DNA critica modificarea Codurilor Penale: Ar ingreuna pedepsirea infractorilor

Marti, 05 Mai 2015, ora 15:16
4338 citiri
DNA critica modificarea Codurilor Penale: Ar ingreuna pedepsirea infractorilor

Directia Nationala Anticoruptie a transmis ca initiativa unui grup de zece deputati de modificare a Codului de Procedura Penala ar urma sa diminueze semnificativ eficienta institutiei, urmand totodata sa afecteze sever statutul procurorilor in sistem.

"Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al DNA.

De asemenea, se precizeaza ca institutia a formulat un punct de vedere pe care l-a transmis Ministerului Justitiei.

Greu de arestat: Aviz pozitiv in Senat pentru inca o propunere de schimbare a Codului de Procedura Penala

DNA arata ca "modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate, care au implicat toate partile interesate".

"Initiatorii fac trimitere in expunerea de motive la aparitia unor evenimente care necesita schimbarea politicii penale, fara insa ca acestea sa fie indicate.

(...) Dispozitiile actuale protejeaza drepturile fundamentale ale persoanelor intr-o maniera care corespunde standardele CEDO astfel incat nu se justifica adoptarea unor noi standarde care nu au corespondent in traditia juridica romana sau in legislatiile altor state europene.

Pe de alta parte, stabilirea unor reguli de procedura exclusiv pentru procuror, nu si pentru ceilalti participanti la procesul penal care exercita aceleasi atributii, este atipica si indica faptul ca propunerea urmareste limitarea capacitatii investigative a organelor de urmarire penala", mai transmite institutia.

In continuare, DNA prezinta cele 13 modificari propuse de deputati la Codul de Procedura Penala si cele 6 modificari propuse la Codul Penal, alaturi de observatiile institutiei si de explicatia privind punerea in aplicare a acestor modificari.

Un grup de zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) are un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala. Initiativa propune inlocuirea sintagmelor "indicii temeinice" si "suspiciune rezonabila" cu sintagma "dincolo de orice indoiala", cand vine vorba de arestarea preventiva. Aceasta se afla in asteptare la Senat, potrivit HotNews.

Initiativa i-ar lasa pe procurori fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Din cei zece initiatori, patru au probleme cu legea:

  • Marian Ghiveciu (deputat PSD trimis in judecata de procurorii DNA pentru "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, acand dreot consecinta ontinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata")
  • Marius Manolache (deputat PSD urmarit penal de DNA in dosarul Realitatea Media)
  • Florin-Costin Paslaru (deputat PSD, condamnat in martie 2015 de ICCJ pentru conflict de interese, judecatorii aplicand o amenda penala de 2.000 de lei, pentru ca si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar)
  • Catalin-Marian Radulescu (deputat PSD, trimis in judecata pe 18 aprilie 2014 de procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mita si de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita).

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
#DNA modificari Cod Penal, #deputati modificari Cod Procedura Penala , #DNA