Dezvaluiri din activitatea DNA: Cum se fac interceptarile, cum reactioneaza suspectii

Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 18:51
8757 citiri
Dezvaluiri din activitatea DNA: Cum se fac interceptarile, cum reactioneaza suspectii
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA are in lucru in acest moment peste 7.000 de dosare, de care se ocupa aproape 200 de procurori. In cei 13 ani care au trecut de la infiintarea institutiei, au fost audiate zeci de mii de persoane, iar 3.700 au fost condamnate, printre ei un fost premier, fosti ministri, parlamentari, politisti sau magistrati.

DNA a organizat recent concursuri pentru ocuparea a 50 de posturi de procurori, dar concurenta a fost foarte mica, aproape 2 pe loc, cu toate ca salariul mediu al unui procuror este de 9.000 de lei pe luna net, existand si alte avantaje, se arata intr-un reportaj realizat de Europa FM.

Nistor Calin, adjunct al procurorului sef al DNA a declarat pentru sursa citata ca sunt selectate "persoanele dintre cele mai curajoase", integre, foarte bine pregatite profesional.

"Sa aiba capacitatea sa ia decizii bune in conditii de stres, sa fie sanatos fizic, pentru ca la noi o investigatie sau o ancheta o poti incepe la 8 dimineata si o termini ziua urmatoare la 8", a adaugat acesta la criteriile avute in vedere atunci cand un procuror este selectat sa lucreze la DNA.

Anchetator si anchetat, fata in fata

Procurorul Paul Dumitriu, care a venit la DNA in 2007 de la DIICOT, a declarat pentru sursa citata ca a intalnit in timpul anchetelor suspecti care au dat dovada si de aroganta, si de cinism si de resemnare.

"Exista tehnici de ancheta judiciara (...) Intotdeauna disputa anchetator - inculpat este foarte importanta", a mai subliniat acesta.

Intrebat daca poate da exemple de limbaj non verbal prin care suspectul se tradeaza, procurorul a enumerat: "gestica, transpiratie, tremurat, asa zisele 'acte ratate', cand folosesc cuvinte care n-ar trebui folosite in fraza respectiva si asta reprezinta o manifestare a vinovatiei".

Bineinteles ca pe parcursul anchetelor mai lungi suspectii sunt lasati sa manance sau sa se reculeaga. "Da, ii las sa fumeze cand sesizez ca tensiunea psihica este incredibila", a dezvaluit procurorul.

Despre interceptari si reactii

Procurorul Horatiu Baias, seful Serviciului Tehic, este unul dintre cei mai vechi magistrati din DNA. El se ocupa de filaje, interceptarea convorbirilor, instalarea de camere si microfoane in locuri publice sau in casele suspectilor, urmariri de la distanta, echiparea denuntatorilor cu aparate de inregistrat.

"Sigur suspectii mai vorbesc vrute si nevrute, da, mai avem si noi momentele noastre de relaxare, au si ei umorul lor mai ales cata vreme nu stiu ca sunt supravegheati", a recunoscut razand procurorul Baias, subliniind insa foarte ferm ca "nu ii este ingaduit niciunui ofiter, niciunui procuror sa divulge vreodata, ever, asemenea activitati".

Horatiu Baias a afirmat ca "viata privata a fiecaruia nu constituie proba", prin urmare asemenea informatii "nu vor fi valorificate".

"Transcrierea acelor inregistrari nu se face, ele se pastreaza, se arhiveaza in conditii de siguranta la sediul parchetului pana la solutionare sau prescriptie. Nu se valorifica in niciun fel", a declarat acesta.

Intrebat daca suspectii nu suspecteaza ca sunt supravegheati, procurorul DNA a raspuns: "Suspiciuni pot sa aiba, insa nu vor avea niciodata certitudini".

"Echipamentele sunt de ultima generatie, sunt doar cativa producatori pe plan mondial (...) Nu se foloseste un singur echipament, pentru a evita surprizele, intotdeauna trebuie sa ai un plan B", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste reactiile suspectilor prinsi in flagrant, acestea sunt dintre cele mai "imprevizibile", spune acesta.

"Ei fac multe lucruri creative sa se fereasca de noi (...) Inghit biletele, incearca sa vorbeasca prin semne, incearca sa interpuna intre ei si persoana carora ii cer sume de bani", a dezvaluit procurorul Baias.

Oprescu, interceptat in duba Politiei in timp ce stabilea cu fostul sofer sa respecte "codul tacerii" (Video)

Mai mult, unii suspecti au aruncat banii pe fereastra autoturismului in mers sau au incercat sa ii ascunda in casa, sau in alte locuri unde puteau fi distrusi, a mai declarat acesta.

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

"Faptul ca urmeaza sa se debaraseze de corpul delict nu inseamna ca isi poate ascunde urmele", le-a transmis procurorul eventualilor suspecti.

Probleme pot aparea si in cazul denuntatorilor, mai ales ca acestia se cunosc cu cei pe care urmeaza sa ii denunte.

"Denuntatorul e un om care vine de pe strada, nu are pregatirea psihologica, judiciara (...) Purtam discutii cu el si ii acordam o minima consiliere", a declarat procurorul DNA.

Cu toate astea, unii "uita" sa faca ceea ce li s-a spus.

"A existat si o situatie in care denuntatorul, de pe drumul de la DNA si pana la suspect, isi shimbase optiunea, ar fi vrut sa ne ajute si pe noi si sa il ajute pe suspect, incepuse sa ii faca cu ochiul si grimase (...) Suspectul nu a inteles ideea, a zis ca probabil l-a tras curentul si l-a trimis la medic sa se trateze (...) Pana la urma operatiunea a reusit", a povestit procurorul DNA.

Horatius Baias a precizat si cum se face planul de bataie.

"Procurorul de caz stabileste planul de ancheta si interventie, are la dispozitie ofiterul de politie judiciara, serviciul tehnic si serviciul operativ de la SRI, care actioneaza pe baza protocolului (...) Procurorul spune ce doreste si cum doreste sa se desfasoare planul de activitate", a subliniat acesta.

Cea mai mare temere a procurorilor din DNA este ca nu cumva reforma facuta in ultimii ani sa devina reversibila.

"Justitia e unul din domeniile care a progresat cel mai mult (...) Eram sceptic in 2006 ca lucrurile se vor schimba atat de mult. Nu cred ca e un proces ireversibil, sa nu ne trezim ca o luam inapoi. Depinde de magistrati si foarte mult de clasa politica. Daca schimba statutul si pierdem independenta sau instrumente procesual penale, viitorul nu arata foarte bine", a declarat procurorul Nistor Calin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#interceptari DNA, #anchete DNA , #DNA
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5