Dosarul Malaxa: Sapte persoane, condamnate definitiv. Declaratii detaliate despre Secureanu, care nu recunoaste acuzatiile

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 08:51
17754 citiri
Dosarul Malaxa: Sapte persoane, condamnate definitiv. Declaratii detaliate despre Secureanu, care nu recunoaste acuzatiile
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Trei afaceristi si patru angajati de la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa" din Bucuresti care au recunoscut acuzatiile de coruptie in dosarul fostului director al unitatii medicale, Florin Secureanu, au fost condamnati definitiv in acest caz. Cele sapte persoane au primit sentinte cu suspendare si au achitat o parte din prejudiciu.

Practic, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat sentintele similare date de Tribunalul Bucuresti. Cea mai mare pedeapsa a primit-o Margareta Preda, director financiar-contabil la Malaxa, 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Alti trei angajati din unitatea medicala au primit peste 2 ani de inchisoare:

- Stefan Lucian Nicolae, tehnician administrativ - 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare;

- Traian Nica, specialist IT - 2 ani si 9 luni de inchisoare cu suspendare;

- Paul Stoica, sef al Serviciului Tehnic - Administrativ - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare.

In cazul afaceristilor, pedepsele au fost mai mici:

- Eugen Rasoiu - 2 ani de inchisoare cu suspendare;

- Simona Trandafir - 1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare;

- Eugenia Dumitru - 1 an de inchisoare cu suspendare.

Au platit o parte din prejudiciu

Curtea de Apel Bucuresti a luat act ca doi dintre inculpati au achitat o parte din prejudiciu: Margareta Preda suma de 10.300 de lei, iar Eugenia Dumitru - 155.600 de lei.

Potrivit minutei, cei sapte trebuie sa plateasca Spitalului Malaxa despagubiri in valoare de 2,2 milioane de lei. Sentinta este definitiva.

Cele sapte persoane au ales sa fie judecate in procedura simplificata, care presupune recunoasterea integrala a faptelor, iar in schimb condamnarea este redusa cu o treime.

Procesul lui Secureanu continua

In acelasi timp, medicul Florin Secureanu, acuzat de delapidare si luare de mita, nu a recunoscut acuzatiile DNA. Dosarul acestuia se judeca la Tribunalul Bucuresti, iar urmatorul termen este pe 10 decembrie.

Alti trei afaceristi implicati in acest caz, Mihai Mesner, Gabriel Deaconu si Cristian Ionita, neaga acuzatiile si sunt judecati in acest proces.

Cine sunt cei condamnati

In cazul angajatilor de la Malaxa care au fost condamnati, acestia au fost acuzati ca l-au ajutat pe Secureanu sa delapideze institutia medicala. Ei s-ar fi implicat in emiterea unor acte financiar-contabile, documente care ar fi fost intocmite in fals, prin care sa justifice banii scosi fara drept din patrimoniul spitalului. Era vorba de operatiuni fictive.

Directorul Margareta Preda a dat detalii explicite in declaratia sa de la DNA.

"Incepand cu anul 2009 si pana in noiembrie 2016, fostul manager al spitalului, Secureanu Florin Adrian, a cerut sume de bani din casieria spitalului clinic N. Malaxa cu justificarea decontarii in numerar a unor facturi fictive de prestari servicii si livrari de bunuri emise pe numele Vetigraph Informatica SRL si Rys Force Company SRL.

Astfel, in perioada 2009-2016, Secureanu Florin Adrian, aproape in fiecare zi, imi solicita mie personal sau celorlalte persoane angajate la Serviciul Contabilitate sa ii remitem sume de bani in numerar din casieria spitalului, spunandu-ne expres ca are nevoie de o anumita suma de bani, cel mai des fiind vorba de 2.000 de lei. Noi ne conformam cerintelor acestuia si intocmeam dispozitii de plata/incasare catre casierie", a declarat fostul director financiar-contabil de la Malaxa.

Inelul lui Suleyman

Potrivit DNA, Florin-Adrian Secureanu a facut mai multe achizitii extravagante din banii unitatii medicale: bijuterii, cadouri sau chiar o limuzina.

Afaceristii care achitau cumparaturile primeau banii inapoi prin contracte fictive incheiate cu spitalul, potrivit procurorilor DNA.

Cei trei afaceristi au legatura cu aceste achizitii. Ei au fost condamnati pentru complicitate la delapidare in acest caz.

Simona Trandafir este asociat si administrator la Yarouse Jewellery. Pusa in fata probelor evidente, facturile prin care o societate care comercializeaza bijuterii ajunsese sa curete instrumentar ginecologic, femeia a recunoscut acuzatiile. Era vorba de inele de dama si barbatesti, butoni, o bratara de dama, un lant pentru fiica fostului manager.

Trandafir a povestit ca printre bijuteriile livrate managerului de la Malaxa a existat si un inel barbatesc cu insemne masonice, dar si un alt inel de dama pentru iubita acestuia, Cristina Eugenia Chiriac, cunoscuta ca "Vrabi".

Modelul pentru inelul acesteia era o replica dupa o bijuterie purtata de unul dintre personajele serialului "Suleyman Magnificul".

"Secureanu mi-a cerut sa facturez catre spitalul Malaxa servicii de curatare instrumentar medical, precizandu-mi expres ca aceasta este metoda prin care puteam sa incasez banii reprezentand contravaloarea bijuteriilor", a povestit Trandafir.

Cadouri de sute de mii de lei

Eugen Rasoiu este administratorul firmei Borealy Gifts. Potrivit probelor DNA, Secureanu a cumparat de la aceasta societate flori si cosuri de cadouri in valoare de 545.000 de lei. Nota de plata a fost achitata tot de Spitalul Malaxa. Floraria a facturat fictiv catre unitatea medicala servicii de tip IT.

La DNA, Rasoiu a explicat procurorilor ca Borealy Gifts nu a efectuat niciodata activitati constand in reparatii si mentenanta IT si nici nu a avut niciodata angajati in acest domeniu. Afaceristul a explicat ca aceste produse cadou erau comandate in general de sarbatori sau cu diverse ocazii festive (Paste, Craciun, 1 si 8 martie) si erau livrate atat la spital, cat si la domiciliul lui Secureanu.

Firma sa a livrat si alte bunuri, la comanda lui Secureanu (vin, cafea dulciuri, stilouri), dar nu s-au intocmit niciun fel de acte cu privire la vanzarea acestora catre spital. Motivul: adevarata natura a operatiunii de achizitie a fost ascunsa prin incheierea documentelor justificative fictive.

Masina pentru manager

Eugenia Dumitru controla societatea Danisim Forever, care furniza alimente la Malaxa din 2009. In mod ciudat, din 2010, a inceput sa factureze catre spital prestari de servicii de tip reparatii si intretinere IT.

Ea a povestit la DNA ca in 2010, atunci cand la conducerea spitalului a venit Secureanu, acesta ar fi chemat-o si i-ar fi transmis ca, daca doreste continuarea relatiilor comerciale cu spitalul, va trebui sa accepte unele "reguli si conditii".

Practic, Danisim Forever trebuia sa achizitioneze diverse bunuri, iar ca modalitate de recuperare a banilor astfel cheltuiti i-a propus sa emita facturi fictive de prestari servicii catre spital. Afacerea a debutat in 2010, cand firma a cumparat peste 200 de cadouri in valoare de 20.000 de lei pentru angajatii spitalului.

In martie 2010, Danisim Forever a cumparat, la solicitarea lui Secureanu, o limuzina marca GWM Hover, pe care a achitat 50.000 de lei. Masina a fost folosita doar de Secureanu, desi firma Eugeniei Dumitru achita taxele si impozitele aferente, inclusiv amenzile pentru neplata vignetelor sau pentru incalcari ale regulilor privind circulatia pe drumurile publice.

Afacerista a declarat la DNA ca a platit si alte facturi, dar ca i-ar fi dat sume de bani lui Secureanu.

Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR
Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR
Un nou partid își face loc pe scena politică, DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți). Formațiunea ar urma să-l susțină pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale. Printre...
Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la cea mai înaltă funcție în stat, admite că alianţa la guvernare cu PSD a fost "un moment greu de înţeles şi greu de explicat", el mărturisind că...
#sentinta Florin Secureanu, #Sentinta malaxa, #condamnari definitive Malaxa , #DNA
  1. Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin
  2. Andrei Marga, fost ministru al Educației, ceartă politicienii cu note mici la BAC: „Marea majoritate a demnitarilor sunt absolvenți modești"
  3. Două superputeri mondiale, luptă pentru controlul miliardelor: Cine pune mâna pe un oraș crucial de 3.600 de locuitori
  4. Șocul de la Kremlin, cu termen precis: Noul ordin al lui Putin dat soldaților ruși, care îi trimite la moarte sigură
  5. Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
  6. Putin vrea să se răzbune pe Occident: Rusia ar da o lovitură dureroasă Vestului, oprind un lucru vital
  7. Papa Francisc și inteligența artificială. Ce le recomandă oamenilor în contextul evoluțiilor tehnologice
  8. Șeful diplomației poloneze, luat peste picior de doi comedianți ruși. Cu cine l-au făcut pe Sikorski să creadă că vorbește VIDEO
  9. Anunțul șefului diplomației americane după vizita la Kiev: ”Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina va fi adaptat situaţiei de pe câmpul de luptă”
  10. Cutremur la vârful Poliției din New York. Șeful NYPD demisionează în urma unui amplu scandal de corupție