Surse: Daniel Dragomir ar fi plecat din tara inainte de pronuntarea sentintei. Fostul colonel SRI, condamnat definitiv la 3 ani si 10 luni de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Iunie 2020, ora 18:23
19766 citiri
Surse: Daniel Dragomir ar fi plecat din tara inainte de pronuntarea sentintei. Fostul colonel SRI, condamnat definitiv la 3 ani si 10 luni de inchisoare
Foto: Facebook/ Daniel Dragomir

Fostul locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat joi la 3 ani si 10 luni de inchisoare pentru fapte de coruptie, printre care trafic de influenta si spalare de bani. Decizia a fost luata de Curtea de Apel Bucuresti si este definitiva.

UPDATE Politistii din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au efectuat verificari la mai multe adrese in vederea depistarii lui Daniel Dragomir, pentru a pune in aplicare mandatul de incarcerare.

"Avand in vedere ca cel in cauza nu a fost gasit, se fac demersurile legale pentru a fi dat in urmarire," anunta politistii.

Surse din MAI au declarat pentru Digi24.ro ca Dragomir a plecat din tara inainte ca instanta sa anunte sentinta in dosarul sau. Dragomir ar fi iesit din tara miercuri.

In faza de fond, condamnare cu suspendare

In faza de fond a procesului, Tribunalul Bucuresti il condamnase pe Daniel Dragomir la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri, dar a fost achitat pentru acuzatiile de coruptie.

In acelasi dosar, sotia fostului ofiter, plutonier major (r) in SRI, Marinela Zoica Dragomir, a fost condamnata la 2 ani si 8 luni cu suspendare. In faza de fond ea fusese condamnata la un an de inchisoare cu suspendare.

Instanta a mai decis confiscarea de la fiecare dintre cei doi soti a sumei de 1.015.176,66 de lei, potrivit portalului instantelor.

Decizia a fost luata in majoritate, de un complet de divergenta. Doi judecatori, Ovidiu Richiteanu si Mariana Constantinescu, au fost pentru condamnarea lui Dragomir, in timp ce de-al treilea jduecator, presedintele completului, judecatorul Ciprian Ghita, a fost pentru mentinerea sentintei date de Tribunalul Bucuresti.

Celebru pentru cazul "Black Cube"

Daniel Dragomir a devenit cunoscut dupa ce a fost arestat preventiv in septembrie 2016 pentru implicare in dosarul "Black Cube" privind hartuirea sefei DNA de atunci, Laura Codruta Kovesi.

In dosarul in care a fost condamnat, DNA sustinea ca, in perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care indeplinea functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul sotiei sale, a pretins si a primit de la un administrator al unor societati comerciale (denuntator in cauza) suma totala de 2.030.353 lei, echivalent a 462.567 euro, compusa din:

- 1.648.400 de lei (echivalent a 374.078 euro), suma primita in numerar intr-un cont bancar deschis pe numele altei persoane;

- 309.952 de lei (echivalent a 70.575 euro), reprezentand finantarea cheltuielilor necesare infiintarii, dotarii si asigurarii functionarii unei societati comerciale, incluzand si un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne;

- 72.000 de lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentand salariul lunar de 8.000 lei, primit de sotia sa, in calitate de administrator al acestei firme nou infiintate.

Denuntatorul in acest dosar este omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, care detinea Avicola Crevedia.

Cat de mare era influenta fostului ofiter?

Procurorii declara ca aceste sume de bani au fost pretinse si primite de catre Daniel Dragomir pentru a-si folosi influenta asupra unor functionari publici, factori de decizie in cadrul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare.

Totodata, Daniel Dragomir i-a promis lui Ghaziri ca-i va determina pe acei functionari publici sa faca demersuri pentru rambursarea la timp, catre firmele libanezului, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

Procurorii mai spun ca sotii Dragomir au transferat, succesiv, sumele de bani primite in conturi care le apartineau lor sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite si au cheltuit o parte din bani in interes personal, in scopul disimularii originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentand contravaloarea a 374.078 euro.

Pe de alta parte, in sarcina lui Daniel Dragomir s-a mai retinut ca a folosit date si informatii avand caracter clasificat in scopul obtinerii unor sume de bani si alte foloase necuvenite si a permis lui Ghaziri accesul la date care se refereau la activitatea infractionala derulata de acesta si grupul de firme apartinand acestuia.

In sarcina sotilor Dragomir s-a mai retinut ca, in cursul lunii noiembrie 2013, au determinat cu intentie doi martori sa semneze doua inscrisuri sub semnatura privata, in cunostinta de cauza, in care se atestau imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Inscrisurile erau un contract de imprumut si o chitanta prin care, in mod nereal, se mentiona imprumutarea, respectiv restituirea sumei pretinse si primite, in numerar, de catre Daniel Dragomir in contul unei persoane din familia sa.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Daniel Dragomir condamnat definitiv, #Daniel Dragomir SRI, #daniel dragomir spaga , #DNA