Ziare.com

Sunt probleme la DNA cu realizarea interceptarilor si a filajelor: putini anchetatori, mii de dosare. Guvernul vrea sa suplimenteze numarul politistilor

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 01 Octombrie 2020, ora 10:45

   

Sunt probleme la DNA cu realizarea interceptarilor si a filajelor: putini anchetatori, mii de dosare. Guvernul vrea sa suplimenteze numarul politistilor
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) avea in instrumentare, la 31 august 2020, un numar de 5.279 de dosare, potrivit unei note de fundamentare la o hotarare de guvern pusa in dezbatere publica. Sunt dezvaluite probleme cu resursele umane ale DNA, lipsesc politistii si personalul auxiliar, care sa-i ajute pe procurori in anchete.

Asa ca Ministerul justitiei a initiat un proiect de HG pentru suplimentarea numarului maxim de posturi pentru DNA, cu 90 de ofiteri si agenti de politie judiciara.

Situatia aceasta este de patru ani, dupa ce CCR a dat, in 2016, decizia care a scos serviciile secrete din activitatea de urmarire penala. Practic, interceptarile telefonice si filajele sunt realizate de politisti si procurori, in baza unei OUG emise in 2016. In cazul DNA, de aceste interceptari se ocupa Serviciul Tehnic.

"In baza acestor modificari legislative, ofiterii de politie judiciara din cadrul Serviciului Tehnic al Directiei Nationale Anticoruptie au preluat in integralitate atributiile de efectuare a supravegherii tehnice in procesele penale, volumul de munca al acestui compartiment crescand in mod corespunzator.

Ulterior, prin Hotararea Guvernului nr. 158/2016, a fost suplimentat numarul de posturi de ofiter si agent de politie judiciara cu 40 de posturi (dintr-un necesar total de 130 de posturi ce se impune a fi suplimentat ca urmare a aplicarii OUG nr. 6/2016). In prezent, Directia Nationala Anticoruptie functioneaza cu un numar de 260 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara.

Acest numar de posturi este insuficient in vederea realizarii atributiilor specifice activitatii de supraveghere tehnica (gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private)," se arata nota de fundamentare.
Guvernul mai arata ca, in plus, luand in considerare activitatea specifica de urmarire penala in cauzele de coruptie si bunele practici la nivel european "se remarca necesitatea efectuarii unor analize operative aprofundate de volume mari de date, prin utilizarea unor aplicatii software specializate, insa resursa umana disponibila pentru indeplinirea acestor activitati este in mod semnificativ limitata."

"De aceea, este necesara recrutarea de ofiteri de politie judiciara cu o pregatire specializata in analiza datelor, iar din cele 90 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara pentru care se solicita suplimentarea, jumatate din acestea sunt destinate serviciilor teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie care se confrunta cu un acut deficit de personal in aceasta privinta," conchide nota de fundamentare.

Inca 50 de grefieri



Proiectul de HG prevede si crestera numarului personalului auxiliar cu 50 de posturi. In Directia Nationala Anticoruptie functioneaza cu un numar de 109 posturi de personal auxiliar de specialitate, in prezent, toate fiind ocupate.

"Numarul mare de dosare de solutionat (5.279 dosare la 31.08.2020) presupune o durata semnificativa de timp necesara pentru indeplinirea atributiilor specifice in ceea ce priveste colectarea si prelucrarea datelor si a evidentelor intocmite la nivelul serviciilor si sectiilor din structura centrala si la nivelul serviciilor teritoriale.

Numarul insuficient de grefieri atrage, in mod inevitabil, prelungirea permanenta a programului de lucru, facand dificila exercitarea dreptului la concediu de odihna pentru grefierii in functie, dar si acoperirea unor situatii obiective de lipsa a personalului (boala, evenimente neprevazute, concedii pentru cresterea copilului etc).

Repartizarea a cel putin unui grefier la un procuror este cu atat mai necesara in cazul procurorilor intrucat acestia efectueaza urmarire penala proprie, potrivit specificului activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, fapt care determina generarea unui volum semnificativ de activitate, mai ales in ceea ce priveste redactarea, de catre grefieri, a tuturor actelor de procedura specifice acestei faze a procesului penal, rolul acestora fiind, prin urmare, extrem de important.

In plus, trebuie luate in considerare cererile din ce in ce mai numeroase, atat din partea avocatilor si a partilor din dosare, precum si a instantelor de judecata, de a li se pune la dispozitie dosarul de urmarire penala scanat, in format electronic (unele dosare fiind alcatuite din mai multe volume si peste 2.000 de pagini), in conditiile in care, in prezent, resursa umana este intru totul insuficienta pentru indeplinirea, in paramentri normali, a acestor activitati," se mai arata in nota de fundamentare.

Proiectul de HG si nota de fundamentare pot fi citite pe site-ul Ministerului Justitiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3971 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SRI

a fost unul dintre elementele cheie in strategia nationala anti-coruptie. document agreat insa doar de dragul UE si al procesului de aderare. odata aderati, puterile politice din Romania au inceput sa taie din parghiile identificate in strategia nationala anti-coruptie.
avem nevoie de o noua strategia nationala anti-coruptie, care sa treaca prin filtrul aleator al CCR, si care sa restabileasca parghiile atat de necesare in implementarea acestui demers.

 

Wow ..ne-ai dat pe spate cu discursul tau tip Ceausist !

si Securitatea Comunista "a fost unul dintre elementele cheie in strategia nationala " ...hahahaah !!

Just_comment....FµTEOAI pe MATTA in gura de excrement , ai copiat din discursul lui Ceausescu ???
- "avem nevoie de o noua strategia nationala" ba bagatiai tu pµlla-n matta de ghertoi , ce semeni tu .... a MosGerila Craciun , MacacGigig ... POATE ai si ceva propuneri pentru Guvern si Presedintele tarii , pentru o noua cale de Dezvoltare si Inflorire a Republicii Socialiste Romania

Pentru cei care nu sunt analfabeți funcționali:

Aiurea, le este dor de SRI😂 !

 

da baroane

le este dor de SRI, si ne este si noua dor de SRI. Cu tehnica si experienta lor cu siguranta mult mai multi corupti din clasa politica ar fi la inchisoare.
Au avut grija sefii psd-isti sa deistruga acele protocoale LEGALE existente, pentru a scapa de puscarie si a fura in voie.
Sper ca in viitor sa se reia colaborarea SRI cu organele de ancheta. Asta este calea normala si corecta pentru ca aceasta coruptie masica din Romania este un adevarat atentat la siguranta nationala.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor