DNA cere arestarea senatorului PSD Marius Isaila

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 12:13
3479 citiri
DNA cere arestarea senatorului PSD Marius Isaila

DNA cere demararea procedurilor pentru arestarea preventiva a senatorului Marius Isaila, acuzat de trafic de influenta si instigare la fals.

Isaila este acuzat ca a comis mai multe infractiuni de coruptie, printre care se numara faptul ca a cerut de la un denuntator 350.000 de euro pentru a opri controalele ANAF la societatile detinute.

Procurorii DNA sustin ca in perioada 2012 - 2014, cand Isaila a fost sef serviciu in Ministerul Finantelor si ulterior senator (din decembrie 2012), acesta "a obtinut importante sume de bani prin folosirea influentei pe care o avea sau pe care a lasat sa se inteleaga ca o are pe langa functionari publici, prin prisma relationarii profesionale in sistemul public de finante si ulterior ca om politic, pentru a-i determina sa nu isi indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu".

Astfel, la inceputul anului 2012, Isaila a pretins suma de 200.000 euro de la un denuntator, pentru a realiza interventii pe langa functionarii ANAF ce efectuau un control la o societate comerciala administrata de denuntator, in vederea solutionarii favorabile sau blocarii controlului.

Dupa ce a primit banii, Isaila a pretins denuntatorului, prin acelasi intermediar, o noua suma de bani, respectiv 150.000 euro, pentru a influenta rezultatele unui nou control.

De asemenea, in luna august, el a cerut unei persoane, prin intermediul consilierului sau, 20.000 euro pentru a interveni pe langa diferiti functionari publici, in vederea sprijinirii acestuia sa promoveze concursul ce urma a avea loc in toamna aceluiasi an pentru ocuparea unei functii de inspector in cadrul ANAF.

Mai mult, la inceputul lunii martie 2014, senatorul PSD a pretins aceleiasi persoane, prin intermediul aceluiasi consilier, o alta suma de 20.000 euro pentru a realiza interventii pe langa diferiti functionari publici in vederea favorizarii la concursul ce urma sa aiba loc pentru ocuparea unor functii in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Dupa primirea banilor, el a instigat la intocmirea unui fals contract de imprumut pentru a se justifica banii primiti.

Procurorii spun ca, din probele administrate rezulta ca "infractiunea savarsita de inculpat este sanctionata de lege cu pedeapsa inchisorii mai mare de cinci ani si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica".

Mai mult, procurorii DNA argumenteaza cererea spunand ca senatorul Isaila a recurs la diverse subterfugii - a folosit intermediari, purta discutiile "in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare" si a incercat sa stearga urmele infractiunilor.

Cum negocia un functionar public mita in bazin, de frica DNA

In decembrie 2012, Marius Ovidiu Isaila a fost ales senator pe listele PDL intr-un colegiu din Dambovita, dar in luna februarie a demisionat din partid si a trecut la PSD, fiind numit membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a Senatului.

Actualul Parlament, votat in 2012, a avizat pozitiv o singura solicitare adresate de DNA, cea de arestare preventiva a lui Gheorghe Coman (PC), toate celelalte solicitari fiind respinse.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...