DNA: Consilierul lui Oprescu a luat 200.000 de euro spaga pentru construirea de supermarket-uri

Joi, 04 Iunie 2015, ora 11:58
5844 citiri
DNA: Consilierul lui Oprescu a luat 200.000 de euro spaga pentru construirea de supermarket-uri

Procurorii anticoruptie au dezvaluit noi detalii despre consilierul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, retinut dupa ce a fost prins in flagrant cand primea spaga.

Consilierul personal Solomon Wigler a fost retinut, dupa ce procurorii DNA i-au organizat un flagrant, fiind prins cand primea mita 25.000 de euro (o transa din mita de 230.000 de euro), se arata intr-un comunicat al DNA.

Solomon Wigler este acuzat de cinci fapte de trafic de influenta. El ar fi primit, din 2012 si pana acum, 204.000 de euro, bani pretinsi pentru a interveni pe langa consilieri ai municipiului Bucuresti si pe langa primarul Capitalei.

Procurorii arata ca in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Wigler a pretins in mai multe randuri suma totala de 230.000 euro si a primit, in mai multe transe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denuntator) pentru a interveni pe langa functionari din aparatul administrativ al primarului general si consilieri din cadrul Consiliului General Bucuresti, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestora, in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari.

Aceste hotarari vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare construirii a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Bucuresti.

Realitatea TV informeaza, pe surse, ca Wigler a cerut mita pentru construirea unor supermarketuri Kaufland de catre S.C. Alpha Property Development S.R.L. si acceptarea unei donatii de teren pe care Primaria sa construiasca un drum, tot de la Kaufland, prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.

DNA arata ca Wigler Solmon a primit suma totala de 150.000 de euro, in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective.

"In acelasi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri (denuntatorul - n. red.) s-a intalnit cu Wigler in biroul acestuia din urma aflat in sediul Primariei municipiului Bucuresti, ocazie cu care acesta din urma l-a asigurat pe martorul denuntator ca, in sedinta Consiliului general al municipiului Bucuresti din ziua respectiva, au fost aprobate atat proiectul de hotarare privind acceptarea donatiei aferenta unuia dintre proiecte, cat si PUZ-ul pentru unul dintre supermarket-uri", conform DNA.

In acest context, consilierul lui Oprescu a convenit cu omul de afaceri ca, in 3 iunie, sa-i dea 25.000 euro, urmand ca o alta transa sa o aduca in saptamana 8-12 iunie.

Miercuri seara, Wigler Solomon a fost surprins in flagrant de procurorii DNA in timp ce primea suma de 25.000 euro.

"Anterior, in acelasi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la acelasi om de afaceri. Intr-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe langa primarul general al municipiului Bucuresti, pe langa care a lasat sa creada ca are influenta, in vederea eliberarii unei autorizatii de construire necesare unei solutii de trafic (sens giratoriu), pentru doua supermarket-uri", potrivit procurorilor anticoruptie.

Consilier al lui Oprescu, retinut de DNA dupa ce a fost prins ca lua mita 25.000 de euro

Surse citate de B1 TV relateaza ca, daca la inceputul activitatii infractionale, consilierul lui Oprescu lua mita in biroul sau din Primarie, apoi se intalnea cu omul de afaceri - denuntator in acest caz - in Parcul Tineretului. De asemenea, spaga era virata in contul sotiei lui Wigler.

Pentru a instrumenta acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Sorin Oprescu a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca l-a suspendat pe Solomon Wigler din functia de consilier si ca pune la dispozitia organelor de cercetare toate informatiile si documentele solicitate de acestea.

Procurorii DNA au emis un mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele consilierului lui Oprescu, urmand sa ceara instantei arestarea sa preventiva pentru 30 de zile.

D.R.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#consilier Oprescu retinut flagrant, #DNA consilier Oprescu, #trafic influenta consilier Oprescu , #DNA