Dosarul Microsoft 3: Gabriel Sandu, Dinu Pescariu și ceilalți doi inculpați, achitați pentru abuz în serviciu și spălare de bani

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 13:10
3739 citiri
Dosarul Microsoft 3: Gabriel Sandu, Dinu Pescariu și ceilalți doi inculpați, achitați pentru abuz în serviciu și spălare de bani
Dinu Pescariu, fost tenisman, achitat în Dosarul Microsoft

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, precum și ceilalți trei inculpați din Dosarul Microsoft 3 – Claudiu Florică, Dinu Pescariu (foto) și Călin Tatomir – au fost achitați, luni, 15 noiembrie de judecătorii Înaltei Curți pentru acuzațiile de abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă, putrând fi atacată la Completul de 5 judecători al aceleiași instanțe.

Iată principalele extrase din minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție:

  • „Cu unanimitate, (…) încetează procesul penal faţă de inculpaţii Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuţ pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
  • „Cu majoritate, (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
  • „Cu majoritate, (…) achită pe inculpatul Tatomir Călin pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
  • „Cu unanimitate, (…) achită pe inculpatul Florică Claudiu Ionuţ pentru infracţiunea de spălarea banilor”.
  • „Cu majoritate, (…) achită pe inculpaţii: Pescariu Dinu Mihai pentru infracţiunea de spălarea banilor, Florică Claudiu Ionuţ pentru infracţiunea de spălarea banilor şi Tatomir Călin pentru infracţiunea de spălarea banilor”.
  • „Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. Pronunţată astăzi, 15 noiembrie 2021”.

Acuzațiile procurorilor DNA: prejudiciu de peste 51 milioane de euro

Pe 27 septembrie 2017, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft 3”.

Potrivit DNA, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea lui Claudiu Florică şi a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

„În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinţa nr. 258/24.03.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnaţi Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu pentru trafic de influenţă)”, spune DNA.

Prejudiciul reţinut de DNA este de 51.396.344 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro).

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#dosarul Microsoft, #achitare, #DNA, #Claudiu Florica Microsoft, #Dinu pescariu microsoft, #Gabriel Sandu Microsoft , #DNA