DNA a descins la Apele Romane in cazul chelneritei angajata pe post de inginer

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 13:06
10326 citiri
DNA a descins la Apele Romane in cazul chelneritei angajata pe post de inginer
Petru Avram, Directorul Administratiei Bazinale Prut-Barlad/Captura foto/Recorder

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au descins miercuri, 3 februarie, la sediul Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), dupa dezvaluirile jurnalistilor de la Recorder ce au aratat modul in care o chelnerita a fost numita pe post de inginer.

"Conform surselor Recorder, Directia Nationala Anticoruptie a descins, astazi, la sediul Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), dupa dezvaluirile noastre legate de numirile politice de la aceasta institutie. Potrivit acelorasi surse, au fost ridicate documente care au legatura cu angajarile din ultima perioada. Contactat de Recorder, directorul general interimar al ANAR nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informatia, trimitandu-ne la purtatorul de cuvant. Acesta s-a limitat sa spuna ca "la solicitarea organelor de urmarire penala, ANAR a predat o serie de inscrisuri", au scris cei de la Recorder pe pagina de Facebook a publicatiei.

Premierul Florin Citu cere ancheta la Apele Romane

Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a cerut corpului de control sa investigheze situatia de la Apele Romane Iasi, unde o fosta chelnerita a fost angajata la Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad, la departamentul care se ocupa de apararea inundatiilor, fara a avea o minima pregatire in domeniu.

"In urma informatiilor aparute in spatiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului sa investigheze situatia de la Apele Romane.

In mandatul meu, asa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenta si transparenta. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu functii de conducere, este pentru toti cei care lucreaza in sectorul public:

- fara penali in functii publice;

- profesionisti;

- fara nepotisme;

- fara conflict de interese", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Anterior noul ministrul al Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna, a declarat la Digi FM ca se impune un control pe aceasta tema. Acesta se angajeaza ca in maximum doua saptamani (imediat ce se numesc secretarii de stat la minister) sa inceapa "o analiza punctuala pe numirile de la Apele Romane".

"Am vazut o situatie care mi-a dat de gandit, am vazut persoane fara pregatire de specialitate la Apele Romane, lucrurile trebuie analizate de la judet la judet, de la administratie bazinala, la administratie bazinala si trebuie sa profesionalizam aceasta institutie. O sa vedem in cursul primaverii iarasi cat de mare o sa fie presiunea pe aceasta institutie pentru ca in perioada inundatiilor trebuie sa asigure acel suport tehnic si de specialitate de care are nevoie fiecare cetatean pentru a se simti in siguranta si sunt inadmisibile numirile politice de persoane care nu au absolut nicio legatura cu domeniul", a spus ministrul.

Ancheta jurnalistica de la care a pornit tot scandalul

Un inginer din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut - Barlad povesteste cum angajata Simona Iancu nu stia nici macar sa deshida un calculator. "I-au explicat ca trebuie sa dea enter, domnisoara a apasat pe ecranul calculatorului. A vazut ca nu s-a deschis a mai insistat o data, tot nu s-a deschis calcultator. Colegii au intrebat: Totusi, nu ati mai lucrat dupa terminarea facultatii? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totusi nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Si avea abilitati pentru case de marcat, atunci cand apesi pe ecranul casei de marcat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#apele romane, #DNA, #ancheta DNA, #coruptie Romania , #DNA