Polițiști rutieri trimiși la pachet în judecată de DNA. 21 de persoane acuzate c-au luat șpagă de la peste 50 de șoferi

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 14:28
1972 citiri
Polițiști rutieri trimiși la pachet în judecată de DNA. 21 de persoane acuzate c-au luat șpagă de la peste 50 de șoferi

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 21 de persoane, majoritatea poliţişti la Serviciul rutier al IPJ Botoşani, pentru luare de mită.

Ar fi primit între între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto pentru a nu-i sancţiona.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, majoritatea poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier în legătură cu infracţiuni de luare de mită pentru a nu sancţiona conducători surprinşi în trafic cu abateri de la regimul rutier”, a transmis luni, 6 decembrie, DNA.

Astfel, au fost trimişi în judecată, sub măsura controlului judiciar, următorii inculpaţi:

IACOB FLORIN-EDUARD, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată,

Fecioru Robert-Neculai, Luca Dumitru-Cătălin, Coşman Stelian Iulian, Rusu Constantin-Ciprian, Balan Ionel, Anton Viorel, Botezatu Gabriel, Gherasim Constantin – Dorel, Romanescu Mihai, Podaru Virgil, Ripiceanu Lucian, Guriuc Ionuţ Pavel, Puşcaşu Nicolae Ovidiu, Guraliuc Sorin, Bunduc Ştefan - toţi agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi/sau infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite

O persoană fără calitate specială a fost trimisă în judecată pentru dare de mită

”În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracţiuni de dare de mită instigare la dare de mită şi instigare la abuz in serviciu”, a mai transmis DNA.

În rechizitoriu se arată că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier (inclusiv ofiţerul de poliţie), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

”Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că, prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii şi cele preventive dispuse în cauză.

Citeste si:
Epilog în dosarul mitei lui Sorin Oprescu. Fostul primar a răbufnit în sala de judecată: „Să nu credeți că am ajuns în faza de paranoia!”
Epilog în dosarul mitei lui Sorin Oprescu. Fostul primar a răbufnit în sala de judecată: „Să nu credeți că am ajuns în faza de paranoia!”
Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci...
Denunțătorul din dosarul expertului DNA condamnat pentru luare de mită: „Nu ştiu dacă realizezi ce-mi ceri sau faci mişto de mine”
Denunțătorul din dosarul expertului DNA condamnat pentru luare de mită: „Nu ştiu dacă realizezi ce-mi ceri sau faci mişto de mine”
Nicolae Răzvan Despa, expertul DNA trimis în judecată pentru luare de mită după ce a fost denunțat de un om de afaceri căruia i-a cerut șpagă pentru trucarea unei licitații organizate de...