"Nu se fac condamnari politice la DNA, dovada: numarul de condamnari din ultimii ani", a declarat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar.
Seful DNA a spus ca, in ultimii ani, au fost condamnati la inchisoare, printre altii, opt parlamentari, un prim-ministru, un ministru si un secretar de stat, astfel ca nu poate fi vorba despre dosare politice la DNA.
Dragnea: Dosarul de la DNA e 100% politic. La parlamentare ii batem mar!
Referitor la declaratiile prim-ministrului Victor Ponta, care a spus ca exista dosare politice la DNA, in contextul audierilor secretarului general al PSD Liviu Dragnea, urmarit penal pentru frauda in dosarul referendumului, seful DNA a tins sa dea dreptate magistratilor.
"Sigur, orice persoana politica care este cercetata are tendinta de a aparea in fata presei, de a spune 'sunt nevinovat', procurorul constituie un abuz, dosarul este unul politic. Haideti sa ne uitam la cei care se afla acum in inchisoare. Sunt vreo cinci demnitari. Toti au sustinut de-a lungul procesului, in instanta si in fata procurorilor ca dosarul lor este unul politic. Nimeni nu le-a dat dreptate decat, cel mult, colegii lor de partid. Asa ca, daca punem in balanta deciziile instantei si o declaratie a unui om politic cred ca trebuie sa dam prioritate celei dintai", a sustinut Daniel Morar, duminica seara, la Realitatea TV.
Acesta a spus ca exista cinci demnitari in inchisoare, iar fiecare dintre acestia a spus ca este vorba despre un dosar politic in cazul sau.
Referindu-se la trimiterile in judecata, seful DNA a spus ca, in perioada 2006-2012, zeci de membri ai Parlamentului sau ministri au fost trimisi in instanta, si "chiar daca erau trimiteri in judecata in fiecare zi, comentariile erau 'exista trimiteri in judecata, nu si condamnari'".
Morar a evidentiat ca prima condamnare a fost in anul 2010, iar intre 2010 si 2012 au fost condamnati definitiv opt parlamentari, dar si zeci de primari si viceprimari, magistrati si directori de companii.
Despre achitarea lui Adrian Nastase
Intrebat fiind despre achitarea fostului premier Adrian Nastase in cazul "Matusa Tamara", Morar nu a parut suparat.
"Parea un caz interesant. Asa se intampla in activitatea judiciara, nu toate dosarele care pleaca de la procuror cu rechizitorii se finalizeaza cu o condamnare. Si vreau sa va spun ca nici nu este firesc intr-o societate deschisa sa se intample asa", a spus seful DNA, care a explicat ca procurorii DNA au o rata de condamnare la 88%-90%.
"Adica noua din 10 dosare obtin o condamnare. Acesta este un procent mai bun decat il au statele occidentale. Sigur, este mai prost decat il are China, dar nu vreau sa ne comparam cu China. Eu fac situatii nu pe un caz sau altul, ci fac situatii statistice pe toate dosarele care sunt judecate de-a lungul unui an, din cursul unui an si statisticile anuale arata ca doar in proportie de 10% avem solutii de achitare", a precizat Morar.
"Daca Ponta si Antonescu vor sa se autodenunte, stiu unde e DNA"
Legat de declaratiile prim-ministrului Victor Ponta si ale presedintelui PNL Crin Antonescu, care au spus ca se autodenunta si ca au savarsit si ei fapte asemenea celor de care este acuzat secretarul general al PSD Liviu Dragnea, seful DNA a mentionat ca "denuntul sau autodenuntul trebuie sa aiba temeiuri, nu sa se faca din solidaritate sau din sicana".
"Daca Ponta si Antonescu vor sa se autodenunte, stiu unde e DNA", a explicat Morar, care a adaugat ca "nimeni nu ii investigheaza pe oameni pentru ca au votat".
Ponta si Antonescu: Ne autodenuntam, am instigat la vot. DNA sa ne ia la audieri!
Copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au declarat, joi, ca si ei au savarsit faptele pentru care secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost invinuit de DNA, si ca asteapta ca procurorii anticoruptie sa-i cheme la audieri.
"Este inacceptabil ca o alianta politica sa fie atacata prin activitatea sa politica in cadrul unei campanii electorale. In sensul acesta, si Victor Ponta si eu suntem deplin solidari cu colegii nostri implicati in acesta campanie si noi ne autodenuntam public. Da, am indemnat oamenii sa vina la vot, sa vina la referendum", a spus Antonescu.
Daniel Morar a precizat ca Liviu Dragnea beneficiaza de prezumptia de nevinovatie pana cand o instanta va decide contrariul, iar din lecturarea listelor electorale s-au constatat indicii de fapte penale. Seful DNA a adaugat ca "existau liste cu fantome" si cu persoane care nu existau, dar si ca in toate sectiile verificate au fost constatate nereguli.
"Presedintele nu a dat niciodata o dispozitie"
Procurorul sef al DNA a precizat ca relatia sa buna cu presedintele Traian Basescu este una institutionala, preferand sa nu mai adauge nimic, "pentru ca se interpreteaza".
"Suspiciunile nu imi afecteaza activitatea pentru ca stiu care e adevarul. Presedintele nu a dat niciodata o dispozitie si nu as fi trimis-o mai departe, chiar daca ar fi fost asa. Cine isi inchipuie ca presedintele conduce prin procurorul sef se insala", a mentionat Daniel Morar.
Nu in ultimul rand, acesta a subliniat ca va ramane procuror, dupa terminarea mandatului, ca nu va intra in politica, dar si ca nu se teme de eventuale razbunari ale celor trimisi la inchisoare in timpul mandatului sau, dupa ce acesta va expira.
... Vezi tot