Depourile CFR Calatori din Bucuresti, contracte cu dedicatie de zeci de mii de lei

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 18:27
3263 citiri
Depourile CFR Calatori din Bucuresti, contracte cu dedicatie de zeci de mii de lei

Depourile CFR Calatori din Bucuresti si noua judete, unde miercuri au fost facute perchezitii, au dat preferential contracte de furnizare de produse in valoare de peste 191.000 de lei, sefii acestora fiind pusi de fostul director din companie Teodor Gavris sa atribuie contractele firmei Ecomet West.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut miercuri perchezitii la depourile CFR Calatori din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Galati, Ploiesti, Arad, Suceava si Iasi, in dosarul de coruptie in care sunt vizate mai multe persoane cu functii de conducere din institutii din Timis, care ar fi incheiat contracte de achizitii publice, prin atribuire directa, cu SC Ecomet West, in urma interventiei presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, si a lui Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.

Perchezitii DNA in Bucuresti si 11 judete: Contracte suspecte la CFR Calatori si CJ Timis (Video)

Potrivit unor documente ale procurorilor, in toate cazurile, contractele au fost atribuite, la interventia lui Teodor Gavris, fost director Tractiune din CFR Calatori, de catre sefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlata de George Didila.

Dupa ce ii determina pe sefii depourilor sa atribuie contracte firmei lui Didila, Gavris facea demersurile necesare pentru ca subunitatile companiei feroviare sa primeasca fondurile necesare achitarii contravalorii produselor achizitionate, sustin anchetatorii.

In toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preturi supraevaluate, depourile CFR Calatori fiind prejudiciate in total cu peste 191.000 de lei.

Astfel, Depoul Bucuresti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad - cu 22.875,57 lei, Depoul Timisoara - cu 19.488,11 lei, Depoul Brasov - cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu - cu 18.915,26 lei, Depoul Galati - cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj - cu 24.747,65 lei, Depoul Iasi - cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava - cu 19.799,16 lei si Depoul Ploiesti Sud - cu 8.579,39 lei.

Din discutiile purtate de catre George Didila, interceptate in cauza, a rezultat ca acesta a stabilit cu Gabriel Telu Protopopu si Teodor Alexandru Gavris sa il sprijine in obtinerea unor contracte de furnizare cu mai multe depouri CFR din tara. In 30 iunie, Gabriel Telu Protopopu l-a asigurat pe Didila ca lucrurile decurg normal: "Iti spun eu, e ok", potrivit documentelor procurorilor.

Teodor Gavris a fost suspendat din functie la sfarsitul lunii octombrie, dupa ce a fost arestat la domiciliu intr-un alt dosar de coruptie, instrumentat de DNA Cluj, in care este cercetat si patronul Transferoviar, Calin Mitica, pentru ca ar fi dat mita unor sefi de la CFR Calatori si Salrom pentru a obtine contracte de lucrari. Gavris este acuzat ca ar fi primit mita aproape 490.000 de lei pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte, in conditiile in care societatea comerciala nu avea capacitatea tehnica si economica de a face acele lucrari de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derularii contractului.

Perchezitiile de miercuri au fost facute la sediul Consiliului Judetean Timis, la 17 primarii din judet, la Asociatia Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal Timis (care functioneaza in sediul CJ) si la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Procurorii au facut perchezitii si la locuinta presedintelui CJ Timis, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, la locuinta lui George Didila din Bucuresti, si la sediul SC Ecomet West SRL, tot din Capitala.

Titu Bojin a fost scos de mascati din sediul Consiliului Judetean Timis si va fi dus la Bucuresti, pentru a fi audiat la DNA, in dosarul in care este suspectat de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Sursele judiciare au precizat ca la DNA structura centrala va fi dus, cu mandat de aducere, si consilierul judetean Marcel Mihoc.

De asemenea, vor fi ridicati, in baza unor mandate de aducere, si dusi la audieri, la DNA Timis, in calitate de suspecti, 17 primari din Timis, precum si Claudiu Ilas - managerul Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros - director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci - director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion - directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld - directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara, au precizat sursele citate.

Potrivit documentelor procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de consilierul judetean Marcel Mihoc.

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii