Cum sa furi 5.000 de hectare de padure in Romania

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 09:15
25135 citiri
Cum sa furi 5.000 de hectare de padure in Romania
Foto: Facebook/ Greenpeace Romania (foto)

Spagile uriase date de un afacerist catre un prefect- 1 milion de euro, un angajat de la Romsilva - 1 milion de euro si un judecator- 250.000 de euro, au stat la baza uneia dintre cele mai controversate retrocedari din istoria Romaniei: 5.134,29 de hectare de teren forestier in comuna Gura Teghii (Buzau).

Banii au inchis ochii autoritatilor, au dus la intocmirea unui lung sir de acte false si la mai multe sentinte strambe. Prejudiciul: 21,7 milioane de euro. Totul se intampla in 2010- 2011.

Dupa un deceniu, Inalta Curte a dat sentinte dure in acest caz. Creierul intregii retrocedari frauduloase, un mic om de afaceri din Buzau, Gheorghe Ceteras, acuzat ca a dat mite uriase, a fost condamnat luni la 10 ani si 8 luni de inchisoare.

Alte 10 persoane au fost condamnate in acest caz, iar o persoana a fost achitata. Fostii prefecti de Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra, au fost condamnati la 8 ani si 6 luni, respective 4 ani si 6 luni. Avocatul Cosmin Vasile a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, in timp ce fostul magistrat, Neculai Toader, fost presedinte al Judecatoriei Patarlagele, a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de detentie.

Cei gasiti vinovati in acest caz trebuie sa plateasca daune de aproximativ 23 de milioane de euro catre Romsilva si Statul Roman, prin Ministerul Finantelor. Spagile uriase au fost confiscate. Actele care au stat la baza retrocedarii frauduloase au fost desfiintate de Inalta Curte.

Dupa cum am aratat, sentinta Inaltei Curti este definitiva.

Dat de gol de banii scosi in numerar

Cum s-a ajuns aici? Dosarul a fost deschis de DNA Ploiesti in 2014, iar cazul a ajuns in atentia procurorilor dupa ce Oficiul National de Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a raportat mai multe tranzactii cu bani in numerar. Gheorghe Ceteras avea nevoie de bani pentru a plati autoritatile si judecatorul.

Ingineria financiara pe care acesta a gandit-o a fost de a reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 5.134,29 ha teren forestier - padure care apartinuse "Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera", in numele unei nou infiintate societati comerciale, care era denumita Forestiera Ardeleana SRL. Totul s-a facut cu complicitatea functionarilor statului.

Practic, dupa punerea in proprietate, Ceteras a vandut intreaga suprafata unei societati straine, cu suma de 99.787.721 de lei, aproximativ 21,7 milioane de euro. Tranzactia a avut loc pe 15 iunie 2011. La cateva zile dupa ce banii i-au fost virati in cont, Ceteras a retras din banca 1.507.500 de euro (17 iunie 2011), 1.507.500 de euro (20 iunie 2011), 1.005.000 de euro (22 iunie 2011) si 1.005.000 de euro (24 iunie 2011). Banii pentru sumele oferite ca spaga.

Martorii sub acoperire

Pentru ca banii au inceput sa circule, zvonul ca este vorba de fapte de coruptie in retrocedarea celor 5.134,29 de hectare a inceput sa circule. Mai ales ca pentru cumpararea padurilor au fost mai multi concurenti. Mai multi martori sub acoperire au fost audiati in acest dosar in timpul anchetei de la DNA. Unul dintre ei a povestit procurorilor despre ce auzise despre spaga uriasa de 1 milion de euro primita de inginerul Ion Irimia, de la Romsilva, pentru a facilita punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate.

"Irimia Ion a primit in numerar de la Ceteras Gheorghe suma de aproximativ 500.000 euro iar restul de bani pana la un milion euro au fost investiti de Ceteras Gheorghe pentru Irimia Ion in actiuni denominate, in valuta, emise de B.N.R. urmand ca, la scadenta din octombrie 2011 sau 2012, nu mai retin exact anul, dar cu certitudine in octombrie, Ceteras Gheorghe sa rascumpere actiunile respective si sa-i de lui Irimia Ion atat contravaloarea acestora cat si dobanda aferenta.

La un moment dat Irimia Ion chiar era nemultumit ca Ceteras Gheorghe intarzie aceasta plata, iar el dorea sa achizitioneze casa in Buzau pentru el si, totodata, sa-i dea o suma de bani fiicei sale din prima casatorie care locuieste in Germania. Precizez ca, afirmatia referitoare la actiunile denominate in valuta emise de B.N.R. a fost facuta chiar de Irimia Ion. Nu am cunostinte referitoare la acest mod de economisire a banilor".

Mita la judecator

"Dumitru Butan" a fost martor sub acoperire in acest dosar si a dat o declaratie cheie in acest dosar. Acesta era reprezentantul unei societati foresteriere din Luxemburg, interesata de achizitia a sute de hectare de padure, iar in martie 2011 a avut o intalnire cu Ceteras la o pizzerie din orasul Nehoiu (Buzau).

Potrivit lui "Dumitru Butan", i-a spus ca nu are nici un fel de probleme cu reconstituirea dreptului de proprietate intrucat "i-a dat personal judecatorului, care instrumenta cauza suma de 250.000 euro". "Bani pe care el, personal, i-a inmanat judecatorului la domiciliul acestuia din urma, care il astepta in papuci de casa", a povestit martorul. Dupa o luna de la discutie, in aprilie 2011, Ceteras castiga procesul la Patarlagele (Buzau).

"M-am speriat"

Cei implicati in acest caz au picat si pe interceptari ambientale. Astfel, in octombrie 2014, Stefan Feraru- consilier juridic in cadrul Institutiei Prefectului judetului Buzau a avut o discutie cu avocatul Mihail - Cosmin Vasile, despre spagile date de Ceteras.

Stefan Feraru: Bine! Se-aude... eu iti spun ce se-aude... la Gura Teghii in jur de un milion de euro...

Mihail - Cosmin Vasile: Doamne fereste...

Stefan Feraru: Serios! N-auzi...? M-am speriat... cand am auzit!

Mihail - Cosmin Vasile: Ma, Gabi, nici eu n-am luat atat! Da-o in ...

Stefan Feraru: Nu stiu cat au luat ei!

Mihail - Cosmin Vasile: Da-o in ... ca nici eu n-am luat atat!

Stefan Feraru: Au luat si ei jumate, da-i in ...

Mihail - Cosmin Vasile: Ce sa ia jumate, ma? Cinci sute de mii?

Stefan Feraru: Da!

Mihail - Cosmin Vasile: N-a luat, ma!

Stefan Feraru: Du-te, ma!

Mihail - Cosmin Vasile: Gabi, vrei sa-ti spun ceva, Gabi? Le stiu sumele, ma!

Stefan Feraru: Im!

Mihail - Cosmin Vasile: Eu le stiu... pai, da'...

Stefan Feraru: Hai, ma, c-au luat, ma!,

Mihail - Cosmin Vasile: Bai, Gabi!

Stefan Feraru: ... nu iesea asa...

Mihail - Cosmin Vasile: Im-im! Gresit! Toata lumea le-a... le-a facut nu stiu ce...

Stefan Feraru: Le-a inflorit, a?

Mihail - Cosmin Vasile: Rau! Asculta-ma, ce spun! Stiu sumele .. Am vazut si... asa... stii? N-am avut eu treaba, nu m-am dus, n-am...

Stefan Feraru: N-a fost si DNA-ul de a intrebat de ei?

Mihail - Cosmin Vasile: De cine?

Stefan Feraru: De dosaru' asta! Si am inteles ca astia de langa... cum ii cheama?... sa nu recunoasca, dracului!

Mihail - Cosmin Vasile: Ce sa ia, ma?

Stefan Feraru: O suta de mii de euro!

Mihail - Cosmin Vasile: Doamne fereste!

Stefan Feraru: Ai grija sa nu recunoasca, dracului!

In acest dosar, avocatul Mihail - Cosmin Vasile a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, iar Stefan Feraru a primit o sentinta de 3 ani de inchisoare cu suspendare.

"A batjocorit functia publica"

Judecatorul de la Curtea de Apel Ploiesti, care in prima instanta i-a condamnat pe cei implicati in acest dosar, le face o caracterizare dura inculpatilor.

De exemplu, in cazul fostului prefect Paul Beganu. "In conditiile in care se vor aplica pedepse principale avand cuantumuri situate intre minimul special al fiecarei pedepse si mijlocul intervalului punitiv, inculpatul nefiind cunoscut cu antecedente penale si avand un comportament procesual adecvat pe de o parte; dar batjocorind prin faptele comise inalta functie publica detinuta, pe de alta parte, se releva ca, in pofida sanctionarii mai severe a concursului de infractiuni in Codul penal actual, cu spor fix si obligatoriu, fata de Codul penal anterior, tot noua reglementare in mod global este mai favorabila acestei persoane.

Curtea retine ca inculpatul Beganu Paul a transformat practic, in vederea obtinerii unor foloase materiale enorme, institutia prefectului intr-o functie prin intermediul careia a gasit de cuviinta sa isi indestuleze averea personala in detrimentul vadit al intereselor statului pe care tocmai prin prisma demnitatii detinute ar fi trebuit sa le apere cu onoare si tenacitate."

Magistratul a avut cuvinte dure si la adresa fostul presedinte al Judecatoriei Patarlagele: "Inculpatul Toader Neculae, in calitate de judecator la Judecatoria Patarlagele a ales sa nesocoteasca relatiile sociale care reglementeaza indeplinirea corecta si impartiala a atributiilor de magistrat ce ii reveneau, preferand sa abdice de la menirea nobila de a imparti dreptatea in mod echitabil, in schimbul unei sume foarte insemnate de bani."

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#DNA condamnari, #prefect Buzau, #paul baganu condamnare , #DNA