Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful Academiei de Stiinte Agricole, pus sub control judiciar in dosarul in care printul Paul a fost retinut

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 21:32
5113 citiri
Seful Academiei de Stiinte Agricole, pus sub control judiciar in dosarul in care printul Paul a fost retinut
Foto: ASAS.ro

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza, vineri, ca procurorii au dispus luarea masurii controlului judiciar fata de presedintele Academiei de Stiinte Agricole din Romania, Gheorghe Sin, in dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa, in care printul Paul a fost retinut. In acest caz mai sunt implicati omul de afaceri Remus Truica si jurnalistul Dan Andronic.

Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Stiinte Agricole din Romania, in prezent presedinte al aceleiasi institutii, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

Printul Paul al Romaniei a fost retinut (Video)

In acelasi dosar, printul Paul este acuzat de cumparare de influenta, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave, urmand a fi prezentat sambata Curtii de Apel Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Remus Truica, cercetat in arest la domiciliu. Dan Andronic, sub control judiciar

Pe de alta parte, magistratii de la Curtea de Apel Brasov au decis ca Remus Truica sa fie cercetat in arest la domiciliu, iar Dan Andronic sub control judiciar.

Ce acuzatii ii sunt aduse lui Gheorghe Sin

Procurorii DNA arata ca in calitate de secretar general al Academiei de Stiinte Agricole, Gheorghe Sin a fost investit "cu solutionarea notificarii avand ca obiect Ferma regala Baneasa".

"Acesta i-a solicitat lui Paul Philippe al Romaniei dovezile din care sa rezulte calitatea sa de persoana indreptatita, natura terenului, sens in care i s-a solicitat sa completeze dosarul administrativ cu urmatoarele: certificatul de mostenitor, dovada ca nu au fost depuse cereri de restituire vizand acel imobil de catre alti mostenitori legali sau testamentari, titlul de proprietate din 1931 pentru a dovedi dreptul de proprietate al Regelui Carol al II - lea asupra acelui teren, dovada ca terenul intra sub incidenta Legii 10/2001, deoarece din anexele atasate notificarii rezulta ca terenul era in extravilan, agricol si neagricol si nu intra sub incidenta art. 8 din Legea nr. 10/2001, neputand forma obiect al reconstituirii", se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca dosarul administrativ nu a fost completat in sensul celor dispuse, dar cu toate acestea, prin procesul verbal din 2 septembrie 2008, membrii Consiliului de Administratie al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, incalcand dispozitiile legale au recunoscut "calitatea de persoana indreptatita la reconstituire conform Legii nr.10/2001 a lui Paul Philippe al Romaniei cu privire la Ferma regala Baneasa, iar prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008 au dispus, cu incalcarea dispozitiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea in natura a Fermei Baneasa, in aceeasi zi fiind incheiat si protocolul de predare-preluare a terenului".

Anchetatorii arata ca, in prima faza, a existat opozitia la retrocedare, deoarece urma sa se renunte la un teren pe care erau desfasurate activitati de cercetare care justifica obiectul de activitate al institutului.

"Mai mult, presedintele academiei s-a opus constat cererii pe care a considerat-o lipsita de temei legal. Cu toate acestea, in 29 iulie 2008 secretarul general Gheorghe Sin a trimis institutului o adresa prin care solicita sa se convoace Consiliul de Administratie pentru a se analiza solicitarea Paul Philippe al Romaniei care sa fie invitat personal la sedinta. In aceeasi zi i s-a comunicat lui Paul Philippe al Romaniei ca s-a dat dispozitia de convocare a consiliului pentru analizarea cererii sale. Din probele dosarului rezulta ca aceasta adresa a lui Gheorghe Sin i-a fost pretinsa lui Remus Truica de directorul institutului drept conditie pentru admiterea cererii, in cadrul intelegerii frauduloase dintre acestia", potrivit DNA.

Anchetatorii mentioneaza ca, urmare a acestei adrese, directorul institutului a convocat Consiliul de Administratie, sedinta avand loc in 2 septembrie 2008, fiind invitati printul Paul si avocatul acestuia, Robert Rosu. De asemenea, a participat ca invitat si Gheorghe Sin, aceasta fiind de altfel singura astfel de sedinta la care acesta a participat.

"Prin pozitia avuta in cadrul acestei sedinte, de sustinere impreuna cu directorul institutului a cererii de retrocedare, s-a creat falsa reprezentare pentru membrii CA ca Academia agreeaza o astfel de decizie. Ca urmare, Consiliul de Administratie a decis restituirea in natura a terenului vizat", arata DNA.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#presedinte Acadamia Stiinte Agricole control judiciar, #sef Acadamia Stiinte Agricole control judiciar, #retrocedare ferma Baneasa , #DNA