DNA raspunde Antena3: Cine este expertul din dosarul lui Voiculescu

Joi, 07 August 2014, ora 07:55
6386 citiri
DNA raspunde Antena3: Cine este expertul din dosarul lui Voiculescu

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca Aurelia Nicolae, expertul care a efectuat raportul de constatare tehnico-stiintifica in dosarul ICA, face parte, incepand din 2001, din Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati.

DNA a transmis miercuri un comunicat, dupa ce marti, in cadrul emisiunii Sinteza zilei de la Antena 3, s-a afirmat faptul ca Aurelia Nicolae nu este expert autorizat.

"Referitor la afirmatiile conform carora doamna Aurelia Nicolae nu este expert, precizam ca acestea sunt nereale, deoarece din anul 2001 face parte din Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati. Este licentiata in studii juridice si economice, de asemenea este evaluator de intreprinderi din anul 1996.

In anul 2011, a absolvit cursurile de perfectionare Achizitii Publice - Derulare Programe. In anul 2008, a absolvit cursurile de perfectionare Achizitii Publice - Modul 2", arata DNA.

Procurorii mai sustin ca, in dosarul ICA, in faza de urmarire penala, specialistul DNA a intocmit un raport de constatare tehnico-stiintifica pe baza datelor din expertiza tehnica intocmita de un expert evaluator de bunuri imobile, acreditat ANEVAR, iar intocmirea acestor documente a durat aproximativ 6-7 luni de zile.

De asemenea, DNA face referire si la fostul specialist DNA Dumitru Gheorghiu, cel care a declarat ca expertiza in dosarul ICA s-a facut sub presiunea procurorilor anticoruptie.

Astfel, DNA arata ca, la data de 26 august 2011, Dumitru Gheorghiu, fost specialist in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Targu Mures, a fost sanctionat disciplinar cu destituirea din functia publica, intrucat acesta a savarsit abateri disciplinare si anume nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor cu acest caracter si manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, incalcand astfel prevederile Statutului functionarilor publici, precum si dispozitiile Codului de conduita al functionarilor publici.

Fostul ministru Pantis: Expertiza in cazul ICA, efectul delirului economic al DNA

DNA mai sustine ca Dumitru Gheorghiu a intocmit arhive in care se regasesc informatii din/sau referitor la dosare penale, respectiv copii scanate ale unor documente din dosare pentru care nu avea rezolutie directa, copii din registre de intrari-iesiri, adrese de redirectionare a unor dosare penale si declaratii olografe; a valorificat date confidentiale in interes personal, aspect rezultat din relatarile facute pe blogul propriu al unui ziarist referitor la activitatea DNA.

Voiculescu, vorbe grele dupa proces: Rechizitoriul, un fel de crima. Vor trebui sa dea socoteala!

Totodata, expertul Dumitru Gheorghiu a facut aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare, in care DNA avea calitatea de parte; a dezvaluit informatii care nu aveau caracter public referitor la modul in care s-a determinat un prejudiciu in dosarul privind un inculpat trimis in judecata de catre Serviciul Teritorial Targu Mures al DNA, informatii la care a avut acces in calitate de specialist insarcinat cu redactarea raportului de constatare.

DNA mai precizeaza ca Dumitru Gheorghiu a avut o atitudine in sensul politizarii contextului derularii unor anchete.

In incheiere, DNA declara ca faptele savarsite de catre specialistul Dumitru Gheorghiu s-au situat la limita intre abatere disciplinara si raspundere penala si au avut consecinte grave, aducand atingere prestigiului institutiei cu care se afla in raporturi de serviciu functionarul public, prejudiciind si interesele legale ale acestuia.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...