DNA, reactie dupa "dezvaluirile" Antenei 3: Este deschis un dosar de santaj. Stenograme: "E si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta"

Luni, 12 Februarie 2018, ora 08:55
75602 citiri
DNA, reactie dupa "dezvaluirile" Antenei 3: Este deschis un dosar de santaj. Stenograme: "E si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta"
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

Aceasta este prima reactie a procurorilor DNA dupa ce Vlad Cosma a difuzat aseara, la Antena3, mai multe inregistrari in discuta cu fostul procuror DNA Mircea Negulescu si cu procurorul sef DNA Prahova, Lucian Onea. Discutiile priveau ancheta intr-un dosar aflat pe rolul DNA Prahova.

DNA a publicat doua stenograme ale unor interceptari dintre persoane apropiate familiei Cosma si anchetatori. Acestea sunt dintr-un dosar penal avand ca obiect, intre alte infractiuni, si infractiunea de santaj. Procurorii arata ca personaje din anturajul lui Vlad Cosma s-au prezentat in mod repetat la seful Serviciului Teritorial Ploiesti si, in lipsa acestuia, la alti procurori/ofiteri de politie judiciara -ultima data vineri, 9 februarie 2018- cerandu-le procurorilor sa faca demersuri astfel incat sa ii creeze o situatie juridica favorabila lui si tatalui sau.

Familia Cosma contesta condamnarile

Pe 19 februarie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie este stabilit ultimul termen din dosarul de coruptie in care sunt implicati fostul deputat PSD Vlad Cosma si fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. Cei doi contesta condamnarile date in faza de fond, 5 ani in cazul lui Vlad Cosma si 8 ani in cazul lui Mircea Cosma. Sentinta pe care ICCJ o va da in acest caz o sa fie definitiva.

In concret, procurorilor li se cerea sa nu deruleze o ancheta penala cu privire la presupuse infractiuni aflate in legatura cu dosarul deja trimis in judecata, precum si sa intocmeasca si sa elibereze un inscris care sa ii foloseasca inculpatului Cosma Mircea la imbunatatirea situatiei juridice in dosarul aflat la ICCJ, in faza procesuala a apelului, mai precizeaza DNA.

"Persoanele respective au atras atentia procurorilor ca, in caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune inregistrari video din anchetele acestora, constand in montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor si ofiterilor de politie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care si cel privindu-i pe inculpatii sus mentionati", arata procurorii DNA.

"Au fost toti, impreuna, la Sebi Ghita"

Transcriere discutie din 9 februarie 2018 dintre persoana din anturajul lui Mircea Cosma si ofiter de politie de la Serviciul Teritorial Ploiesti.

Persoana: Duminica iese pe televizor. Si-au facut niste inregistrari, niste chestii de genul asta... si vor sa iasa pe televizor sa distruga pe toata lumea...N-am ce sa fac! Ca ast... ca n-au... Au facut, au aranjat tot! Sa... Vor sa iasa duminica, sa iasa pe televizor cu ele.

...Nici nu v-am spus!... Si daca va fi un scandal foarte mare si o basica foarte mare, care va exploda, pentru ca el are niste chestii foarte, foarte...

...O sa iasa un scan... o sa iasa un scandal fantastic, ca se duce la presa, care presa e impotriva voastra! Si o sa fie o... intreg scandal. Eu acuma va spun decat... va spun... va trag un semnal de alarma... Adica, ce puteti sa faceti?... ca nu puteti sa le faceti, ca el le are... Oricum sunt toate date, montate...

... Ei au ce au, ca... ala mi-a zis:"... Domn'e (...) nu mi-au dat nici macar o caracterizare pentru tata!" (Mircea Cosma- n.red.)

... Dumneavoastra trebuie sa intelegeti, ca nu e de gluma! Au facut niste discutii mari pe la CSM, pe la Consiliul Magistraturii, pe la Inalta Curte... tot felul de discutii... cu SRI-ul... s-au inteles... au fost toti, impreuna, la Sebi Ghita, in... in asta, cum ii spune? In... a... in Serbia.

... Au avut pe-acolo discutii... le-a aratat... au montat impreuna... Sunt montate oficial cu aia dupa la RTV (Romania TV, post controlat de Sebastian Ghita - n.red.), cu Gadea, de la Antena 3... Deci, nu... nu e un scandalut!

...E ditamai regia facuta! O sa transmita doua posturi in direct... si Romania TV... si Antena 3! Antena 3 o sa fie in direct, cu totul, absolut...!

... Doamna... trebuie gasita o varianta prin care sa scapati de astia dupa cap, ca o sa vi se rupa picioarele la toti! Credeti-ma, s-au facut niste...!

Ofiter DNA: Ce varianta? Care ar fi varianta?

Persoana: Nu stiu! Sa-l lasati, dracu', in pace!

...trebuie sa ne asezam undeva, sa cautam o varianta, sa pice la o pace, sa faca intr-un fel, ca o sa vada ce recul o sa aiba prima...

... Duminica apare... Trebuia sa apara pe data de 15... eu stiam ceva, n-am fost sigur... da' am avut noi... ne-a amanat noua procesu'... si acum avem pe 18 proces... si s-ar putea sa fie ultimul, ca incep dezbaterile si... a zis... "Ce sa mai fac cu alea, daca ma duc la puscarie?"

...Cu cat ajungi mai sus, caderea e in jos... si eu acuma va spun in felul urmator... asta, asa... fac o discutie... si uit ca am facut-o!Vedeti-va de pielea dumneavoastra, ca sunteti la fel de bagata ca si ceilalti!

...Este vorba si de serviciul, si de salariile, si... [neinteligibil]..., si de familia dumneavoastra.

...Da! Eu, cu ochii mei am vazut! Mi-e mila de dumnea... Eu va spun cinstit! Vedeti-va de pielea dumneavoastra!

...Oamenii-s nebuni! Nu va dati seama ce filme au facut, ce discutii, ce imbarligari! Au discutii cu Ciutacu, cu... cu nu stiu care, cu nu stiu care, cu nu stiu care, cu nu stiu... cu douazeci de insi... cu Vicol, cu Blaga, cu Udrea, cu Bica, care intra in direct de nu stiu unde, cu Ponta, care nu stiu ce vine sa zica. O sa fie un scandal monstru! N-au vrut sa faca chestia asta c-a picat Guvernu' si n-au vrut sa... [neinteligibil]... una cu alta! Cu Dragnea, care ii cere schimbarea lui Kovesi... cu inregistrari, in care discuta Negulescu la telefon...

... E ticluita ca lumea si sunt pregatiti rau de tot!

... Si dupa ce vedem primul set si vedem impactul care este... o sa va dau un telefon, ca vin... si vedem.

"Nu e facuta doar asa, de... Vladut!"

Transcriere discutie din 29 ianuarie 2018 dintre o alta persoana din anturajul familiei Cosma si procuror ST Ploiesti. Pe 5 septembrie 2017, Dan Voiculescu a postat pe blogul sau ca se afla la Belgrad.

Persoana: Nu! Problema e ca... o sa inceapa un mare scandal la Antena 3... si v-au filmat... si pe dumneavoastra......Nu stiu! Au intrat doi... cablati cu interfoane, cu camere, cu tot...

... Intra si Ghita de la Belgrad, in direct... S-a dus Voiculescu acolo... Adica, e o chestiune ampla, care e numa' pe DNA Ploiesti!.... Vladut Cosma. Are termen in februarie si acuma vrea sa dea drumul...

...Si... concluziile ajung la Kovesi. ca de aia s-a dus Voiculescu, ca vor sa... habar n-am!... a... stiu doar ca o sa le dea drumu'... la Antena 3, la Gadea,..., tot se duc, fac repetitii... montaje. Serios!

... Da, nu stiu. Ca miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!

... Adica, nu e o situatie de cancan, ca vor sa dea niste inregistrari! Ideea e sa-l distruga pe domnul Onea... nu stiu!... sa ajunga la Kovesi... Daca e si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta, e o chestiune mai serioasa! Nu e facuta doar asa, de... Vladut!

Miza: Procesul din 19 februarie 2018

Procurorii DNA mai arata ca difuzarea inregistrarilor, cum - de altfel - a afirmat si unul dintre cei doi interlocutori, are ca scop compromiterea procurorilor si a ofiterilor de politie care au instrumentat cauzele privind pe Mircea, Cosma, Vlad Cosma si pe fostul deputat Sebastian Ghita, in conditiile in care pe rolul ICCJ se afla dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018.

Reactia lui Dan Voiculescu

Dan Voiculescu a aratat intr-o postare pe blogul sau ca nu s-a intalnit niciodata cu Sebastian Ghita la Belgrad. "Nu m-am intalnit cu Sebastian Ghita dupa ce acesta a plecat din Romania. Nici la Belgrad, nici in alta parte. A sustine sau a sugera contrariul este o minciuna si o manipulare", a precizat Dan Voiculescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#DNA reactie inregistrari Vlad Cosma Antena3 , #DNA