DNA trimite in judecata Tel Drum: A obtinut cu acte false un milion de euro - fonduri europene

Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 14:49
14714 citiri
DNA trimite in judecata Tel Drum: A obtinut cu acte false un milion de euro - fonduri europene

DNA anunta trimiterea in judecata a firmei Tel Drum si a reprezentantilor sai, Petre Pitis si Mircea Visan, pentru ca au primit pe nedrept fonduri europene, folosind documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete.

Tel Drum a obtinut astfel peste un milion de euro.

Ministerul Dezvoltarii Regionale s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 4.849.375 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila, se arata intr-un comunicat DNA remis miercuri Ziare.com.

De asemenea, DNA a trimis in judecata si firma WFA IMPEX SRL, alaturi de reprezentantul sau, Florian Ion, dar si pe Florea Neda, tot de la Tel Drum, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Iata relatarea procurorilor anticoruptie despre cum s-au petrecut lucururile:

In 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum, in cadrul programului "Cresterea Competitivitatii Economice", finantat din fonduri europene.

In cadrul proiectului care trebuia implementat pana la data de 31 decembrie 2015, firma urma sa achizitioneze o "statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC TEL DRUM SA".

"Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anuntul de achizitie de bunuri (statia mobila), iar in urma derularii etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarata castigatoare firma WFA Impex SRL.

Dupa depunerea cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit in cadrul proiectului, suma nerambursabila de 4.849.375 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene", transmite DNA.

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca reprezentantii Tel Drum SA, inculpatii Visan Mircea, Petre Pitis si Neda Florea, si reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au incalcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare si, pe de alta parte, au intocmit documente care atestau fapte si imprejurari nereale (documente utilizate ulterior in obtinerea fondurilor nerambursabile).

Mai exact s-a simulat procedura de atribuire, reprezentantii Tel Drum SA fiind in realitate cei care au negociat pretul si conditiile achizitiei utilajului de la firma furnizoare, in timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic in procedura, care nu avea nici experienta si nici capacitatea de a furniza utilajul in mod independent.

Cei de la Tel Drum au dat firmei WFA Impex SRL informatiile privind derularea proiectului, conditiile de participare si documentatia tehnica inainte de publicarea anuntului de cerere de oferte, prin aceasta eliminand caracterul concurential al procedurii de atribuire.

Reprezentantii Tel Drum au intocmit si au depus declaratii privind lipsa conflictului de interese intre reprezentantii beneficiarului si ofertant, desi WFA Impex SRL era intr-o situatie de afiliere cu Tel Drum, iar intre Petre Pitis, Neda Florea si Ion Florian era atat o relatie profesionala cat si una personala, WFA Impex SRL functionand ca o societate satelit pentru Tel Drum.

Cei de la Tel Drum au marit in mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL.

In plus, cei de la Tel Drum au intocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire si nota justificativa de atribuire cunoscand ca procesul de atribuire este simulat si ca in cauza exista un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achizitie.

Mai mult, au intocmit procesele verbale de predare-primire, receptie si punere in functiune, consemnand aspect nereale in cuprinsul acestora, desi la momentul intocmirii documentelor utilajul nu era complet montat si nici nu era pus in functiune.

Toate aceste procese verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare.

Ulterior, au intocmit, semnat si depus cererea de rambursare din data de 9 februarie 2016 in care este precizata, in mod nereal, perioada 15.09.2015-31.12.2015 ca perioada de referinta pentru finalizarea proiectului si faptul ca regulile privind ajutorul de stat, achizitiile publice, protectia mediului si egalitatii de sanse au fost respectate/

Au mai intocmit raportul final al proiectului, pentru perioada de referinta 23.12.2015-09.02.2016 in care se precizeaza, in mod nereal, ca beneficiarul a realizat toate activitatile prevazute a fi realizate prin proiect cu respectarea clauzelor prevazute in contractul de finantare si sunt mentionate ca justificative procesele verbale de predare-primire si punere in functiune a statiei.

Documentele cu continut nereal (cererea de rambursare, raportul final al proiectului, procesele verbale de predare-primire, de punere in functiune a statiei mobile, de receptie, declaratia privind lipsa conflictului de interese in cadrul procedurii de achizitie) au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuiala eligibila nerambursabila (din fonduri europene si din bugetul national), suma obtinuta pe nedrept de Tel Drum.

Practic, procedura prin care Tel Drum a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice a fost una simulata.

Ofertantul castigator - WFA IMPEX SRL - este o firma care are o relatie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de Tel Drum.

In vederea recuperarii sumei de bani obtinute in mod injust, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Ion Florian, Pitis Petre, Neda Florea, Visan Mircea.

De asemenea, au fost instituite masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand firmelor Tel Drum si WFA IMPEX SRL, pana la concurenta sumei reprezentand valoarea fondurilor europene obtinute injust.

Dosarul are la baza o sesizare a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor inregistrata la data de 16 mai 2017. Urmarirea penala a inceput in august 2017.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

B.B.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...