Statul român și DNA obligate să plătească daune morale de peste 190.000 de lei unui procuror pentru că a fost arestat ilegal într-un dosar de corupție

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 18:41
7274 citiri
Statul român și DNA obligate să plătească daune morale de peste 190.000 de lei unui procuror pentru că a fost arestat ilegal într-un dosar de corupție
Liviu Tudose, fostul procuror general al Curții de Apel Ploiești FOTO Adevărul

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, și Direcția Națională Anticorupție sunt obligate să plătească daune morale unui magistrat din Prahova pentru că a fost reținut și arestat ilegal. Decizia instanței nu este definitivă.

Decizia aparține Tribunalului București care a admis joi, 24 noiembrie, cererea fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, arestat în 2016 de către procurorii anticorupție din Ploiești într-un dosar penal. Magistratul a fost deferit justiției de către DNA în 29 iunie 2016 sub acuzațiile de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Fostul procuror general a fost achitat însă în 2018 printr-o decizie definitivă a Curții Supreme.

După achitare, Tudose a acționat în civil, la Tribunalul București atât statul român cât și Direcția Națională Anticorupție, pârâți fiind Laura Codruța Kovesi, Lucian Onea și Cerasela Răileanu, ultimii doi procurori de caz în dosarul magistratului care au dispus arestarea preventivă și trimiterea acestuia în judecată.

Au fost înregistrate două dosare pe rolul instanței civile a Tribunalului București, unul în 14 martie 2019, iar cel de-al doilea, în care pârât este statul român, un an mai târziu. În ambele cauze, fostul procuror general al PCAp Ploiești a primit câștig de cauză.

Astfel, statul român este obligat să-i plătească lui Mihail Tudose daune morale în valoare de 150.000 de lei și daune material în valoare de 14643,38 lei.

”Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reţinerea şi arestarea nelegală a reclamantului şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata sumei de 14643,38 lei reprezentând daune materiale constând în cheltuieli cu asistenţa juridică în cursul procesului penal în legătură cu măsurile preventive de libertate şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 3570 lei reprezentând onorariu de avocat”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

În cel de-al doilea dosar, DNA va trebui să-i plătească magistratului suma de 25.000 de lei cu titlu de daune morale.

”Admite în parte acțiunea precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale reprezentând repararea prejudiciului cauzat, precum și la plata a dobânzii legale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la momentul plății efective”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Deciziile Tribunalului București nu sunt definitive, părțile putând face apel în termen de 30 de zile de la pronunțare.

De ce a fost acuzat Tudose

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești”, potrivit unui comunicat DNA remis presei la data trimiterii în judecată a dosarului.

În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, Sebastian Ghiță, la acea dată parlamentar, a promis, pe de o parte, inculpatului Dosaru Viorel că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului Tudose Liviu Mihail sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice central, susțineau procurorii.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#DNA, #stat roman, #despagubiri, #Tribunalul Bucuresti, #daune morale, #Laura Codruta Kovesi DNA , #DNA