Senator american: O dezbatere in SUA despre protejarea imunitatii parlamentarilor ar fi de tot rasul (Video)

Luni, 09 Iunie 2014, ora 08:21
4724 citiri
Senator american: O dezbatere in SUA despre protejarea imunitatii parlamentarilor ar fi de tot rasul (Video)
Foto: gandul.info

O dezbatere in SUA despre protejarea propriei imunitati, prin vot, de catre parlamentari ar fi "de tot rasul", iar acesta este aspectul asupra caruia mai avem de lucrat in Romania, chiar daca s-au facut pasi importanti in lupta anticoruptie, iar persoana care conduce institutia anticorputie este un adevarat erou.

Afirmatiile au fost facute de senatorii din Comisia de politica externa din Senatul american, prezenti zilele acestea in Romania.

Senatorii americani au mai sustinut, intr-un interviu acordat gandul.info, ca lupta impotriva coruptiei este un element fundamental pentru ca investitorii sa-si orienteze atentia catre Romania.

Senatorii au fost intrebati care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, in conditiile in care dupa vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, acestia au votat impotriva ridicarii imunitatii unor parlamentari.

Senatorul John McCain a sustinut ca mesajul oficialilor SUA este acela ca respecta "enorm persoana care conduce institutia anticoruptie".

"Cred ca este un adevarat erou si evident, daca Parlamentul a actionat in asa fel incat sa-i restrictioneze activitatea si sa o dea inapoi, asta ne afecteaza relatiile. Nu incercam sa le spunem oamenilor de aici ce ar trebui sa faca, dar avem anumite standarde universale pe care ne asteptam ca toata lumea sa le respecte cat mai mult posibil. Tara noastra nu este lipsita de coruptie, se intampla tot timpul, dar ne luptam cu ea. Deci vrem sa vedem progres in acest domeniu. Si din nou, nu incercam sa interferam, doar incercam sa spunem clar ca ne afecteaza relatiile cu Romania, dar si cu alte tari", a spus McCain.

De asemenea, senatorul Christopher Murphy a afirmat ca o dezbatere in SUA despre protejarea propriei imunitati, prin vot, de catre parlamentari ar fi "de tot rasul".

"Ideea ca Parlamentul poate proteja pe unii din membrii sai de anchetare este complet straina pentru noi, in SUA. Daca un procuror decide sa deschida un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic sa protejeze acea persoana. Si asa este corect si este un mesaj pe care il sustinem. Vedem ca se fac progrese si vrem sa sprijinim acest progres, dar aceasta discutie de a continua sa permitem Parlamentului sa se protejeze prin vot asupra propriei imunitati ar fi o dezbatere de tot rasul in SUA", a sustinut Murphy.

In acelasi timp, senatorul Ron Johnson a afirmat ca singura situatie in care un om de afaceri va fi interesat sa investeasca in Romania este aceea in care va avea incredere ca legile se aplica in mod corect.

"Singura cale prin care un om de afaceri, strain sau de aici, isi va asuma riscul sa investeasca un capital este daca va realiza ca aveti legi care se aplica tuturor in mod corect si ca exista un sistem necorupt. Semnele incurajatoare pe care le-am vazut, fie ca e vorba de ce s-a intamplat pe Maidan in Ucraina, oameni tineri iesind in fata si cerand un guvern mai putin corupt, fie ce auzim aici in Romania - tineri care cer acest lucru, sunt semne care ne dau speranta", a explicat Johnson, in interviul pentru gandul.info.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#senatori americani anticoruptie Romania, #imunitate parlamentari SUA , #DNA