Cum frauda fondurile europene Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 15:42
13555 citiri
Cum frauda fondurile europene Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman
Foto: Pixabay.com

Presedintele Asociatiei Judetene Sportul pentru Toti Teleorman, Aura Mariana Voiculeanu (43 de ani), a fost trimisa in judecata, saptamana trecuta, de procurorii anticoruptie pentru frauda cu fonduri europene. Potrivit anchetatorilor, banii destinati unui program destinat tinerilor ar fi fost deturnati, iar proiectul pentru care au fost alocati nu s-a tinut in realitate.

Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman a primit de la autoritatile europene aproximativ 17.000 de euro pentru un proiect care in realitate nu a avut loc, persoanele mentionate ca participanti la activitatea din proiect au fost fictive, iar partenerii externi mentionati in formularul de candidatura nu au participat in realitate la proiect. Cel putin asa spun oficialii de la DLAF (Departamentul pentru lupta antifrauda) si DNA.

Cercetarile au vizat proiectul "Talk and will be listened to", care a fost organizat in cadrul programului "Tineret in actiune", runda 2 - 1 mai 2012, avand ca loc de desfasurare in Cisnadioara (Sibiu), si presupunea activitati de tip "schimburi multiculturale".

Ce spunea oficial

In acest proiect trebuiau sa fie implicati 40 de tineri din Romania, Italia, Germania, Ungaria si Bulgaria, tineri care, desi provin din tari si culturi diferite, aveau probleme si intampinau obstacole comune. Pe langa promotorul principal, proiectul presupunea activitatea a patru alti promotori, cate o societate din Germania, Italia, Ungaria si Bulgaria.

"Problema principala a proiectului a fost somajul, tinerii neavand un loc de munca stabil si nici sperante sa-si gaseasca unul curand. Aceasta problema este pricinuita, pe langa cauzele stiute, si de lipsa lor de experienta - ei neputand sa identifice si sa exploateze o oportunitate ivita, de inabilitatile de comunicare si saracia vocabularului, timiditatea si inhibitiile legate de exprimarea in public si in dialogul cu oficialiatile", arata, la finalizarea proiectului, Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman.

Asociatia arata ca acest proiect a fost un succes, iar la eveniment au participat lideri specialisti in comunicare, sport, teatru si psihologie. "Aceste activitati au cuprins seminarii la care temele au fost alese de catre tineri, jocuri colective de comunicare, teatru de improvizatie si pantomima", explica Asociatia.

Data de gol de IP

Practic, la finalul proiectului, ONG-ul a depus documente din care reiesea ca proiectul a fost un succes. Asta pe hartie, pentru ca in realitate nici nu s-a tinut. Atunci cand autoritatea contractanta, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, a solicitat infomatii de la partenerii externi din proiect, acestia au raspuns ca nu au participat la acest eveniment.

Ancheta a dezvaluit ca, in urma contactarii participantilor declarati, la adresele de e-mail indicate in raportul final, s-au primit unele raspunsuri prin care se confirma participarea persoanelor in cauza (inclusiv rezidenti extranationali) la activitatile declarate.

Cu toate acestea, aceste e-mailuri, prin care s-a raspuns in sensul participarii, desi proveneau de la adrese de posta electronica distincte, erau trimise, in fapt, de la un terminal avand, in toate cazurile, aceeasi adresa IP. A reiesit ca adresa IP in cauza a fost atribuita de catre furnizorul UPC Romania, dar nu s-a putut stabili abonatul sau adresa fizica unde a fost alocata adresa IP in cauza.

De asemenea, procedand la verificarea participantilor declarati rezidenti romani, 8 persoane, nu s-a reusit identificarea niciunei persoane pe baza datelor continute in raportul final.

Sentinta din alt caz: 2 ani cu suspendare

Dupa inceperea anchetei, Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman a restituit banii catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. In timpul anchetei, Aura Mariana Voiculeanu a sustinut ca este nevinovata. Potrivit dosarului care a ajuns in instanta, ea a recunoscut, de fapt, mai multe elementele care sustin acuzatia.

Procurorii DNA au observat ca femeia este condamnata definitiv la 2 ani cu suspendare pentru fraude asemanatoare. Era vorba de suma de 21.785,76 euro, fonduri europene, intr-un proiect intiat de Asociatia Azi Pentru Viitor Teleorman- IGNIS.

Era vorba de proiectul intitulat "Solidari, nu solitari", proiect care nu a fost niciodata infaptuit.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#DNA fraude europene, #Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Teleorman , #DNA
Comentarii
Poza EstVest
EstVest
rank 5
Teleorman, locul unde doar aerul nu s-a furat inca.
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5