DNA: Apa Nova avea un serviciu de securitate format din fosti lucratori ai serviciilor de informatii

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 17:34
3548 citiri
DNA: Apa Nova avea un serviciu de securitate format din fosti lucratori ai serviciilor de informatii
Foto: Ziare.com

Procurorii DNA sustin ca la nivelul Apa Nova Bucuresti, societate pusa sub acuzare pentru fapte de coruptie, ar fi fost instituit un serviciu de securitate format din fosti lucratori ai serviciilor de informatii care ar fi efectuat filaje si interceptari in interesul persoanelor care controlau agentul economic.

Potrivit anchetatorilor, sefii Apa Nova incercau in acest mod sa tina sub control divulgarea de catre angajatii companiei de date care sa conduca la depistarea activitatilor nelegale derulate.

"In acelasi scop, in cursul anului 2010, a fost incheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrata de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat in perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, avand ca obiect efectuarea de filaje si interceptari ilegale, in interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucuresti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague si Saniuta Lavinia Teodora. Astfel, s-a indus in permanenta o stare de teama angajatilor, scopul fiind ca acestia sa nu deconspire aspecte din activitatea ilicita a agentului economic", mentioneaza procurorii anticoruptie.

Apa Nova Bucuresti, pusa sub acuzare de DNA pentru spalare de bani si interceptari ilegale

Informatia apare in ordonanta de extindere si continuare a urmaririi penale in dosarul "Apa Nova Bucuresti".

Vineri, procurorii au pus sub acuzare aceasta societatea pentru luare de mita, cumparare de influenta, favorizarea infractorului, violarea vietii private, evaziune fiscala, in forma continuata, spalare de bani si au extins urmarirea penala fata de mai multe persoane cercetate in acest dosar.

Conform unui comunicat al DNA, persoanele pentru care s-a dispus extinderea actiunii penale sunt Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti in perioada octombrie 2008 - septembrie 2013 (pentru evaziune fiscala, in forma continuata, spalare a banilor, violarea vietii private), Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme si reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si Apa Nova, si Vlad Moisescu (ambii pentru complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, complicitate la spalare a banilor).

Procurorii sustin, in continuare, ca suspectii din dosar au participat la circuite comerciale si financiare fictive care au avut ca scop inregistrarea in contabilitatea firmei a unor achizitii fictive, presupuse prestari de servicii si achizitii marfuri de la mai multe firme.

"Firmele respective au emis facturi false care sa favorizeze Apa Nova Bucuresti, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si a TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale 'tip fantoma'. Dupa alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicari frecvente de numerar in valori mari cu explicatia 'achizitii marfuri', s-au constatat rulaje deosebit de mari in conturile persoanelor fizice implicate, fara ca acestea sa justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri", se arata in ordonanta DNA.

In cauza, prejudiciul minim stabilit in dauna statului ca urmare a infractiunii de evaziune fiscala este in suma de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentand impozit pe profit si TVA. Prejudiciul stabilit ca urmare a infractiunii de spalare a banilor este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Apa Nova serviciu securitate, #Apa Nova DNA serviciu securitate , #DNA