DNA cere inchisoare cu executare pentru fostii ministri Remes si Muresan

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 21:12
2173 citiri
DNA cere inchisoare cu executare pentru fostii ministri Remes si Muresan
Foto: Arhiva

Procurorul DNA a cerut, marti, la instanta suprema, condamnarea fostilor ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan la pedepse cu executarea pentru fapte de coruptie, aratand ca probele dovedesc acuzatiile aduse si impun acest lucru.

Instanta suprema a finalizat, marti, dezbaterile in dosarul in care Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan si Gheorghe Ciorba sunt acuzati de fapte de coruptie. Astfel, procurorul anticoruptie prezent la ultimul termen de judecata din acest dosar a cerut condamnarea celor trei la pedepse cu executare.

Nastase si inchisoarea: Cand DNA isi mananca parintii (Opinii)

Magistratul DNA a reamintit judecatorilor acuzatiile si a reiterat probele adunate de anchetatori, aratand ca acestea demonstreaza vinovatia celor trei inculpati si permit condamnarea lor la pedepse cu inchisoarea in regim de detentie.

Avocatii celor trei au aratat ca probele materiale aduse de procurori in acuzare sunt fie nelegale si ar trebui inlaturate de la dosar, fie nu prezinta elementele comiterii vreunei infractiuni, cerand astfel judecatorilor achitarea acestora.

Aparatorul lui Gheorghe Ciorba le-a spus judecatorilor ca acesta a avut o "atitudine exemplara" dupa ce a intrat in vizorul procurorilor si ca participatia sa la infractiune nu impune condamnarea.

Avocatul lui Decebal Traian Remes a precizat instantei ca numeroase interceptari telefonice si inregistrari ambientale ar trebui eliminate din dosar pe motiv ca au fost facute in perioada actelor premergatoare ale anchetei penale, astfel ca, potrivit legii, ele nu pot fi depuse la dosarul de ancheta.

El a mai aratat ca probele video ar trebui si ele inlaturate de la dosar pe motiv ca au fost divulgate pe parcursul cercetarilor, cand din punct de vedere legal erau nepublice, acest fapt atragand dupa sine nelegalitatea lor.

Avocatul a mentionat ca, si daca sunt pastrate la dosar probele video, nu demonstreaza acuzatia procurorilor DNA, aceea ca Muresan i-ar fi inmanat un plic lui Decebal Traian Remes. Avocatul a cerut achitarea fostului ministru Remes.

Aparatorul lui Ioan Avram Muresan le-a aratat judecatorilor ca probele din dosar nu demonstreaza implicatia in fapte penale a clientului sau si ca unele dintre probele ce il vizeaza sunt nelegale, solicitand astfel achitarea.

Sentinta se da pe 14 februarie

Instanta suprema a amanat pronuntarea unei decizii in acest dosar pentru 14 februarie, data pana la care avocatii vor depune la dosar concluzii scrise.

In acest dosar, Decebal Traian Remes, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenta, iar Ioan Avram Muresan de complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Alaturi de cei doi este inculpat si omul de afaceri Gheorghe Ciorba, pentru cumparare de influenta, in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie, in 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Muresan.

"Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea - structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", potrivit DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, si un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la ITRSV Ramnicu Valcea.

Gheoghe Ciorba s-a autodenuntat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe ministrul Decebal Traian Remes.

Nastase, condamnat la inchisoare cu executare - Cum se apara si ce zice USL

TVR a difuzat, in 10 octombrie 2007, imagini de la o intalnire a lui Remes cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remes, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii.

Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functia de ministru al Agriculturii in 11 octombrie 2007, dupa ce postul national de televiziune a difuzat imaginile din inregistrarea video a intalnirii sale cu Ioan Avram Muresan.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#DNA inchisoare Remes Muresan, #Decebal Traian Remes DNA, #Ioan Avram Muresan DNA, #dosarul Caltabosul , #DNA
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Al dreakului, Base!