DNA, denunt impotriva lui Radu Mazare dupa ce a injurat un procuror. Cum raspunde primarul

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 15:33
9736 citiri
DNA, denunt impotriva lui Radu Mazare dupa ce a injurat un procuror. Cum raspunde primarul
Foto: stirileprotv.ro

DNA a formulat, luni, un denunt pe numele lui Radu Mazare, la Parchetul de pe langa Inalta Curte. Primarul Constantei este acuzat ca a savarsit infractiunea de presiuni asupra justitiei.

Denuntul a fost fomulat in conformitate cu prevederile noilor conduri penale, se precizeaza intr-un comunicat al DNA, dupa ce zilele trecute Radu Mazare l-a injurat, la o reuniune PSD, pe procurorul DNA care il ancheteaza si a sustinut ca in dosarul sau nu s-a mai intamplat nimic in ultimele cinci luni, de cand a fost retinut pentru 24 de ore.

"Poate sa te ia cu mascatii de la masa, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenta si timp de cinci luni de zile in dosarul meu sa nu faca niciun act procurorii. Pai (limbaj trivial la adresa procurorului de caz, n.red.), cand m-ai luat cu mascati si ai zis ca e urgenta, ca de-aia m-ai adus la DNA, ca era stare de urgenta, dupa aia trec cinci luni de zile fara ca tu sa faci o hartie!? De asta trebuie sa-l votam pe Ponta, ca noi care mai stam pe aici liberi, neliberi, sa traim intr-o tara normal", le-a spus Mazare colegilor de partid de la tribuna, fiind puternic aplaudat in momentul in care l-a injurat pe procuror.

Basescu, despre injuraturile lui Mazare la adresa procurorilor: Sunt o emblema a PSD

DNA precizeaza ca Radu Mazare este inculpat in dosarul nr. 2/P/2014 aflat in faza de urmarire penala si reaminteste ca art.276 din Codul Penal incrimineaza "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre organul de urmarire penala a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a-l influenta sau intimida".

In comunicatul DNA se arata ca afirmatiile lui Mazare legate de modul in care este instrumentat dosarul sunt "nereale" si el stie acest lucru "in urma exercitarii drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar".

"Totodata, imprejurarea in care Mazare Radu Stefan a facut aceste afirmatii, caracterul lor public si limbajul folosit denota scopul urmarit de faptuitor, respectiv influentarea si intimidarea procurorului care efectueaza urmarirea penala in cauza", se subliniaza in comunicatul DNA.

Si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reactionat public fata de comportamentul primarului PSD al Constantei. Intr-un comunicat remis presei luni, CSM spune ca liderul social-democrat a incalcat limitele prevazute de Constitutie si le-a cerut politicienilor sa nu foloseasca justitia in batalia electorala.

Radu Mazare, in vizorul CSM: A depasit limitele admisibile

Radu Mazare si-a mentinut pozitia si intr-o interventie telefonica la Antena 3, spunand ca injuratura la adresa procurorului a fost "o exprimare a revoltei in fata nedreptatii".

"Am criticat ca am fost ridicat cu mascatii de la masa pe motiv de urgenta, fara nicio citatie. De atunci pana acum au trecut cinci luni si nu am mai observat caracterul de urgenta din dosar. Ma astept acum sa inceapa o activitate extrem de febrila, ca sa demonstreze sa sunt vanatul lor de baza (...).

Poate CSM ar trebui sa se uite de ce am fost saltat cu mascatii in regim de urgenta, ca eu m-am prezentat la fiecare citare, poate verifica cineva si abuzurile pe care le fac unii procurori" a declarat Mazare.

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#DNA denunt Mazare Inalta Curte, #Mazare injurat procuror DNA , #DNA