Dosarul Ferma Baneasa: Milionarii Steinmetz si Silberstein invoca pandemia de coronavirus pentru a amana procesul

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 12 Martie 2020, ora 15:12
4853 citiri
Dosarul Ferma Baneasa: Milionarii Steinmetz si Silberstein invoca pandemia de coronavirus pentru a amana procesul
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos/Hepta.ro

Mai multi inculpati din dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov, caz cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, au cerut, joi, Inaltei Curti, sa amane judecarea acestui proces din cauza situatiei mondiale privind infectiile cu coronavirus.

Este un caz in care sunt implicati avocati de top, afaceristi sau consultanti politici - miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, fostul sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, Remus Truica (foto), asa-zisul print Paul Al Romaniei, avocatul Robert Rosu sau afaceristul Dan Andronic. Intregul dosar are zeci de volume de urmarire penala.

Avocatul afaceristilor israelieni Benyamin "Beny" Steinmetz, Tal Silberstein si Moshe Agavi a transmis o adresa completului de judecata in care cerea amanarea cauzei.

Motivul: comunicatul emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii prin care era declarata pandemia cu coronavirus, hotararea CSM privind o serie de masuri de organizare a activitatii instantelor, ordinul presedintelui Inaltei Curti pentru asigurarea unor masuri de prevenire la aceasta instanta, un apel facut de decanul Baroului Bucuresti, dar si starea sa de sanatate.

Avocatul explica in documentul transmis judecatorilor ca, din motive medicale, nu se poate prezenta la acest termen, a fost in imposibilitate de a-si asigura substituirea in cauza si ca clientii sai nu vor sa fie reprezentati de avocati din oficiu.

Procurorul DNA si reprezentantii Ministerului Finantelor - care reprezinta statul roman - si al Romsilva s-au opus solicitarii de amanare. In schimb, avocatii inculpatilor au pledat pentru amanarea procesului.

Cazul, amanat pe 7 mai

La termenul de joi, Inalta Curte trebuia sa discute cererile de probe din acest caz.

Judecatorii au amanat cazul, dar nu din motive legate de coronavirus, ci pentru ca a lipsit aparatorul ales al celor trei afaceristi israelieni. "Este unicul termen pe acest motiv, al imposibilitatii de reprezentare. Punem in vedere aparatorilor alesi, aveti obligatia sa va asigurati substituirea. Daca nu veti face acest lucru, vom judeca (sic!) cauza cu avocati din oficiu. Mentinem in dosar delegarile avocatilor in oficiu in aceasta cauza," au decis judecatorii.

Urmatorul termen in acest proces a fost stabilit pe 7 mai.

Completul de judecata din acest caz este format din Ionut Matei, Francisca Dragomir si Alina Ioana Ilie.

Sentinta de la Brasov

In faza de fond a procesului, Curtea de Apel Brasov a dat atat decizii de condamnare, dar si de achitare in acest caz. Pe de o parte, afaceristii israelieni Benyamin "Beny" Steinmetz, Tal Silberstein si Moshe Agavi au fost achitati.

In aceleasi dosar, milionarul Remus Truica a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, iar printul Paul al Romaniei a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta.

Afaceristul Dan Andronic si avocatul Robert Rosu au fost achitati.

Iata decizile Curtii de Apel Brasov- Dosarul fermei Baneasa: Remus Truica - 4 ani de inchisoare, Printul Paul - 3 ani cu suspendare, Dan Andronic a fost achitat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să...
Mesajul lui Piedone pentru Ciucă și Ciolacu: ”Să mă sprijine/ Vă garantez că voi câștiga”
Mesajul lui Piedone pentru Ciucă și Ciolacu: ”Să mă sprijine/ Vă garantez că voi câștiga”
Cristian Popescu Piedone le-a transmis liderilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, un mesaj joi seara, 29 februarie, asta după ce a anunțat în repetate rânduri că va candida...
#Benny Steimetz proces coronavirus, #Tal Silberstein proces coronavirus, #Dan Andornic proces, #Remus Truica proces, #Printul Paul coronavirus , #DNA