Dosarul Unifarm: Liderul unei influente organizatii evangheliste, cu relatii la nivel inalt in SUA, judecat pentru o spaga de 600.000 de lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 12:30
7328 citiri
Dosarul Unifarm: Liderul unei influente organizatii evangheliste, cu relatii la nivel inalt in SUA, judecat pentru o spaga de 600.000 de lei
Foto: Facebook/ New Life International Evangelical Association

Presedintele ALDE Campia Turzii, Avram Marius Gal, a fost trimis in judecata miercuri, 14 octombrie, de procurorii DNA, pentru acuzatia de trafic de influenta, fapte facute in calitate de consilier in Parlamentul Romaniei.

Potrivit anchetatorilor, el ar fi pretins 600.000 de lei pentru interventii la sefii Unifarm, pentru achizitia de echipamente de protectie.

"In perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lasandu-l sa creada ca ar avea influenta asupra functionarilor unei companii nationale, iar in schimbul banilor ar putea sa ii determine sa isi exercite atributiile de serviciu astfel incat compania de stat sa cumpere, in baza unui contract, echipamente de protectie impotriva COVID, de la firma respectiva.

Din banii pretinsi, reprezentand o treime din profitul pe care o firma urma sa il obtina de pe urma derularii contractului privind echipamentele de protectie, in perioada 14 aprilie 2020 - sfarsitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societatii comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firma de publicitate si o fundatie care ii apartinea, dar si in numerar) si bunuri in valoare de 69.940 lei.

Cea mai mare parte a banilor primiti de inculpat ar fi fost folositi exclusiv in scopuri personale, respectiv cazare hotel, achizitionare autoturism de lux," acuza DNA.

Sursa citata arata ca Avram Marius Gal s-ar fi folosit de relatiile profesionale si interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din functiile publice detinute, in scopul crearii impresiei ca poate influenta decizii adoptate la nivelul anumitor institutii publice.

"Totodata, inculpatul a incercat sa creeze o aparenta de legalitate a folosului primit, atat a banilor (prin disimularea primirii in contracte fictive de publicitate si donatie), cat si a bunurilor primite (despre care a afirmat ca urmau a fi platite sau returnate). In cauza s-a instituit masura sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatului," precizeaza procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile dispuse in cauza.

Cine ste Gal

Avram Marius Gal este liderul ALDE Diaspora si al ALDE Campia Turzii si a fost viceprimar in Campia Turzii. El a candidat la la primaria Campia Turzii, dar fara succes. Este presedinte al New Life International Evangelical Association, o asociatie influenta de evanghelisti.

La inceputul anului, presa locala anunta ca Avram Gal a devenit consilier al ministrului PNL al Dezvoltarii, Ion Stefan. A stat in aceasta functie doar doua luni. Anul trecut, Gal a fost si consilier al fostului ministru PSD al Apararii, Sorin Les. Iar, in trecut, potrivit turdanews.ro, Gal a fost si consilier al ministrului PNL de Interne, Cristian David.

Documentarul Netflix

Numele lui Avram Gal este mentionat in contextul unor informatii care au fost publicate la noi in tara, dupa aparitia unui documentar pe Netflix, care face referire la o organizatie influenta (Familia - The Fellowship), care ar conduce lumea, toti presedintii SUA din ultimii 70 de ani fiind la degetul mic al acestei organizatii cu tenta religioasa.

Documentarul ofera spatii ample Romaniei si il prezinta pe Ben-Oni Ardelean, pastor baptist la baza, ca pe un pion inaintat al acestei organizatii care si-a intins tentaculele si influenta asupra tarilor din Europa de Est. Sunt prezentate intalniri avute intre Ardelean si senatorul american Robert Adelhort - finantator si om de baza al presupusei Familii."

In contextul difuzarii acestor informatii, numele lui Avram Gal apare si el mentionat, inclusiv pe siteul Digi 24. Despre Avram Gal se spune ca ar fi facilitat vizita lui Calin Popescu Tariceanu in SUA, tot pe o filiera evanghelista, in primavara acestui an. Tariceanu s-a pozat inclusiv cu vicepresedintele Mike Pence.

Foto: Avram Gal (al doilea din dreapta) impreuna cu liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in SUA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Avram Marius Gal, #Avram Marius Gal dna, #Avram Marius Gal coruptie , #DNA