Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

DNA cere sprijinul CSM: Sa aiba o reactie ferma in fata atacurilor lansate in presa privind dosare falsificate

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 17:57
5183 citiri
DNA cere sprijinul CSM: Sa aiba o reactie ferma in fata atacurilor lansate in presa privind dosare falsificate
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie a lansat, luni, un apel in care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba o reactie ferma fata de atacurile fara precedent care ii tintesc pe procurorii anticoruptie.

DNA semnaleaza "atacurile mediatice indreptate impotriva independentei justitiei" care sunt derulate "prin intermediul unor canale mass-media" si care "sunt de natura a submina grav autoritatea judecatoreasca si a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor".

Totodata, DNA reaminteste ca inclusiv in raportul Comisiei Europene intocmit in cadrul MCV si publicat in ianuarie 2017 se arata ca "este nevoie in continuare sa se consolideze aderarea la principiile cooperarii loiale intre institutii si la principiul respectarii independentei sistemului judiciar, dupa cum se poate vedea din atacurile impotriva judecatorilor si procurorilor exprimate prin intermediul mass-mediei romane, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora".

"Apreciem ca, este nevoie de o reactie ferma si va atasam demersurile pe care le-a intreprins in acest sens DNA pe parcursul ultimului an (24 de sesizari privind apararea independentei sistemului judiciar si informari trimise procurorului general al PICCJ) ", arata DNA in apelul adresat CSM.

Potrivit DNA, atacurile ii tintesc pe procurorii anticoruptie, asupra carora se fac presiuni de catre persoane cercetate.

"Este fara precedent cum trusturi de presa partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, impreuna cu persoane condamnate sau aflate in ancheta DNA, fac zilnic nenumarate declaratii publice si comentarii, prin care procurorii DNA sunt infierati, calomniati, li se dezvaluie aspecte din viata privata", arata DNA.

DNA subliniaza ca este evidenta necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare a afirmatiilor false sau ofensatoare lansate de unele trusturi de presa.

"Ne aflam in situatia in care procurorii DNA sunt agresati prin acuzatii foarte grave, profund ofensatoare si absurde in talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente si grupuri de interese, asa incat se poate vorbi de o presiune exercitata de persoanele cercetate asupra procurorilor si asupra DNA de natura a submina grav autoritatea judecatoreasca si a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor", mai arata DNA in apelul adresat CSM.

DNA a solicitat CSM, in 27 ianuarie, sa verifice daca sunt afectate independenta sistemului judiciar si prestigiul magistratilor prin afirmatiile privind "fabricarea" unor dosare si existenta unui protocol de colaborare SRI-DNA.

DNA sustine ca o serie de informatii vizand "fabricarea ori inscenarea unor dosare penale" si "urmariri penale la ordine", publicate de Evenimentul Zilei si Flux 24 sunt neadevarate, ofensatoare si absurde.

In acest context, DNA a aratat ca procurorul-sef Laura Kovesi nu a participat la videoconferinte organizate de SRI, nici saptamanal, nici ocazional si nu are instalate in birou terminale speciale prin care sa poata comunica instantaneu cu SRI.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#DNA CSM apel atacuri presa , #DNA