DNA a dat raportul CCR pe abuzul in serviciu: 3 ministri condamnati, 1.471 persoane judecate

Joi, 09 Iunie 2016, ora 07:17
2819 citiri
DNA a dat raportul CCR pe abuzul in serviciu: 3 ministri condamnati, 1.471 persoane judecate

DNA a trimis miercuri judecatorilor de la Curtea Constitutionala date despre dosarele de abuz in serviciu, din perioada 2006-2012, facand o analiza a hotararilor judecatoresti pronuntate in cauze care vizau respectiva infractiune.

DNA sustine ca s-a mai pus in trecut problema neconstitutionalitatii pentru notiunile de vatamare a drepturilor sau intereselor legitime, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si folos necuvenit, fiind considerate constitutionale.

Unul dintre dosarele date exemplu de DNA este cel in care fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut in vedere ca acuzatia constand in incalcarea, de catre inculpati, a obligatiilor legale, din ordinele si instructiunile de la nivelul ministrului Apararii Nationale care interziceau repartizarea, vanzarea, cumpararea locuintei de serviciu in regim subventionat de catre persoanele care au detinut sau detin in proprietate ele sau sotul, sotia ori copilul aflati in intretinere o locuinta proprietate personala reprezinta abuz in serviciu.

Actul defectuos a constat in depunerea de rapoarte documente, declaratii necorespunzatoare adevarului si neverificarea indeplinirii conditiilor, de catre cei care aveau aceasta sarcina de serviciu. Analizand ce presupune indeplinirea in mod defectuos a unui act, instanta suprema a retinut ca prin aceasta activitate infractionala se intelege efectuarea unei operatii altfel decat trebuia efectuata sau efectuarea unei operatii in mod discretionar", explica DNA.

Un alt exemplu dat exemplu este dosarul Posta Romana, in care doi fosti ministri au fost condamnati, Zsolt Nagy - patru ani de inchisoare cu suspendare si Tudor Chiuariu - trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

"Acuzatia retinuta pentru inculpatii care, in calitate de membrii ai Guvernului, au initiat si avizat proiectul unei H.G. consfintind astfel definitiv trecerea imobilului, proprietate publica a statului, in domeniul privat al statului, pentru obtinerea unui avantaj patrimonial, in favoarea unei societati comerciale, reprezinta, in acceptiunea ICCJ, abuz in serviciu", sustin procurorii.

In acelasi context, procurorii dau exemplul unor angajati ai statului, unui profesor universitar si chiar al unui procuror, toti condamnati de instante pentru abuz in serviciu, in total, din 2006 pana la data de 15 mai 2015, fiind trimise in judecata pentru aceasta infractiune 1.471 de persoane, dintre care 569 au fost condamnate.

Judecatorii CCR au amanat decizia privind dezincriminarea abuzului in serviciu pana la 15 iunie.

Seful CCR, Augustin Zegrean, a confirmat pentru Ziare.com ca cerut date la Parchet despre cazurile de abuz in serviciu.

O decizie de neconstitutionalitate a CCR ar avea consecinte directe asupra a peste 800 de dosare aflate in lucru, potrivit datelor DNA.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...