Ziare.com

DNA: Mita de milioane de euro la MAI si Palatul Victoria, in timpul guvernarii Nastase

Joi, 10 Iulie 2014, ora 18:06

   

DNA: Mita de milioane de euro la MAI si Palatul Victoria, in timpul guvernarii Nastase
DNA a deschis o ancheta in legatura cu mari sume primite ca mita de oficiali romani, in schimbul acordarii companiei EADS Deutschland GmbH Germania, in anul 2004, a contractului privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF).

Contractul, in valoare de 534 milioane euro, a fost extins in anul 2009 cu 200 milioane euro.

Ancheta se desfasoara in dosarul in care joi a fost audiat la DNA secretarul general al Guvernului, Ion Moraru.

Potrivit documentelor de la dosar, in data de 15 iulie 2004, MAI a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar, in termen de doua zile, studiul respectiv de fezabilitate a fost predat partii romane care a efectuat o plata de 430.000 euro catre Bearing Point.

Procurorii sustin ca exista indicii ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect.

In baza studiului, comisia de negociere a MAI, de la acea data, a decis achizitia SISF prin negociere cu sursa unica si anume cu firma EADS Germania.

Traseul spagii de milioane

In perioada 2003 - 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI si EADS, s-a stabilit ca aceasta companie sa fie unicul producator oficial, permitandu-i acesteia sa fie la curent cu absolut toate informatiile si discutiile din cadrul intalnirilor si permitandu-i un control asupra oficialilor EADS care sa nu pericliteze intelegerile ascunse privind subcontractantii ce urmau sa fie folositi in proiect (FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanti care "aveau rolul de a derula mitele necesare aprobarii contractului".

"Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru statul roman a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 milioane euro, dar fara sa fie precizat in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate, acestea urmand sa fie agreate ulterior de catre EADS impreuna cu UIP din IPF. In felul acesta, EADS putea controla permanent prin solutiile tehnice oferite profitul care urma sa-l realizeze in acest contract, profit din care urmau sa fie platite mitele necesare aprobarii contractului", apreciaza anchetatorii.

Contractul de achizitie a SISF, in valoare de 650 milioane euro, a fost semnat in 12 august 2004.

Pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul firmei a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro.

Procurorii mai sustin ca managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat de catre C.F. sa semneze in acelasi timp contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa, comision 10%, si cu firma Profinet, comision 5%, "bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetul primului-ministru".

Din cercetari rezulta ca in februarie 2005 s-a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision catre Gessa si Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa si 8% pentru Profnet, totalul lor ramanand 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma sa le primeasca de la EADS.

"EADS a platit in anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau sa fie folositi pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a platit la randul sau un avans de 2.000.000 euro catre Profinet si un avans de 280.000 euro catre Gessa", se mai arata in documentele din ancheta DNA.

Procurorii DNA vizeaza si trei contracte referitoare la licentele IT

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizeaza si trei contracte referitoate la licentele IT, derulate intre 2001 si 2013, informeaza Mediafax.

Este vorba despre:

- Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane de dolari, derulat in perioada 2004-2009;

- Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET, in valoare de 96 de milioane de euro, derulat in perioada 2009-2013;

- si de Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI), incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 de milioane de euro.

Procurorii DNA considera ca, in cazul contractului de inchierere de licente Microsoft derulat in perioada 2004-2009, de 105 milioane de dolari, exista indicii ca valoarea acestuia a fost mai mare decat cea reala si ca Microsoft avea mai multi reseller locali care ar fi putut asigura inchirierea in conditii de competitivitate.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6002 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe vremea lui bombo nastase s-a perfectionat

sistemul spagar, ce comisioane de milioane Euro incasau politicienii corupti:-(

 

Mulțumită "inteligenței" lui Ponta, mult, mult sub Geoană și

Vanghelie s-a ridicat rogojina care acoperea duhoarea corupției caracatiței ocrotită de Iliescu.
Unde a dat Ponta și unde a crăpat!

 

2004 ministrii externe

Mircea Geoană 28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004
Mihai Răzvan Ungureanu 29 decembrie 2004 - 12 martie 2007
asta inseamna ca il iau si pe geoana la puricat...

 

De ce nu-l ia si pe Nascase la puricat?...

Stie prea multe, cred!...Si despre altii...

Deci, Dottore

A cerut o anchetă cu care să-i belească pe cei din guvernul precedent.
Dar... se pare că tot ai lui au căzut in groapa cu r.a.h.a.t.

Deci Il Plagiattorre ori e p.r.o.s.t. ori e Prosta!

 

StefanIntaiulSiCelMare 10.07.2014, 19:13

"Deci Il Plagiattorre ori e p.r.o.s.t. ori e Prosta!"
Amandoua!

Sistemul Nastase este practicat fara intrerupere in RO.

Si fara deosebire de culoare politica.
Dar, sa ii dam Cezarului ce este al Cezarului: inca vreo 10 ani cu executare si confiscarea completa a averii familiei sale.
Si sa le taie barba ayatolahilor aia mici (feciorasii lui Bombonica), ca imi este frica cand apar la TV!
O sa vedeti ca astia vor emigra! La Moskova.

 

Deci usor , usor , se confirma

Cine l-a vrut si cine il tine la parnaie pe Adita.
Sarbule , baga tata daca mai ai !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor