DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 19:14
1805 citiri
DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

Procurorii DNA au dispus, joi, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 zile fata de Liviu-Ioan Bala, director executiv al clubului HCM Baia Mare.

El este acuzat de abuz in serviciu, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la evaziune fiscala, toate in forma continuata, in dosarul in care procurorii DNA au efectuat 12 perchezitii pe raza municipiului Baia Mare, printre care si la sediul primariei si cel al clubului de handbal.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, in perioada 2014 - iulie 2015, Liviu Bala, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit in mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la intocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, intocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli si in bilantul contabil aprobat de Adunarea Generala a HCM Baia Mare etc.), prin acestea cauzand acestui club sportiv un prejudiciu in suma de aproximativ 650.000 lei.

"Concret, in aprilie 2015, jucatoarelor de handbal (...) li s-a inmanat, de catre reprezentantii clubului, cate un dosar fiecare continand mai multe documente, intre care un contract civil de prestari servicii incheiat intre H.C. Municipal Baia Mare, in calitate de beneficiar, reprezentata de inculpatul Bala, si fiecare dintre jucatoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, in calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.

Conform contractului civil de prestari servicii, pentru obligatiile asumate de catre jucatoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia sa achite, in transe periodice, in urma facturarii de catre prestator, mai multe sume de bani", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, tot in cadrul aceluiasi dosar primit de fiecare dintre jucatoare, exista, printre altele, si un document prin care acestea imputernicesc o persoana care a condus contabilitatea primara a clubului ca, in numele fiecareia si pentru fiecare dintre acestea, sa semneze cu semnatura sa electronica orice inscris ce emana de la PFA-urile inregistrate pe numele sportivelor.

"Cu aceeasi ocazie li s-au inmanat jucatoarelor cate 13 facturi si chitante aferente perioadei 30.11.2014 - 30.12.2014, emise de catre fiecare in parte, prin PFA-ul detinut, avand ca obiect prestari servicii conform contractului, insumand in total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflecta realitatea, intrucat jucatoarele au primit pentru serviciile prestate mai putin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturata fiind incasata de catre reprezentantii clubului.

In aceeasi perioada, inculpatul a ajutat la inregistrarea in actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 si 2015, care nu au la baza operatiuni reale si la evidentierea altor operatiuni fictive, respectiv inregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile apartinand sportivilor, denaturandu-se astfel rezultatele financiar-contabile atat ale H.C. Municipal Baia Mare, cat si ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu in dauna statului", se spune in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca Liviu Bala a sustinut persoana care conducea contabilitatea primara a clubului in demersurile efectuate in legatura cu intocmirea unor documente in fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atat HCM Baia Mare, cat si bugetului consolidat al statului.

In dosar, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Serviciului Judetean Anticoruptie Maramures.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...