Ziare.com

Cum sunt furati banii eroilor Revolutiei din Decembrie 1989. Infractorii si colaboratorii Securitatii, "capuse" imposibil de eliminat

de Ionel Stoica
Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 00:02

   

Cum sunt furati banii eroilor Revolutiei din Decembrie 1989. Infractorii si colaboratorii Securitatii, "capuse" imposibil de eliminat
Un raport al Corpului de Control al prim-ministrului la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989 (SSRML), finalizat saptamana trecuta, arata ca revolutionari care au fost deconspirati ca au colaborat cu Securitatea sau care au fost condamnati definitiv primesc in continuare indemnizatii de merit.

Raportul vizeaza activitatea SSRML din perioada 1 ianuarie 2017 - prezent. Nota de infomare realizata de Corpul de Control a fost trimisa spre informare si verificari la Curtea de Conturi a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice si Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

"Desi instantele de judecata au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrator al Securitatii ca politie politica, SSRML fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt in continuare beneficiare ale drepturilor prevazute de Legea nr. 341/2004 (a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista din Valea Jiului - Lupeni - august 1977- n.red.), cu modificarile si completarile ulterioare, entitatea controlata nefinalizand demersurile de anulare a certificatelor si de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici macar incepute aceste demersuri," dezvaluie sursa citata.

Inspectorii precizeaza ca intreaga procedura privind verificarea calitatii de colaborator sau lucrator al Securitatii, pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, este una greoaie, ce dureaza perioade mari de timp, fapt ce conduce la ineficienta acestui demers.

Astfel, de la momentul solicitarii verificarii si pana la primirea rezultatelor si demararea procedurii de anulare a certificatelor si de retragere a titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989, au trecut, in mai multe cazuri, peste 15 ani.

Primesc bani si la un deceniu de la deconspirare

Corpul de control al premierului a mai constatat si cazuri in care, in aproximativ 3 ani de la solicitarea verificarii, SSRML a primit rezultatele de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si a finalizat procedura de anulare a certificatelor si de retragere a titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989.

Potrivit legii, in cazul in care judecatorii constata ca un revolutionar a colaborat cu politia politica, sau a lucrat la Securitate, titlul este retras automat. Practic, revolutionarul isi pierde toate beneficiile.

"Desi pentru persoanele in cauza, procedura a fost finalizata inca din perioada 2010 - 2011, acestea figureaza in continuare in baza de date a SSRML, ca beneficiari ai Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, fapt relevant pentru modul defectuos in care institutia controlata gestioneaza si actualizeaza baza de date," se arata in raport.

Raportul mai arata ca in perioadele in care Octav Bjoza, subsecretar de stat, a exercitat atributiile Secretarului de stat al SSRML, Comisia constituita conform dispozitiilor art. 49 din HG nr. 1412/2004 (pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989- n.red.), cu modificarile si completarile ulterioare (Comisia art. 49), nu si-a desfasurat activitatea, desi entitatea controlata a fost instiintata despre calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii ca politie politica, pentru mai multi beneficiari inregistrati ai Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba de comisia care trebuie sa analizeze deciziile judecatoresti in aceste cazuri si sa propuna retragerea titlurilor.

Sentintele

"Pentru mai multi beneficiari ai Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, despre care fusese instiintat cu privire la calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii ca politie politica, SSRML nu numai ca nu le-a anulat certificatele, ci le-a eliberat noul certificat, cel pentru Luptator cu Rol Determinant (LRD)," explica inspectorii.

In plus, raportul mai arata ca SSRML nu a anulat certificatele pentru cinci persoane condamnate penal in luna iunie 2018, in legatura cu drepturile beneficiarilor Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea beneficiind in continuare de drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, contrar prevederilor art. 3 alin. (6) din respectivul act normativ.

Inspectorii mai arata ca au existat cazuri in care persoane care au detinut calitatea onorifica de Participant la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, dupa aproape 30 de ani, au solicitat si li s-a emis certificat de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite.

Afacerea biletelor Metrorex si CFR

Conform sursei citate, necesarul de drepturi de transport gratuit pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost stabilit conform procedurilor operationale, prin raportare la o baza de date actualizata, in fapt, dimensionarea anuala a necesarului facandu-se pe baza unor algoritmi proprii, care au condus, in anii 2014 - 2016, la tiparirea si plata unui numar de bilete CFR si cartele METROREX mai mare decat numarul total al beneficiarilor inregistrati, fiind incalcate astfel prevederile art. 5 alin. (1) din OG nr. 119/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Distribuirea de catre SSRML a cartelelor de metrou catre toti beneficiarii, indiferent de mijloacele de transport existente in localitatea de domiciliu/resedinta si eliberarea nenominala a acestora, a creat conditii pentru posibile valorificari de catre persoane neindreptatite legal, fapt sesizat in repetate randuri de catre revolutionari," se mai arata in raport.

In anul 2016, SSRML a platit si/sau "distribuit" bilete CFR si cartele METROREX gratuite, sub semnatura, inclusiv catre beneficiari decedati, precizeaza sursa citata.

Au contrafacut un ordin?

Potrivit inspecrtorilor, in anul 2019, SSRML a emis si a inmanat mai multor persoane ce detin functii publice, atat din Romania cat si de peste hotare, BREVETE insotite de medalii prin care a fost conferit ORDINUL "Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - 30 ani in democratie".

"Desi au formatul si continutul identic cu al brevetelor prin care a fost conferit Ordinul Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, semnate de Presedintele Romaniei, brevetele inmanate de SSRML au fost intocmite prin contrafacerea modelului prezidential si au fost semnate de catre seful SSRML, domnul Laurentiu Florian COCA (secretar de stat in perioada 12.11.2018 - 18.11.2019), cu incalcarea prevederilor legale," se arata in raportul Corpului de control al premierului.

O sinteza a actiunii de documentare la Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989 ("SSRML") poate fi citita pe site-ul Guvernului.

Citeste si: Misterele Revolutiei din 1989: De ce a fost ucis colonelul Gheorghe Trosca, marturii si teorii inedite despre masacrul uslasilor
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre revolutie furt eroi revolutie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9087 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vad ca iarasi fostii activisti lovesc in Revolutie ...

poate o fi cativa securisti care au fost cu Revolutia , dar la detinutii politici se afla cei mai multi , majoritatea au dat declaratii la seku , de ei vad ca nu se leaga nimeni ...toate categoriile care au indemnizatii , veteranii de razboi , detinutii politici , deportatii in Baragan , primesc datorita Revolutionarilor , daca nu erau ei , eram si noi pe la o coada la carne ...daca sunt cativa impostori nu poti sa ceri sa-i pedepsesti pe toti , dar nu este o problema , ne-am obisnuit de 30 de ani cand cate un fost activist mai se trezeste din amorteala , nu moe caii cand vor cainii ...apropo , prima data cereti ca pensiile speciale si ale fostilor activisti sa dispara , aia este o problema , nu ca cca 3.000 sunt LRD ( luptatori cu rol determinant ) s-a facut si la revolutionari curatenie mare , au fost cca 15.000 ....Aia 3.000 nu au iesit la ordin , au iesit de buna voie , acum putem sa scriem liber datorita lor , dar vor fi cativa fosti activisti pcr care vor comenta , le pare rau ca s-a desfintat cantina partidului .

 

Informatori pro romani sau informatori anti romani , de care vorbiti

Va aud mereu vorbind despre informatorii securitatii .
Da , au fost de doua feluri :
1) Cei care au vrut sa faca un bine natiunii
2) Cei care au vandut natiunea si tara

In 30 de ani , nu a citit odata un articol in care sa fie deconspirati securistii si/sau informatorii care au luptat alaturi de iliescu la vanzarea tarii .
Cand va cade acest sistem , oare vor fi deconspirati cei care acum vand tara pe bucati mafiei din occident ?

 

Un certificat de buna credinta

Cred ca acest control este o premiera, un pas inainte in desfiintarea acestui brat al caracatitei care a furat revolutia si a dus Romania la faliment.
Este un certificat de buna credinta a premierului Ludovic Orban. in pofida unor ezitari explicabile, a unor esecuri si mai explicabile, in pofida unor sabotori chiar si dintre aliati sau din propriul partid.
Nerusinarea cu care mafia securisto comunista si-a facut de cap in Romania a fost favorizata de prea micul procent de oameni de caracter si de buna credinta din Romania.

Eroi

sunt decedații (nici aceștia toți, după cum s-a dovedit) și răniții, restul sunt impostori. Statul ar face bine să revoce urgent toate indemnizațiile date acestor impostori și să recupereze banii. Pană la urmă revoluția a fost opera miilor de necunoscuți, nu a celor cu "merite deosebite". Ce merite are Iliescu, "Mitralieră" și alți impostori in succesul revoluției ?

 

Ati aparut activistilor ?...hahaha , vreti sa vina din nou...

pcr la putere , asta nu se mai poate , in Constitutie scrie clar ca a fost Revolutie , la care azil esti ?

de care revolutie vorberti prietene

in 1989 nu a fost decat o lovitura de stat orchestrata de agentii rusi care au si pus apoi la conducere oamenii lor tot comunisti.
Deci, despre ce revolutionari vorbim?

Ai dreptate

Era normal ca doar ranitii si urmasii celor decedati sa primeasca o serioasa sustinere de la stat.
Cei tineri, valizi, sa fie rasplatiti fiindca au avut in acele momente o atitudine corecta si curajoasa, adica normala! Este o jignire atat la adresa lor cat si a idealurilor de libertate care i-au animat.
De fapt a fost o tactica prin care au fost infiltrati, derutati, ca mafia sa poata lucra in liniste..

Nu s-a platit nici pensie

pentru cei fortati sa munceasca pentru stat si folosindu-le gratis munca Romania incaseaza din 2007 doua sute de miliarde de euro anual pib. cine sa plateasca, kgb? ei controleaza toate angajarile, editurile, presa? de ce nu se poate publica macar o carte?

 

in ultimii ani mafia securista si-a aratat adevarata fata

s-au folosit de unele persoane pentru a crea o imagine buna tarii si a atrage bani occidentali fara a le plati comision din incasarile Romaniei. dar in ultimii 5 ani nu a mai venit niciun ban cu securitatea la putere.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor