Un Mare Venerabil a povestit magistratilor din Timisoara secretele Masoneriei si cum sunt initiati ucenicii

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 03 Martie 2018, ora 10:50

   

Un Mare Venerabil a povestit magistratilor din Timisoara secretele Masoneriei si cum sunt initiati ucenicii
Un membru cu vechime din cadrul Marii Loje Nationale din Romania (MLNR) a explicat Curtii de Apel Timisoara, intr-o declaratie de martor, cum functioneaza in tara nostra una dintre cele mai vechi asociatii din lume.

Un judecator sau un demnitar poate fi membru al Ordinului MLNR, dar sa nu fie membru al Asociatiei MLNR? Practic o persoana poate fi mason, sa participe la activitatile curente ale Lojii sale, dar sa nu fie membru in ONG-ul MLNR? Aceasta este una din intrebarile la care magistratii de la Curtea de Apel Timisoara trebuie sa raspunda intr-un dosar in care sunt judecati fostul sef al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa (49 de ani), si judecatorul Ovidiu Galea (49 de ani) de la Tribunalul Bihor.

Cei doi sunt judecati si pentru acuzatii de fals in declaratii in forma continuata, care au legatura cu apartenenta lor la Masonerie, aspect pe care nu l-au precizat niciodata in declaratiile de interese, care se depun anual. Astfel, diferenta dintre Ordin si Asociatie ar putea fi salvarea acestora in acest caz.

Cazul de la TimisoaraLa DNA, Ovidiu Galea a negat acuzatiile. Liviu Popa a negat initial acuzatiile, iar ulterior si-a rezervat dreptul la tacere si si-a rezervat dreptul de a face marturii in fata judecatorului. Cei doi au fost membri cu gradul de maestru mason ai Lojei Tara Crisurilor, nr. 162 din Oradea din cadrul Marii Loji Nationale din Romania (MLNR). Gradul de "Maestru Mason" reprezinta "gradul sublim in Masoneria Simbolica", conform Regulamentului General al MLNR.In acest caz, mai sunt trimisi in judecata mai multi functionari si agenti si ofiteri de politie din Bihor, pentru infractiuni de coruptie. Este vorba de un proces fara precendent in Justitia din Romania. Magistratii, politistii, demnitarii sau functionarii publici au voie sa fie membri ai unei loji masonice, dar acest lucru trebuie sa fie fie consemnat in declaratia de interese.

Acest dosar s-a judecat la Curtea de Apel Oradea, dar a fost stramutat anul trecut la Curtea de Apel Timisoara si are stabilit urmatorul termen de judecata pe 12 martie.

Nuantele dintre Asociatie si OrdinPe 12 februarie 2018, Curtea de Apel Timisoara a audiat unul dintre martorii cheie din proces. Este vorba de administratorul public al orasului Oradea, fostul procuror Dacian Salvator Palladi. Acesta este membru al Asociatiei MLNR din 1998 si din 2004, de la infiintare, al Lojei Tara Crisurilor nr. 162. El a ocupat functia de Maestru Venerabil in Scaun in cadrul acestei loji.

"Nicio Loja din tara nu are personalitate juridica, din cunostintele mele structura nationala, Asociatia MLNR, are personalitate juridica. Aceste loji alcatuiesc structura, trupul MLNR. In punctul meu de vedere, aceste Loji fac parte din Asociatia MLNR. Pana sa fie deschis acest dosar penal, nu s-a pus in discutie distinctia intre Ordinul MLNR si Asociatia MLNR", a explicat fostul Maestru Venerabil.

Palladi a aratat ca dupa ce s-a deschis un dosar la DNA, a fost posibil ca si alte persoane din Masonerie sa-si fi pus intrebarea daca trebuiau sa-si declarare apartenenta la Masonerie in declaratia de interese. "Pana la acest dosar penal, nu exista nicio distinctie intre Ordinul MLNR sau Asociatia MLNR, in sensul ca toti masonii participam in aceleasi Tinute si toti aveam aceiasi legislatie masonica. Nici inainte de acest dosar penal si nici in prezent nu facem vreo distinctie intre masoni care ar apartine Ordinului MLNR si masoni care ar apartine Asociatiei MLNR", a mai spus martorul.

"Procedura de initiere este spectaculoasa"Administratorul public al orasului Oradea a explicat apoi magistratilor ca pentru a deveni mason, o persoana trebuie sa parcurga o perioada de initiere. Cineva poate ajunge frate mason dupa parcurgerea acestei proceduri si depunerea jurmanatului de ucenic.

"Procedura de initiere este spectaculoasa si este plina de simbolistica. O buna parte din procedura candidatul este legat la ochi si trece prin niste calatorii initiatice. Ulterior este dezlegat la ochi si ii poate vedea pe ceilalti membri ai Lojii si undeva spre sfarsitul ritualului, printre alte elemente si semneaza un juramant de ucenic. Vreau sa mentionez ca in cadrul acestei proceduri de initiere, candidatului i se atrage atentia ca trebuie sa se supuna legii statului al carui cetatean este, aceasta avand intaietate.

Exista expresia nas masonic in Masonerie. Acesta este persoana prin intermediul caruia candidatura celui care vrea sa intre in Masonerie este prezentata prealabil, initial fara prezenta fizica a candidatului. In Masonerie sunt trei grade: ucenic, calfa si ulterior maestru, dupa fiecare grad se depunde un juramant si exista anumite conditii pentru e deveni calfa si ulterior maestru", a mai aratat fostul Mare Venerabil al Lojii Crisurilor.

Dacian Salvator Palladi a explicat ca in prezent Popa este "in adormire", in sensul ca nu mai frecventeaza Tinutele Lojii, iar Galea participa in continuare la Tinutele Lojii. El a dat mai multe explicatii judecatorilor despre cum functioneaza Masoneria.

Care este rolul "acoperitorului""In Romania nu exista o legitimatie pentru masoni, putem insa solicita de la sediul central din Bucuresti asa numitele scrisori de good standing, acestea certifica calitatea de mason si membru al MLNR, in situatia in care vrei sa te prezinti la alte Loji din strainatate. Daca vrei sa mergi la alta Loja din tara, trebuie sa-l contactezi pe Maestrul Venerabil in Scaun din acea Loja sa-i spui ca vrei sa participi, sa astepti decizia lui. Cand mergi acolo nu te legitimezi cu cartea de identitate, ci ai o parola secreta pentru ca exista la fiecare poarta cate un acoperitor care verifica identitatea celor care participa", a mai explicat Palladi.

De exemplu, in cazul Lojii Crisurilor nr. 162 din Oradea, convocarea era facuta prin sms-uri care erau date de secretarul Lojii.

"Cand m-am initiat eu in Masonerie, am primit o Constitutie si un Regulament semnate de Marele Maestru al MLNR. In urma cu 4-5 ani in toata tara, atunci cand se intra in Masonerie se primeste un pachet care contine, aproximativ, un sort, 2 perechi de manusi albe, manualul ucenicului si probabil si Regulamentul si Constitutia MLNR. Manualul ucenicului contine invataturi simbolice din Masonerie, aferente gradului de ucenic. La fel primeste un manual si pentru celelalte grade.

Ca si mason platim o cotizatie lunara care se colecteaza de un trezorie al Lojii si se trimite la Bucuresti. Pe langa aceasta cotizatie mai plateam si un fond bursier si un fond numit Provita, ambele fiind colectate si varsate la Bucuresti la structura centrala, fiind destinata pentru sustinerea tinerilor studenti si ajutorul sotiilor sau familiilor fratilor decedati", si-a continuat marturia administratorul public al orasului Oradea.

Banuiala Marelui VenerabilPalladi crede ca Popa si Galea au achitat aceste cotizatii si fonduri la zi, deoarece daca ar fi avut intarziere, trezorierul ar fi anuntat. Dupa deschiderea anchetei penale de la DNA, s-ar fi pus in discutie daca masonii sunt membri ai Asociatiei MLNR. In 2017, structura centrala de la Bucuresti a trimis un formular catre toate lojile in care masonii erau intrebati daca fac parte din Ordinul MLNR sau din Asociatia MLNR.

"Eu personal am completat anul trecut formularul in sensul ca sunt membru al Asociatiei MLNR. Dupa ce au fost completate aceste formulare de catre masoni nu exista nicio diferenta in fapt intre cei care se considera membri ai Ordinului MLNR si cei care au completat formularul in sensul ca sunt membri ai Asociatiei MLNR. Ar trebui sa speculez de ce a fost trimis in 2017 acest formular si realizez ca este o situatie sensibila si nu mi-as asuma sa dau un verdict pe acest subiect. Va dau un indiciu, eu consider ca sunt si alte persoane la nivelul tarii in Masonerie care sunt preocupate de conditia lor profana si masonica. Nu am auzit si nici nu am stiinta ca cineva din conducerea Asociatiei MLNR sa fi comunicat masonilor ca le este interzis sa-si declarare apartenenta la Masonerie in declaratiile de interese.

Nici in urma acestui formular din 2017 care a fost transmis catre toate Lojile, privind apartenenta la Ordin sau Asociatie, nu am cunostinta sa se fi stabilit ceva in legatura cu completarea de interese privind apartenenta la Masonerie. Acoperitorul verifica la intrarea in templu in orice Loja masonica calitatea de mason a participantilor, astfel incat la nicio Tinuta nu poate participa o persoana care nu are calitatea de mason."

Cine ar trebui sa faca pasul in spatePalladi a epxlicat ca Asociatia MLNR a fost infiintata in baza Legii asociatiilor si fundatiilor si ca a fost declarata de utilitate publica in timpul guvernarii Adrian Nastase. Unul dintre avocati l-a intrebat pe martor daca o persoana poate fi mason, dar fara sa faca parte din Asociatia MLNR.

"Din punctul meu de vedere, nu, iar situatia existenta, respectiv acest joc nascut, dualism, intre Ordinul MLNR si Asociatia MLNR isi are nefericirile ei", a explicat Palladi. Din punctul acestuia de vedere, cei care au optat in 2017 pentru a fi doar membri ai Ordinului MLNR, "ar trebui sa faca un pas in spate, respectiv sa lucreze in alta structura, nu sub umbrela Asociatiei MLNR".

Intrebarea lui Liviu PopaChestorul Liviu Popa a avut mai multe interbari. Una dintre acestea a fost inedita: "Daca va considerati un bun frate mason atunci cand le-ati solicitat intr-o Tinuta celorllati frati masoni sa mearga la DNA sa declarare ce li se cere, deoarece nu suntem decat trei persoane din masonerie vizate, iar ceilalti functionari publici, frati in Masonerie, care nu si-au declarat apartenenta la Masonerie in declaratia de interse, nu vor avea probleme penale?".

Palladi: "Masonii se obliga sa fie modele de comportament in societate, iar respectarea legii statului este unul din principiile de baza. In orice conditii, fratii sunt indemnati sa-si respecte obligatiile prevazute de lege. Nu le-am cerut niciodata fratilor masoni sa declare ce li se cere de DNA sau de orice institutie a statului, insa pe toti i-am indemnat sa respecte legea in situatia in care li se cere concursul.

Nu am afirmat ca alti functionari publici masoni, care nu si-au declarat apartenenta la Masonerie in declaratia de interese, nu vor avea probleme penale, fiecare fiind raspunzator pentru ceea ce declara sau nu. Nu am facut intr-o Tinuta masonica afirmatiile mentionate de inculpatul Popa in intrebare. Am spus mereu ca indemn fratii sa respecte legea si sa dea tot concrsul organelor de cerecetare penala daca vor fi solicitati."

DNA: S-au inscris pentru a obtine protectiaProcurorii DNA au incercat sa explice in rechizitorul trimis judecatorilor care ar fi fost motivatia lui Liviu Popa si al lui Ovidiu Galea de a adera la MLNR.

"Astfel, apartenenta celor doi inculpati la o Asociatie de tipul MLNR, Asociatie ce s-ar caracteriza, raportat la scopul infiintarii sale, ca avand deziderate umane si spirituale inalte, urmarind cultivarea in randul membrilor sai a unor importante valori morale, Asociatie care in raport de aceste obiective duce la selectarea membrilor sai ca o categorie elitista a societatii, implicand in mod logic acceptarea unor persoane, personalitati, cu nivel ridicat de instruire, pregatire profesionala si, consecvent acestora, cu functii sau pozitii importante in domeniul lor de activitate, ilustreaza intentia celor doi inculpati, aflati in incompatibilitate vadita cu aceste idealuri morale, de a se integra unui cerc de persoane cu functii si pozitii importante in societate pentru a obtine protectia acestora si in acelasi timp de a-si disimula postura infractionala", sustin procurorii DNA.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 56478 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank
In regula generala, in occident, absolut toate lojile masonice
inclusiv marea loje nationala sau marele orient al tarii, sunt asociatii cu carater civil, inscrise in registrul asociatiilor, cu nume, adresa, numar de telefon si responsabil nominal. puteti cauta in orice carte de telefon "loje masonica" si veti afla coordonatele de contact.

toate au site web si descriu care este filozofia lor, detalii diverse, etc. cotizatiile anuale se ridica la aproximativ 5 pachete de tigari (la preturile de aici). sunt destinate sa fie folosite ca ajutor pentru familiile "fratilor sau surorilor" decedate, sau ca donatii pentru asociatii caritabile, spitale, copii.

cred ca in marea britanie judecatorii nu mai pot fi masoni. a fost o mare discutie publica anii trecuti pe acest subiect. in elvetia, judecatorii nu pot fi membri masoni. in schimb preotii, pot fi :)
MosCraciun
rank
Acest articol scrie nimic despre nimic. Francmasoneria este prezenta
in marea majoritatea a tarilor in care exista LIBERTATE.
Niciodata in tarile in care exista DICTATURA.
O mare majoritate a presedintilor americani sau europeni au fost membri ai onorabilei societati.
Cat despre Romania, ea a fost creata datorita efortului unificator al francmasonilor romani de la acea epoca.

Din pacate, francmasoneria romana contemporana, nu se inalta la nivelul trecutului masonic. Comunistii si socialistii (gen Nastase, Ponta, Tariceanu, etc) au pervertit masoneria intr-o societate de afaceri. Va amintesc doar ca in masonerie nu se discuta NICIODATA politica sau religie.

In masoneria romana se discuta doar BANII ! Nu prea exista nici o preocupare pentru criteriile morale si filozofice ale masoneriei. Masoneria romana este un fel de Rotary Club al comunistilor.

PS Stiu ca fac o generalizare, care nu este adevarata 100%, dar este o constanta in noile loji est-europene. Nici Vaticanul nu a scapat de mafia financiara a lojii P2 decat cu multe dificultati.
ceapa_verde
rank
Imaginea publica a masoneriei este - o clica de oameni bogati
care-si apara interesele deasupra legii, iar singurul criteriu de admitere in loja este marimea cotizatiei. Poate nu este intrutotul adevarat dar masonii romani ar trebui sa lucreze mai atent la selectia noilor si vechilor.
nusual
rank
Masoneria este o problema personala
Ca si religia.
Nu stiu ca masonii sa fi ajutat Romania vreodata.Taranii romani au slujit tara mai mult,fara sa faca parte din organizatii secrete.Cred ca a fi mason este mai degraba un moft decat o realizare.
2009
rank
Masoneria nu este o problema personala!
Masoneria are o mistica de-ti sta ceasu.

un punct principal din credeul lor este acela ca Isus n-a murit si inviat ci a fugit cu Maria-Magdalena in Spania si de aici au aparut suveranii Europei cu sange albastru...
Te edifici daca studiezi mistica lui Wagner si uverturile sale.
nusual
rank
Mac Gigi@te dezamagesc
Rolul masoneriei la infaptuirea micii Uniri este o legenda ca multe altele si a fost dezmintit de istorici.
2007@a fi mason este o alegere perspnala-nu am descris masoneria.
Marea Britanie a fost si este ajutata de masoni care isi slujesc si tara nu doar organizatia.
Am vizitat centrul masoneriei din Londra si m-am informat destul inainte sa imi dau cu parerea.
MacGigi
rank
nusual 9:24 "Nu stiu ca masonii sa fi ajutat Romania vreodata"
masonii cuza, kogalniceanu, etc. au realizat unirea romaniei.
alta intrebare?
memorex
rank
hai scuteste-ne
nici copiii nu mai cred in montauk philadelphia area 51 iluminati masoni si invazia ruseasca.
Flying_Dutchman
rank
Nu-ti pierde timpul cu ierbivoare si rumegatoare
noi suntem o populatie nu un popor!!!!
" Aia" masonii care au vrut un Popor si au obtinut o populatie...
maxi
rank
Masoneria e un partid politic secret, discret, neromanesc!
Urmaresc obiective politice si economice, membrii sunt sprijiniti sa acceaza in pozitii publice cu de influenta din care ajuta imbogatirea celorlalti membri ...
MASONERIA ar trebui interzisa in Romania tocmai pt ca incalca legea, e SECRETA si actioneaza in secret impotriva societatii romanesti!
Flying_Dutchman
rank
Mai du-te Bre la scoala,sau scoateti ochelarii de
cal......
Iar daca mintea nu te duce,lasa-i pe altii sa vorbeasca,altii multi mai deschisi la minte decat 'mneata.
De cand este decretata o " secta"....
Pai religiile nu sunt tot " secte"...dar cu alt " statut"....!.,
MUCALITUL
rank
Tariceanu este mason.
Cui a facut vreun bine ?
Eventual masonilor de la Sterling-Anglia .
memorex
rank
bine zis masoneria e o secta
si toti tam pitii care cred in ea si iluminati si alte im beci litati traiesc in lumea paralela conspirationista inventand tot felul de teorii schizo frenice. am inteles ca a depus marturie dar daca a fost invitat la o sueta la curtea de apel va dati seama ce dusi cu pluta sunt magistratii. pazea vin extraterestrii. :-)))
Flying_Dutchman
rank
Secta este si religia.Uita-te la Papa de la Roma si nu este
mare diferenta intre el si un Bagwahn din zindia.
Biserica Catolica de la Vatican joaca la Bursa de valori.BOr ul are acum miliarde de euro,pe care nu-i declara la fisc.
despre ce vorbesti
Flying_Dutchman
rank
Ionel Stoica ai scris un articol lung ,plicticos si tendentios.
Imaginea publica a madoneriei in Romania este terfelita de catre BOR si a fost terfelita de catre comunisti,carorar le era frica de cei care au aderat la miscarea,gandirea esoterismului,deoarece acetia gandesc mai mult decat populimea mioritica care alege pesedeul...In Romania a fi mason este un fel de monstru...A incerca in ai defaima pe adevaratii masoni comparandu-i cu niste politisti corupti arata cat de incapabil in gandire este acest Ionel Stoica.
Faptul ca ati mutat articolul pe prima pagina,deoarece nu era comentat,dezinteresul fiind zero,arata clar ca doriti scandal si patarea masonilor.Nu sunt mason,departe de mine aceasta gandire,dar ii respect,asa cum respect pe toti semenii mei.
Si nu uitati un lucru,marii ganditori ai omenirii au fost madoni....Amin.
cozmin
rank
S-a mai vazut
Incercari de a fura secrete pe baza inventarii unor anchete. Mai grav e in cazul secretelor high tech, incalcarea proprietatii intelectuale, inventarea unor acuzatii pentru a ajunge la tehnologie.
cozmin
rank
In cazul elicopterelor frantuzesti
Nu a fost la fel? Nu s-a cumparat nici unul dar s-a dorit fabrica aici pentru a avea acces la secretele tehnologice? Sunt tinte persoane care dezvolta tehnologii folosite in robotica, sisteme linux folosite de roboti, etc. Chiar si chinezii platesc secretele industriale nu le iau cu japca.
DemonBanal
rank
ca sa n-o mai lungim,masoneria trebuie interzisa
.
MosGerila
rank
Se poate afla ORICE despre activitatea sau ritualele masonice.
Internetul explica TOT.
Dar niciodata nu veti putea afla veritabilul secret masonic. Este intransmisibil.
El este legat de ceea ce simte si traieste in interiorul sau profanul care trece prin rirualul Initierii.
Flying_Dutchman
rank
@Mos Gerila nu explica ierbivorilor ceea ce nu pot rumega
Dupa1950 Masoneria din Romania a fost atat de demonizata,incat a devenit un Bau Bau,iar populimea mioritica,foloseste acum cuvantul " mason" in loc de " criminalule".Asa cum in anii comunismului in loc de " prostule" sau " fraiere" ti se spunea:" Inginerule".....
decebal2706
rank
@dutch
Si pe buna dreptate! Daca te uiti putin cine este in Fracmasonerie in Romania si ce calitati au acestia (iertare, nu toti sunt la fel), cred ca nu poti trage alta concluzie. Nu vad un Kogalniceanu sau altii venerabili celebrii intre cei de azi. Si ar fi foarte bine pentru Romania ca Fracmasoneria, daca este dedicata binelui Romaniei sa-si faca public simtita prezenta si nu din "umbra", mandrindu-se cu elemente certate cu legea si morala. Cunosc cativa masoni pe care numai "banul" i-a "initiat" in cadrul fratiei, alte merite nu au. Daca ma uit in toata lumea, ce pot constata: razboaie, ideologii invechite, lupta pentru putere si resurse, lupta pentru dominare si control,..etc. Daca exista atat de multe loje si lojioare ale Fracmasoneriei care promoveaza numai iubrea si armonia in lume, mi-as dori sa vad acest lucru! Toate initierile si fastul despre care vorbesc, nu sunt asa de intersante, poate pentru cautatorii de sensatie. Scolile secretelor, nu au acerst fast de initiere si isi continua existenta din umbra, depunand un efort constant de trezire sprituala a individului. Asociatiile economice de cumetrie nu au ce cauta in Fracmasonerie, si asta este imaginea de astazi care este perceputa in Romania.
rank
ierbivor e ala care nu te-a educat la timp
in toate tarile,masoneria a provocat dezastre.
o banda formata din indivizi pentru care supunerea
fata de derbedeii cu sortulete,chiar daca incalca
legea,este singura chestie sacra,pentru ei,fireste :)

cum sa aiba dreptul de a face parte dintr-o organizatie
oculta magistrati si sefi de politie ?
acesti indivizi se vor subordona strict sefilor lor
ierarhici din banda si vor provoca calamitati.

in romania,puscariasul poponaut nastase a transformat
masoneria in chestie de utilitate publica,chiar
ca te apuca greata.
pai orice gasca,fie de betivani/cartofori/microbisti,etc
se poate constitui in loja masonica si sa hapaie bani
din bugetul deja pradat de dragnea&comp.

mai baieti,daca vreti sa va jucati,dati-va nene demisia
din functiile avute,echipati-va in sortulete si croiti-va
pe crupe cu bici de piele de bivol :)

nu va e rusine sa intindeti ghearele lacome la banul
public ?
voi masonii sinteti adevarate monumente
de prostie ambulanta,vedea-v-as la jilava pe toti,
tradatorilor.
parerea
rank
OAMENII LEGII NU
au ce cauta in organizatii secrete! Cu Constitutie si Regulament propriu! Paralele cu Constitutia Romaniei!!! Este stiut ca ei au dubla comanda! Si prima comanda este fata de Constitutia si Regulamentul mason! Intru apararea fratilor, a secretelor interne si a propriilor interese economico-financiare!! In traducere libera, ei ne spun ca sunt credinciosi dar, fiecare isi serveste propriul "Dumnezeu"! Cand chiar cred in el! "Marele Arhitect" este selectiv in ceea ce-i priveste!!!
cozmin
rank
Dar cum gasesc astfel de persoane?
Primesc biletele cu ordine? Si unde merg dosarele dupa ce sunt aflate secretele?
Axell2011
rank
Ia ascultati aici
https://www.youtube.com/watch?v=y8HTr-F-FVM

https://www.youtube.com/watch?v=wzzhWF2Xu0M
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor