Cum poate opri un procuror-sef o ancheta

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 10:41
4308 citiri
Cum poate opri un procuror-sef o ancheta
Foto: Arhiva

Numirea sefilor de parchete in baza unei intelegeri politice intre presedinte si premier a starnit o reactie vehementa din partea procurorilor anticoruptie. Acestia stiu cel mai bine cum poate fi stopata o ancheta de catre un procuror-sef, daca acesta raspunde unei comenzi politice.

"Conform legii, un procuror-sef nu are voie sa intervina in ancheta procurorilor subordonati ierarhic. Daca o face, procurorul supus presiunii se poate adresa CSM-ului. Dar un procuror-sef are mai multe instrumente care pot intoarce bunul mers al unei anchete.

Are, spre exemplu, posibilitatea de infirmare a unui rechizitoriu. Adica un procuror DNA face rechizitoriul, iar procurorul-sef il infirma, desi are probe bune, deci nu-l mai trimite in instanta. Infirmarea in sine este un instrument benefic daca este folosit cu buna-credinta. Sunt situatii cand rechizitoriul nu contine suficiente probe si se impune infirmarea sa. Dar ce te faci daca vine un procuror-sef care infirma rechizitorii care au probe solide?", a explicat procurorul Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA, intr-un interviu acordat pentru Kamikaze.

Doru Tulus a respins acuzatiile aduse DNA de catre politicieni, conform carora procurorii anticoruptie nu fac dosare bazate pe probe si se soldeaza cu achitari, precizand ca Romania sta "destul de bine" in UE la procentul de condamnari pe numarul de dosare de coruptie instrumentate, mai bine decat tari mari europene.

"Cand treci de dosare gen rupt lantisorul pe strada de la o batranica, procesele se complica. In dosarele grele, cu politicieni spre exemplu, sunt avocati mult mai buni in joc decat la furtul de gaini si talharitul pe strada, deseori este si o presiune media pe judecatori, plus ca legislatia economico-financiara complica enorm dosarul.

La conducerea sub influenta alcoolului, dosarul e rezolvat simplu, alcool-testul este proba suficienta. Dar ia ganditi-va cat se complica lucrurile, ce probe clare trebuie sa aduci cand discuti despre cazuri de favorizarea unor actori din piata de capital, carora un politician le-a oferit in mod privilegiat, sa zicem, informatii economice nepublice! Riscul ca un astfel de dosar sa fie considerat lipsit de probe este mult mai mare decat la cel unde alcool-testul este suficient", a mai explicat Doru Tulus.

El a subliniat faptul ca procurorii anticoruptie din Romania sunt supraincarcati. "In tarile civilizate, un procuror are pe an unul sau doua dosare mari de coruptie, in Romania, un procuror are 80-90 de astfel de dosare", a precizat el.

Doru Tulus a vorbit si despre ideea procurorilor din DNA de a infiinta o asociatie profesionala, generata de decizia lui Victor Ponta de a renunta la procedura de selectie a procurorilor-sefi anuntata de fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru.

Procurorii anticoruptie se solidarizeaza: Nominalizarile, o palma data DNA

Tulus a spus ca 90 de procurori DNA din cei 124 au semnat pentru infiintarea acestei asociatii in semn de protest fata de numirile politice si urmeaza si altii. Procurorul a respins ideea unei posibile intrari in greva.

"Nu, nu s-a pus problema de asa ceva. Nu avem de gand sa intram in greva, nici nu avem voie.(...)Din acest punct de vedere, nu trebuie sa se relaxeze cei posibil vizati, noi nu intram in greva, lucram ca si pana acum", a adaugat el.

In schimb, acesta nu a exclus ipoteza ca viitorul procuror-sef al DNA sa ii schimbe pe toti cei 124 de acum procurori care lucreaza acum la DNA. "Teoretic, da. Procurorul-sef poate revoca procurorii DNA si angaja altii. Dar nu cred ca se va ajunge la asta. Protestul nostru nu vizeaza un astfel de risc, ci doar numirea procurorului-sef si a procurorilor-sefi de sectii pe criterii profesionale", a afirmat el.

Totodata, Doru Tulus a reamintit ca nemultumirea procurorilor din DNA a venit ca urmare a faptului ca au fost scoase din discutie criteriile de selectie a procurorilor sefi stabilite inclusiv cu Comisia Europeana, unul dintre cele mai importante fiind experienta in lupta anticoruptie.

"Inainte de aceste numiri am participat si eu, si Nistor, si Papici, si altii la o discutie cu doamna Pivniceru. Eu, personal, am discutat cu doamna ministru Pivniceru si mi s-a spus ca se vor face numiri pe baza unor criterii profesionale. (...)

Daca am fi fost chemati, daca s-ar fi publicat niste criterii clare, am fi mers sa vedem daca noi corespundem sau nu cu acele criterii. Am fi participat in functie de corespondenta noastra cu acele criterii. Pe 2 aprilie, CSM a dat o lista cu criterii clare pentru numirea procurorului-sef al DNA, acele criterii sunt valabile pentru CSM. Dar ar putea, ar fi normal ca acele criterii sa fie baza propunerilor prezente", a mai explicat Doru Tulus.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Doru Tulus numire procurori, #Tulus asociatie procurori, #blocare dosare procurori , #DNA