DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 16:33
4787 citiri
DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea DNA a trimis, miercuri, Ministerului Justitiei o adresa prin care solicita promovarea unei hotarari de guvern prin care sa fie suplimentat numarul maxim de posturi al directiei cu 130 de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si rectificarea bugetului institutiei cu peste 10 milioane de euro.

Solicitarea vine ca urmare a publicarii deciziei emise in data de 16 februarie de Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea articolului care permitea SRI sa faca interceptari in dosare penale.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

"Modificarea reglementarilor privind realizarea activitatilor de supraveghere tehnica, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (C.C.R.), va impune detasarea, in cadrul D.N.A., a unui numar de 130 de lucratori de politie si pregatirea specifica a acestora precum si achizitia de autovehicule si echipamente tehnice suplimentare.

Aceste masuri presupun un efort bugetar in valoare de aproximativ 10.415.000 euro.

Asigurarea acestor resurse conditioneaza desfasurarea, in continuare, cu aceeasi eficienta, a activitatii de investigare a infractiunilor de coruptie, de catre DNA.

Avand in vedere aceste aspecte, conducerea DNA a transmis Ministerului Justitiei, in cursul acestei zile, o adresa in care se explica de ce este necesara promovarea unei hotarari de guvern prin care sa fie suplimentat numarul maxim de posturi al Directiei Nationale Anticoruptie cu 130 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si rectificarea bugetului institutiei cu suma anterior mentionata", se arata in comunicatul remis de DNA dupa publicarea motivarii deciziei CCR.

In comunicat, conducerea Directiei prezinta si principalele argumente care au fost prezentate in adresa trimisa la Ministerul Justitiei.

Printre acestea se afla si faptul ca in prezent SRI asigura DNA "suport logistic si tehnic pentru interceptarea comunicatiilor la distanta, accesul la sisteme informatice, supravegherea audio - video si localizarea prin mijloace tehnice".

"In situatia in care, dupa publicarea deciziei mentionate in Monitorul Oficial, organele judiciare se vor afla in imposibilitatea de a folosi resursele operationale ale S.R.I., va fi necesara suplimentarea resurselor proprii ale D.N.A. pentru a putea asigura in continuare eficienta activitatii de investigare a infractiunilor de coruptie", se subliniaza in comunicatul citat.

Evaluarea preliminara a volumului de activitate al DNA pentru a estima resursele necesare de acum inainte a condus la identificarea urmatoarelor necesitati:

  • achizitionarea de logistica pentru efectuarea inregistrarilor ambientale - cost estimat de aproximativ 1.150.000 euro;
  • achizitionarea de logistica in materia interceptarii comunicatiilor - cost estimat de aproximativ 415.000 euro;
  • detasarea unui numar suplimentar de 130 de lucratori de politie judiciara care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara, sa asigure monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, sa realizeze supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private - cost estimat de aproximativ 4.000.000 euro anual (efortul bugetar este in realitate mai mic, pentru ca, prin detasare de la Ministerul Administratiei si Internelor la D.N.A se realizeaza o economie corespunzatoare in bugetul ministerului) ;
  • atribuirea / achizitia unui sediu secundar pe raza municipiului Bucuresti in proximitatea sediului central al DNA (suprafata utila de minim 1.000 - 1.500 mp si loc de parcare pentru minim 10 autovehicule) - cost estimat de aproximativ 4.000.000 euro sau 180.000 euro/an;
  • achizitionarea unui numar de 30 autovehicule de diferite tipuri - cost estimat de aproximativ 650.000 euro;
  • realizarea unor programe de pregatire profesionala care sa asigure ca acesti politisti dobandesc in timp cunostintele specifice activitatii de supraveghere tehnica - cost estimat 200.000 euro.

"Suma totala astfel calculata se ridica la aproximativ 10.415.000 euro. Mentionam ca, pentru aceste estimari, s-a avut in vedere ipoteza folosirii de catre organele de urmarire penala a infrastructurii existente la nivelul S.R.I, pentru interceptarea comunicatiilor la distanta. In situatia in care ar fi necesare achizitii suplimentare pentru substituirea acestor echipamente, costurile ar creste in mod substantial, fara ca la acest moment sa putem face o estimare, avand in vedere ca un asemenea demers nu a mai fost realizat in cadrul sistemului judiciar", se mai arata in comunicatul DNA.

UNJR critica atacurile la adresa CCR pe tema interceptarilor: Atac la democratie. Trebuie sa inceteze!

In aceste conditii, conducerea DNA atrage atentia asupra faptului ca, din cauza efectelor deciziei CCR, "in perioada imediat urmatoare, eficienta activitatii de supraveghere tehnica ar putea sa scada semnificativ, cu impact corespunzator asupra finalitatii investigatiilor efectuate in aceste cauze".

"Estimam ca activitatea ar putea reveni la standardele din prezent intr-un interval de aproximativ doi ani de la momentul la care sunt asigurate resursele mentionate anterior", se mai arata in comunicatul citat.

C.B.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Senat/militarii/politistii: pensie speciala= 80% din baza de calcul!
Poza gheorghero
gheorghero
rank 5