Ziare.com

DNA: Cu banii negri din afacerea gunoaielor din Constanta au fost cumparate masini de lux si apartamente la malul Marii Negre

de Ionel Stoica
Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:09

   

DNA: Cu banii negri din afacerea gunoaielor din Constanta au fost cumparate masini de lux si apartamente la malul Marii Negre
Chirii pentru autoturisme de lux sau masini de gunoi, cheltuieli familiale pentru studii in Elvetia, plata unor servicii IT fictive, achizitia unor studii scumpe copiate de pe internet sunt o parte din metodele prin care s-ar fi facut evaziune fiscala la societatea Polaris M Holding, trimisa in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala. Un caz denumit de mass-media Polaris II.

Dosarul a fost trimis saptamana trecuta pe masa judecatorilor de la Tribunalul Constanta. In acelasi caz mai sunt trimisi in judecata doi asociati ai companiei Polaris M Holding, sotii Eduard si Monica Maria Martin, si administratorul societatii Marcel Banaga.

Putina istorie, pentru a intelege mai bine acest dosar. Compania Polaris M Holding a fost pusa pe picioare in 1999 de fostul prefect al Constantei in perioada lui Adrian Nastase, Gheorghe Martin (2002-2005), si de fratele sau, Dumitru Martin.

Gheorghe Martin a murit, in februarie 2020, la varsta de 71 ani, in urma unei afectiuni medicale. Pe de alta parte, Dumitru Martin (58 de ani) a fost condamnat, in aprilie 2017, de la 13 ani de inchisoare in SUA, dupa ce a fost gasit vinovat ca a mituit un ofiter american pentru un contract, de 10 milioane dolari, cu baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu.

Eduard Martin (43 de ani) este fiul lui Gheorghe Martin. El a fost timp de trei mandate (2004-2016) deputat din partea PSD. Mass-media l-a alintat pe fostul parlamentar cu denumiri ca "Printul gunoiului" sau "Deputatul cu Lamborghini".

In declaratia de interese din 2016, Eduard Martin a notat ca a incheiat peste 1.000 de contracte cu institutii ale statului sau companii care au capital de stat.

In octombrie 2017, cand a explodat ancheta in acest caz, Martin si Banaga au fost arestati preventiv timp de aproximativ doua luni. Ei au declarat atunci, in fata magistratilor, ca sunt nevinovati in acest caz.Filiera PSD a spagilor

Intr-un alt dosar, denumit de mass-media Polaris I, Eduard Martin a fost acuzat oficial de DNA, in 2015, ca in 2008 l-ar fi mituit cu 7 milioane de euro pe fostul primar Radu Mazare (PSD). In schimbul banilor, Polaris ar fi castigat licitatia organizata de Primaria Constanta pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract incheiat pe 25 de ani, la un pret total de aproximativ 335 milioane de euro. O suma uriasa pentru un oras cum este Constanta!

Polaris I se afla pe rolul inaltei Curti, iar in prima instanta s-au dat pedepse grele: fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare. In acelasi dosar, milionarul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare, iar fostul deputat PSD Eduard Martin la 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Citeste si: Inalta Curte dezvaluie cum functiona reteaua spagilor in Republica Constanta: "Radu Mazare, dispret profund nu doar pentru lege, ci si pentru locuitorii orasului"

Practic, Polaris incasa sume uriase de la Primaria Constanta, in jur de 1 milion de euro lunar, in vreme ce cheltuielile pentru salubrizarea orasului erau mult mai mici.

"In aceste conditii, in perioada 2006-2017, asociatii societatii Polaris M Holding au conceput un plan infractional prin care sa isi insuseasca sume de bani din patrimoniul societatii Polaris M Holding, prin intermediul unor relatii contractuale fictive cu 7 societati pe care le controlau," explica procurorii.

Datele din articol sunt din rechizitoriul DNA emis in acest caz.

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, cei trei inculpati din acest dosar ar fi decis sa inregistreze in contabilitatea societatii cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor Polaris catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din firma sume importante de bani, pe care cei doi asociati sa si le insuseasca ulterior.

Cheltuielile fictive inregistrate ar fi vizat presupuse achizitii de studii si consultanta ori presupuse plati ale unor chirii pentru masini, utilaje si imobile.

"Prin aceste activitati societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat in suma totala de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 de lei TVA si 13.665.460,50 de lei impozit pe profit).

De asemenea, urmare a acelorasi demersuri, cei doi asociati in cadrul SC Polaris M Holding SRL si-ar fi insusit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizand 62.535.751 lei," acuza DNA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei.


Foto: Camera Deputatilor


Taxe de scolarizare la "Scoala Regilor"

Procurorul de caz precizeaza ca banii platiti in plus de locuitorii orasului Constanta si de primarie pentru salubrizare ca urmare a unor tarife supraevaluate au avut ca destinatie finala, pe de o parte, finantarea televiziunii Neptun TV- aflata in prezent in faliment, "care promova imaginea primarului Radu Mazare", si, pe de alta parte, finantarea unui complex hotelier, achizitia de apartamente si autoturisme de lux pentru asociatii Polaris M Holding, plata cheltuielilor de scolarizare ale celor doi copii ai lui Dumitru Martin, care invatau la "Institut le Rosey" din Rolle (Elvetia), supranumita "Scoala Regilor", precum si retrageri de numerar.

"Asadar, taxa de salubrizare platita de toti locuitorii municipiului Constanta nu era menita sa acopere exclusiv costurile cu acest serviciu (salarii, combustibil, masini, etc.), ci si sa finanteze o televiziune, un hotel, sa se achizitioneze apartamente pe malul marii sau autoturisme de lux, ori sa se plateasca cheltuieli de scolarizare in Elvetia," concluzioneaza procurorul DNA.

Anchetatorii arata ca sefii Polaris incercau sa faca cheltuieli cat mai mari deductibile din profit pentru ca astfel baza de calcul a impozitului pe profit datorat bugetului de stat sa fie cat mai mica. Achizitile s-ar fi facut de la firme apropiate familiei Martin.

In cazul unei acuzatii, Polaris si-a vandut catre societatile din holding o parte din utilajele de salubrizare, 60 de camioane si autoturisme, pe care ulterior le-a inchiriat.

Polaris a platit pentru chiria acestora o suma de peste 10 de ori mai mare decat pretul vanzarii. Totul a fost scriptic, utilajele nu au parasit nicio clipa garajele Polaris. "Dupa vanzarea lor si inchiriere, ele au continuat sa fie folosite in acelasi mod ca inainte, diferenta fiind ca exista un alt proprietar", a explicat, la DNA, responsabilul cu parcul auto al societatii Polaris.

"In acest mod asociatii care controlau cele patru societati si-au insusit in mod nelegal sume importante din patrimoniul Polaris M Holding, cu alte cuvinte delapidand patrimoniul acestei societati; totodata, a fost creat un sistem evazionist, in care scopul a fost ca, prin crearea unei aparente de legalitate, sa se inregistreze cheltuieli fictive in contabilitatea societatii Polaris M Holding," precizeaza procurorii.

Au "salvat" complexul hotelier

De exemplu, una dintre firmele folosite in aceasta afacere, a utilajelor inchiriate catre Polaris, Martin Trucks, il avea ca asociat pe Dumitru Martin. Din banii incasati o parte au fost retrasi in numerar, au fost facute transferuri interbancare sau plati catre birouri notariale, avocati, executori etc.

Suma de 3.262.500 de lei a fost transferata catre societatea Mistral Voyage, detinuta de sotii Dumitru Martin si Corina Martin, intrase in insolventa, care risca sa piarda activul sau cel mai valoros, respectiv un complex turistic in Moeciu. Practic, Dumitru Martin a hotarat sa foloseasca o parte din banii incasati de societatea Martin Trucks de la societatea Polaris pentru plata acestui credit.

Platile efectuate catre Mistral Voyage SRL au avut la baza un contract de inchiriere incheiat la data de 1 iunie 2014, conform caruia aceasta, in reorganizare judiciara, in calitate de locator, a inchiriat societatii Martin Trucks SRL, in calitate de chirias, activul amplasat in judetul Brasov, localitatea Moeciu, reprezentand complex turistic si restaurant amplasat pe un teren in suprafata de 5.755 mp. Chiria lunara a fost stabilita prin contract la suma de 5 euro/ mp, valoarea totala a chiriei fiind de 32.000 lei/luna.

Afacerea cu inchirierea masinilor

Inchirierea de autoturisme a fost o alta modalitate prin care asociatii Polaris si-ar fi insusit sume importante din patrimoniul acestei societati, prin transferul in patrimoniul societatilor afiliate, cu titlul de chirie.

Practic, societatea inchiria autoturisme de lux la un pret exorbitant de la o firma de casa. Este vorba de un Jaguar, inchiriat pentru 250 de euro/zi, Audi A6, inchiriat cu 120 de euro/zi, Mercedes Benz CL3, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, BMW M6, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, Range Rover, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, sau Mercedes S, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi.

Procurorii DNA atrag atentia ca este evident ca in acest caz, inchirierea nu a avut un scop economic, "nefiind de natura sa ajute la imbunatatirea si eficientizarea prestarii serviciilor de curatenie."

Autoturismele erau folosite de directorii companiei. "Imi amintesc de un Lamborghini, folosit de Martin Eduard Stelian", a explicat, la DNA, un angajat de la Polaris.

Chirie pentru un Ford Fiesta: 70.000 de euro

Elocvent este cazul autoturismului Jaguar, care a fost folosit de asociatii Polaris, dar pentru care societatea compania a platit chirie suma totala de 457.746 de lei.

Mai mult, uneori chiria achitata de societatea Polaris depaseste cu mult valoarea de achizitie a acelui autoturism. Spre exemplu, in cazul unui contract de subinchiriere pentru un autoturism Ford Fiesta Trend 1.4, la pretul de 45 euro/zi fara TVA, Polaris a inregistrat in contabilitate in perioada 2011-2017 un numar de 73 facturi fiscale emise de o societate implicata in acest circuit, in valoare totala de 286.459,15 lei, TVA inclus - asadar peste 70.000 de euro.

"Faptul ca in activitatea de salubrizare (colectare si transport gunoi menajer si curatenie stradala), care facea obiectul principal de activitate al societatii Polaris M Holding, nu este necesara folosirea unor autoturisme de tip Jaguar, Lamborghini sau Mercedes este evident, nefiind necesare probe suplimentare.

Inregistrarea acestor facturi in contabilitatea Polaris M Holding a avut ca scop atat sustragerea acestei societati de la plata obligatiilor catre stat, cat si insusirea de catre asociati din patrimoniul acestei societati a unor sume importante de bani, transferate in conturile societatilor afiliate cu titlul de chirie pentru autoturisme," explica DNA.

DNA: Sumele de bani au fost transferate zilnic

Procurorul anticoruptie care a realizat ancheta in acest caz precizeaza ca din conturile societatii Polaris M Holding au fost transferate zilnic sume de bani catre conturile societatilor afiliate, uneori si de mai multe ori pe zi.

"Aceeasi este concluzia si in cazul infractiunii de evaziune fiscala: avand in vedere ca au fost inregistrate in total 1.795 de facturi fiscale fictive, in raport de cele 250 de zile lucratoare pe an, rezulta o frecventa zilnica sau la doua zile," explica acesta.

In perioada in care a fost parlamentar, presa relata "aventurile" lui Eduard Martin.

Foto: Captura Ziare.com
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

POLITICIENII si CORUPTIA , frauda si hotia ....si de ce nu ???

daca se poate de ce sa se priveze ??? Cine este prostul sa REFUZE ??? La un popor indobitocit , analfabet , retardat intentionat de catre politicienii MULT IUBITI , si alesi si .....laudati si pupati in c**r
si linsi in fiecare zi de catre TROLII jegosi , muritori de foame ce-i lauda si lingusesc pe situri si ziare ....este normal sa se ajunga unde s-a ajuns !!!
Pe scurt , PSD-istii au avut timp sa fure ca au stat mult timp la conducere si au fost LINSI si UNSI de BOR si multi au profitat , acum e randul PNL-istilor flamanzi , si sunt doar la inceput ....asteptati dupa doua mandate (10 ani)......hahahhhahah !!! daca va mai ramane ceva din Romania !!!😁😂🤣 s-au o veti gasi pe bucati prin tarile calde 😂🤣😁 , si romanii sclavi prin occident 🤷‍♀️

 

Rusi mitocani, carati-va acasa !

.

 

SIII...

..ce daca..??
la asa popor asa conducatori..!!
daca arfi un pic de justitie in tara asta le ar lua tot, si ar cumpara ventilatoare la spitale..!! sau ar mai face un spital
pe dreku...nu fac nici puscarie , raman si cu banii..!!
iar firma Polaris face bani in continuare...in Teleorman..alaturi de Teldrum...!!
prea prost popor suntem ,zau asa..!!

 

PANOUL FRUNTASILOR

Cu ei ne mindrim.
Ii spala CCR la Nufarul.

Injineru anal.fabet , posteaza cu zecile lui de

nickuri .....salmzoios, luptadeWC , etc ....

Tot mafiotii psd-isti, infractori jegosi nemernici

Astia fura si la gunoaie... Si "inteligentii asimptomatici" ii voteaza!

Clasa politică si intelectuală, nu poporul

Corect politic, nu se judecă popoare sau alte comunităti.

O alta mega escrocherie marca PSD!

Amintiti-va de figura gritesaca a lui Constantinescu,cel cu burata de mangalita care se revolta ca este anchetat exclamand:"pe mine ba?Pai noi suntem la putere"!!!
Eu nu cred ca exista un singur PSD-ist cinstit!
Daca stiti unul care sa fie,competent,cinstit si dedicat exclus binelui public,va rog sa -l mentionati!Teo

Absolut in fiecare judet exista o astfel de gasca de golani care

fura aproape pe fata cetateanul. Daca ar vrea, in mod real cineva, s-ar putea face curatenie, furturile sunt grosolane, urmele sunt nenumarate. Despre hotararile judecatoresti din Constanta care-i dadeau dreptate lui Mazare in orice proces si despre activitatea dnei Adina Florea in magistratura judetului nici o soapta macar ??????

 

Si totusi PSD are procent de intentie de vot in Constanta

Care este fenomenul?

 

Efectul milogii:

au furat ei dar ne-au dat si noua posmagi

Fenomenul Noaptea Mintii

zis si NNMFB-O ("nu ne mai facem bine - odata").

Cei cu posmagi in vocabular

sunt majoritari angajati functionari la stat in Constanta!

PAI ...

..nici nu au de ales , pe cine sa aleaga, golanii ceilalti, galbeni..?? cu diplome luate pe banda la scoala lui Oprea..?
astia le a dat niste galeti, faina , malai, le a mai facut mazare si niste locuinte sociale, merg cu ei inainte..!
trebuie sa ne aducem conducatori de afara, e clar asta

Oare TU nu ai aflat nici pana ACU ca la botoane sunt ai

LEBERALI ???
Bizon iti spune cum sed lucrurile ACUM : "PSD-istii au avut timp sa fure ca au stat mult timp la conducere..., acum e randul PNL-istilor flamanzi , si sunt doar la inceput"
Oare de ce voi galbejitzii nu aveti pic de coloana vertebrala sa recunoasteti ca ati preluat hora HOTIEI de la
PSD si o duceti pe noi culmi de progres si prosperitate pt ai vostrii politicieni ???

Nuuuuuuu...... pentru TROLII pupincuristi pnlisti

cica psdistii sunt vinovati ! asta pentru diversiune .... , si sa castige si ei o shaorma , daca alceva nu stiu sa faca ! decat sa manance c**t zilnic , ca pe vremea lui cizmaru , traiasca PCR , au schimbat-o cu traiasca PNL- si partidul lui Plavanu , dupa ce pana acum o ardeau cu traiasca PSD si Presedintele ....TOTI O APA SI-un Pamant !!!! tara asta nu duce lipsa de SCATOFAGI !

REVIN...

...ca nu pot sa ma abtin..!!
ce nu intelege poporul asta prost , e ca golanul ala din poza face legi ptr el..ptr copii lor, parintii lor pensionari, ptr ei insisi...de golanul asta din poza, si de ceilalti care misuna prin parlament, depinde viitorul lor, bunastarea lor...!
iar asta ii fura pana ii lasa in k urul gol..!
pacat de copii, ca ei se nasc nevinovati...!!

 

Ma gandesc ca si treaba asta cu afacerea gunoaielor este tot

in ograda lui Costelus de la Mediu..., ca si defrisarile NEcontrolate despre care UE STIE, dara Costelus inca nu a aflat...
De altfel, chiar in judetul Ilfov sunt cateva facare de poluare cu miresme si nu numai, pt care Costelus nu guitza nimic...
Se zice ca ai gunoieri i-au bagat atata benet pe gura, ca nu mai poate sa-si silabiseasca nici numele ...
RO tara competentilor guvernanti si a tuturor posibilitatilor, din moment ce sunt atatia ce fac din gunoi aur curat !

 

Sunt prea multi "inteligenti asimptomatici" si in acelasi timp

doritori de mici si bere!

 

hello , scatofagule , treci pe urmatorul nick

cat dspre mici si bere , asta e tipic cocalarilor de genul tau , si lui niculaeda si alti ca voi , trolli nelipsiti de pe site ,echipa lui PDul. MosCacareaza MacacGigi, faceti cerc banda de culatoni si va spargeti in c**r zilnic .... ...ma duc sa vomit !

"Studenții

din Elveția" se vor mandri in CV-ul lor cu "studiile" plătite din bani publici furați de tatăl lor ! Se vor "tinere speranțe psd" pentru viitoarea clasă politică "innoită" ? Nu degeaba psd este numit ciuma roșie, este continuatorul pcr care a furat viitorul Romaniei pentru două secole, dacă nu pentru totdeauna.

 

psd majoritatea,din pnl si alte partide...

toti au numitor comun..calitatea de ales le confera drepturi pentru afaceri ilicite..mai ales psd- partidul sme..narilor de.lincventi ! Tepes hai vin-o odata ca avem treaba !!!

 

TZEPES....

..esti tu mai baiatule..si eu..si restul de cateva milioane care ne lasam furati, si fu...!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor