a cerut CSM sa il cerceteze penal pe procurorul general Tiberiu Nitu pentru modul in care a schimbat conducerea sectiei DNA de combatere a coruptiei.

Cerere de cercetare disciplinara pe numele lui Tiberiu Nitu, dupa demiterea lui Papici

Ponta, despre Papici: Procuror basist, a facut dosare politice

Lucian Papici, procurorul care a instrumentat dosarul prin care Liviu Dragnea ar urma sa fie trimis in judecata pentru fraudarea referendumului, si adjunctul sau, Mariana Alexandru, au fost inlaturati inexplicabil din functie miercuri seara, dupa ce in urma cu cateva zile delegarea lor in functie fusese prelungita pentru 3 luni.

CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu

Pana la ora redactarii acestei stiri, nici procurorul general Tiberiu Nitu si nici ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, nu au furnizat opiniei publice motivele care au stat la baza acestei decizii.

Singurul care a oferit posibile explicatii a fost premierul Victor Ponta. Prezent miercuri seara intr-o emisiune de televiziune, aceasta a spus ca Lucian Papici a fost un procuror basist, ca si Daniel Morar, si ca a facut dosare politice.

Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef

"S-a terminat dosarul (al lui Liviu Dragnea - n.red.), s-a trimis la doamna Kovesi, 'Pa, la revedere'. De ce trebuie sa tinem toti procurorii basisti? Daniel Morar si cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut. Am spus-o tot timpul, sa se supere Macovei si mama lui Macovei. I s-a terminat mandatul, nu l-a demis nimeni. I s-a terminat mandatul, ce facem, stam si plangem?", a declarat prim-ministrul Romaniei.

In ciuda scandalului declansat, Victor Ponta a facut declaratii similare si joi dimineata.

"Imi mentin opinia (...) ca dosarele impotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de catre Morar, Papici si de catre toata trupa, nu-mi schimb aceasta parere si cu asta basta", a declarat Ponta, spunand ca prin schimbarile efectuate s-a dorit sa vina alti procurori, care "sa nu mai stea toata ziua, cum stateau Morar si Papici, pe telefon cu Cotroceniul".

In replica, presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe Tiberiu Nitu si pe Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, ca au raspuns la comanda politica a PSD care si-a dorit sa il scape pe Liviu Dragnea de trimiterea in judecata, si pe Victor Ponta ca a "intrat cu bocancii in justitie", intervenint brutal in activitatea DNA.

Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Papici CSM aparare reputatie, #Papici CSM Ponta basis, #Ponta Papici dosare politice , #DNA
Comentarii
Poza fgrooster
fgrooster
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poate ca aceasta este greseala finala a lui Ponta. Care il conduce