Saptamana incepe in forta la DNA: Sunt audiati Ilie Sarbu si Adriean Videanu (Video)

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 13:16
4219 citiri
Saptamana incepe in forta la DNA: Sunt audiati Ilie Sarbu si Adriean Videanu (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul senator si ministru Ilie Sarbu si fostul ministru Adriean Videanu s-au prezentat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit unor surse judiciare, Sarbu este audiat ca martor in dosarul in care sunt anchetati omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, si in care, in luna iulie, au fost efectuate mai multe perchezitii.

Adriean Videanu a fost audiat in calitate de martor la DNA, de unde a iesit in urma cu putin timp.

"Am venit in calitate de martor, intr-un dosar de care nu stiu nimic", a spus Videanu, la sosirea la DNA.

Mita la PSD: Bunea Stancu si Ioan Niculae, condamnati la inchisoare cu executare (Video)

Judecatoria Gaesti a decis: Miliardarul Ioan Niculae, eliberat conditionat

Anterior, a iesit de la DNA Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, care a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.

Potrivit unor surse judiciare, Videanu si Stafie ar fi audiati ca martori in acelasi dosar in care sunt anchetati Ioan Niculae si Bunea Stancu.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influenta, iar Ioan Niculae de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si la spalare de bani.

In dosar s-a inceput urmarirea penala si fata de: Nicoleta Toncea, presedinte al SC Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscala si la spalare de bani, Viorel Barac, director general, si Adriana Guta, director economic, ambii in cadrul aceleiasi firme, dar si fata de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Acuzatiile anchetatorilor

Procurorii au retinut ca, in perioada 2008 - 2009, intre SC Interagro SA si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in august 2008, in valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru Interagro de catre firma respectiva.

"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost 'trecute' formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip 'off shore' din Insulele Virgine. Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre SC Interagro SA si societatea respectiva s-au facut prin intermediul suspectilor Barac si Guta, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar - contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor. Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea care, din dispozitia lui Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva", sustine DNA.

Ancheta extinsa in cazul miliardarului Ioan Niculae - fosta sotie si fiica, la DIICOT (Video)

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, sustin procurorii, a fost initiat si coordonat de Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentand TVA in suma de aproape 6,9 milioane lei si impozit pe profit - peste 4,5 milioane lei.

Anchetatorii au constatat ca, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae au incercat prin activitati de 'lobby' sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare".

Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat. In acest context, Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al CJ Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului in vederea aprobarii HG", mai sustin procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ilie Sarbu DNA, #Ilie Sarbu audiat DNA, #Adriean Videanu DNA, #Adriean Videanu audiat DNA , #DNA