Zece procurori candideaza pentru sefia DNA si DIICOT. Care sunt averile lor

Joi, 26 Decembrie 2019, ora 17:04
6367 citiri
Zece procurori candideaza pentru sefia DNA si DIICOT. Care sunt averile lor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cinci procurori candideaza pentru sefia DNA si tot atatia pentru pozitia de sef al DIICOT. Potrivit declaratiilor de avere, acestia detin terenuri, masini, case de vacante si apartamente, dar au si credite la banci in valoare de zeci de mii de euro.

Mariana Alexandru, Calin Nistor, Elena Grecu, Ionut Botnaru si Crin-Nicu Bologa s-au inscris in cursa pentru ocuparea functiei de sef la DNA. Acestia vor sustine interviul pe 16 ianuarie 2020.

Calin Nistor a intrat in magistratura in 1995. Actualul sef interimar al DNA detine un teren intravilan in comuna Lungesti (judetul Valcea), dobandit in 2002 si un teren agricol in aceeasi zona obtinut in 2004. Potrivit declaratiei sale de avere, tot in Lungesti, seful interimar al DNA detine o casa de locuit de 100 mp, iar in Ramnicu Valcea are un apartament de 50 mp.

In privinta masinilor, situatia este urmatoarea:

- autoturism Hyunday Accent (2006 an fabricatie) - obtinut prin: finalizare leasing

- Seat Cordoba - 2007 - finalizare leasing

- Astra Gtc - 2012 - vanzare-cumparare

- Volkswagen T-Roc - 2018 - credit auto

Acesta are trei conturi deschise la banci in anii 2010, 2017 si 2018 cu sold: 30.066 lei, limita de creditare 10.000 lei, limita de creditare 33.500 lei. Nistor are si doua credite in valoare de 188.966 lei, respectiv 20.000 euro. Nistor incaseaza, de la DNA, un salariu anual de 234.359 lei.

Mariana Alexandru are 30 de ani vechime, din care 9 ani in DNA (2005 - 2014), unde a condus ambele sectii din pozitia de adjunct al Directiei. Mariana Alexandru a fost primul procuror din istorie care a reusit sa obtina aviz pentru retinerea si arestarea unui senator (Catalin Voicu), dar si a unui judecator de la ICCJ (Costiniu). A mai instrumentat dosarele fostului prim ministru Adrian Nastase, fostilor ministri Miron Mitrea, Monica Iacob Ritzi, deputatul Florin Popescu, al fostului membru CSM Adrian Toni Neacsu, sau procuroarei de la PICCJ Angela Nicolae.

A fost procurorul care a decis infirmarea solutiei in cazul Gala Bute, care a condus la redeschiderea cercetarilor in anul 2014. Din anul 2018 pana in iunie 2019, cand CSM a decis revenirea in magistratura la cerere, a fost consiliera sefului DIICOT. In septembrie 2019 a promovat examenul pentru functia de procuror DIICOT, unde isi desfasoara.

In declaratia de avere a sotului sau, procurorul militar Ion Alexandru, Mariana Alexandru figureaza cu un autoturism Volvo, cu doua apartamente in Bucuresti, trei conturi cu cateva zeci de mii de lei si o pensie venit anual de 159.220 lei.

Camelia Elena Grecu a fost procuror general la Constanta. Ea a mai candidat la functia de sef al DNA, procedura derulata in timpul fostului ministru Tudorel Toader, insa a fost respinsa. Procurorul detine doua terenuri intravilane in Eforie Nord, un teren agricol si altul intravilan in Techirghiol.

Tot in Eforie Nord, procurorul are doua case de 99 mp, respectiv 149 mp. Grecu detine si un autoturism Toyota Corolla si unul Toyota CHR. In privinta creditelor, aceasta are unul singur in valoare de 128.765. Elena Grecu are un venit anual, de la DNA, de 220.098 lei, insa obtine si venituri din arenda.

Ionut Botnaru este procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Acesta are mai multe terenuri in comuna Brebu, judetul Prahova, pe care le detine impreuna cu mai multe persoane. Procurorul are o casa de vacanta tot in Brebu, o casa de locuit in Buzau si detine si doua masini: Seat Toledo si BMW X5. In privinta activelor financiare, Botnaru are doua conturi in valoare de 30.000 lei, respectiv 35.000 lei. Are si un credit in valoare de 93.750 euro. Ionut Botnaru a obtinut un venit anual in valoare de 199.052 lei, iar sotia sa, judecator la Curtea de Apel Ploiesti, a obtinut 174.823 lei.

Crin Nicu Bologa este procuror in Salaj. Acesta a detinut functia de prim-pricuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. Potrivit declaratiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri in Salaj. Cluj-Napoca si Constanta. In Cluj-Napoca sunt 2 apartamente si in Zalau o casa de locuit.

Bologa are un autoturism Audi A3 si un BMW X3. De asemenea, acesta are si un credit de 60.000 de lei, scadent in 2021. Procurorul are doua conturi in valoare de 6.916 lei, respectiv 80.277 lei. Crin Bologa a obtinut de la parchetul din Salaj, un venit anual de 212.999 lei. Sotia sa, care lucreaza la Serviciul de Probatiune, avea un venit anual de 54.327 lei. Veniturile din chirii au fost de peste 5.000 euro.

Averile procurorilor care candideaza pentru sefia DIICOT

Giorgiana Hosu, Daniel Horodniceanu, Ioana Albani, Viorel Badea si Teodor Nita s-au inscris in concursul pentru ocuparea functiei de procuror-sef al DIICOT. Acestia sustin interviul pe 17 ianuarie 2020.

Giorgiana Hosu este procuror-sef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activand ca adjunct al DIICOT in perioada 2013-2015, dupa ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare al institutiei. Dupa ce Alina Bica si-a dat demisia in 2015 din functia de procuror-sef al institutiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul institutiei. Hosu se ocupa de dosarul crimelor din Caracal.

Potrivit declaratiei sale de avere, aceasta are un credit in valoare de 45.000 lei, scadent la finele lui 2020 si venituri anuale de la PICCJ, DIICOT in valoare de 120.844 lei si 98.854 lei. Sotul procuroarei, care lucreaza la Centrul pentru despagubiri, are un venit anual de 89.622 lei si o pensie de la MAI in valoare de 124.800 lei pe an.

Daniel Horodniceanu s-a inscris si in cursa pentru sefia Parchetului General. Acesta a mai detinut functia de sef al DIICOT. La ultima procedura de selectie a unei conduceri pentru aceasta functie, Horodniceanu a pierdut concursul, acesta fiind castigat de Felix Banila. Postul a ramas, insa, vacant dupa demisia lui Banila in contextul scandalului in cazul Caracal.

Declaratia sa de avere arata ca detine trei terenuri si o casa de locuit de 245 mp in Iasi. Horodniceanu conduce un autoturism marca Mercedes. In 2017, acesta a deschis un cont, unde are 38.000 lei. Procurorul obtine un venit anual de la Ministerul Public in valoare de 241.327 lei, iar sotia sa, din indemnizatia de la Ministerul Sanatatii, a obtinut un venit anual de 115.442 lei.

Ioana Albani a detinut, in trecut, functia de adjunct al DIICOT. Ioana Albani este procuror din anul 2000, activand pana in 2001 in cadrul Parchetului de pe langa judecatoria Sectorului 1, dar si la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Ulterior, a ajuns la Parchetul General unde, pana in 2004, s-a ocupat indeosebi de combaterea infractiunilor informatice. In perioada 2004 - 2005, a ocupat functia de sef al Serviciului de Combatere a Infractiunilor Informatice din cadrul DIICOT, iar din noiembrie 2005 pana in iunie 2006 a fost delegata procuror sef adjunct al DIICOT.

Potrivit declaratiei de avere, Albani are un apartament in Bucuresti de 43 mp si trei masini (Opel Astra, Volkswagen si Opel). De asemenea, Albani mai are 8 conturi sau depozite in lei si euro in valoare totala de peste 50.000 lei, respectiv peste 20.000 euro. De asemenea, a primit drept donatie de la mama sa suma de 300.000 lei. Procurorul a avut venit anual de 164.725 lei net.

Teodor Nita activeaza in cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta, iar in ultima perioada s-a remarcat prin declaratii in dosarul afacerii ilegale cu peste din Romania. Teodor Nita detine doua terenuri in Constanta si Tuzla si o casa de locuit de 527 mp, tot in Constanta.

De asemenea, procurorul are si doua masini - BMW si Peugeot. De la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, Nita a obtinut un venit anual de 130.000 lei. Sotia sa, care lucreaza la Tribunalul Constanta, a avut un venit anual de 101.870 lei.

Viorel Badea este, in prezent, director adjunct responsabil cu formarea continua in cadrul INM. Viorel Badea a fost procurorul in cazul lui Guccifer, un roman celebru in toata lumea dupa ce a compromis conturile private ale unor personalitati de stat precum George W. Bush sau Colin Powell.

Acesta detine, potrivit declaratiei de avere, doua terenuri agricole in judetul Ilfov, doua masini (Ford Focus si Ford Kuga) titluri de stat in valoare de 18.000 lei si mai multe conturi. Badea mai are un credit in valoare de 103.000 euro, scadent in 2038. Acesta are venituri anuale de la DIICOT si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in valoare totala de aproape 170.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#candidati DNA, #candidati DIICOT, #averi candidati DNA , #DNA
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5