Fosti si actuali sefi din DIPI, urmariti penal pentru infractiuni comise in sprijinul lui Gabriel Oprea

Luni, 29 August 2016, ora 14:23
5913 citiri
Fosti si actuali sefi din DIPI, urmariti penal pentru infractiuni comise in sprijinul lui Gabriel Oprea
Foto: site DIPI

Mai multi angajati din Ministerul de Interne, printre care si fosti sau actuali sefi din Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) sunt urmariti penal pentru o serie de infractiuni comise pentru a-l favoriza pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Conform unui comunicat remis, luni, de DNA, este vorba despre un dosar disjuns din dosarul in care, in luna mai, a fost trimis in judecata Gabriel Oprea, printre acuzatii figurand: deturnare de fonduri, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, delapidare, favorizarea faptuitorului sau obstructionarea justitiei.

In ordonanta procurorilor se arata ca in perioada 2014 - 2015, mai multe persoane cu functii de conducere din cadrul DIPI "au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative".

"Astfel, banii ce urmau sa fie folositi pentru actiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost indreptati catre cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei. In acest sens, necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in mod fals. In aceeasi perioada, sub pretextul efectuarii unor cheltuieli operative nereale, functionari din cadrul D.I.P.I. si-au insusit sume de bani si produse", sustin procurorii DNA.

Mai mult, "pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale".

De asemenea, "una dintre persoanele din conducerea DIPI" a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a unor inscrisuri retinute ca mijloace de proba.

"Fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale, persoana respectiva a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat", se mai arata in comunicatul DNA, in care se precizeaza ca sunt in curs de desfasurare si alte acte procedurale.

In comunicat nu este mentionat numele lui Rares Vaduva, actualul sef al DIPI, insa acesta a fost audiat luni dimineata la DNA, unde s-a prezentat insotit de avocat.

Surse juridice citate de televiziunile de stiri au declarat ca Vaduva ar fi aflat invinuirile astazi care i se aduc in acest dosar.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#sefi DIPI urmariti penal Oprea , #DNA
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Vad ca Oprea a condus un grup infractional organizat.
Poza bum
bum
rank 5
Oprea e sef in mafia psd-ista pe banii bugetarilor !